ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Νew York Times: Πώς οργανώθηκε η εισβολή στο Καπιτώλιο

AP Photo/Jose Luis Magana

Αμέσως μετά τη 1 μ.μ. (τοπική ώρα) της Τετάρτης, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσε την ομιλία του στους υποστηρικτές του στην Ουάσιγκτον, ζητώντας τους να διαδηλώσουν στο Καπιτώλιο, εκατοντάδες καλέσματα για εισβολή στο κτήριο έγιναν από τους οπαδούς του στο διαδίκτυο, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακροδεξιών, όπως το Gab και το Parler, ανταλλάχθηκαν σχόλια σχετικά με τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσουν για να αποφύγουν την αστυνομία και ποια εργαλεία να χρησιμοποιήσουν για τις πόρτες. Τουλάχιστον δώδεκα άτομα σε αναρτήσεις τους έκαναν λόγο για μεταφορά όπλων στις αίθουσες του Κογκρέσου.

Τα καλέσματα για βία εναντίον μελών του Κογκρέσου και υπέρ των κινήσεων Τραμπ να «ξαναπάρουν τον έλεγχο» του κτηρίου του Καπιτωλίου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εδώ και μήνες. Ενισχύθηκαν από το «φλερτ» του Τραμπ με κινήματα όπως το Qanon (ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας) και την αμερικανική εθνικιστική ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys. Πρόκειται για ομάδες που έχουν οργανωθεί ανοιχτά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και χρησιμοποιώντας τα επίσης ως εργαλείο στρατολόγησης.

Στο Gab κατέγραψαν ότι την εισβολή στα γραφεία των μελών του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι. Σε δεκάδες αναρτήσεις οι εισβολείς «αναζητούσαν» τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος βρέθηκε στο «στόχαστρο» της οργής του Τραμπ νωρίτερα, μέσα στην ημέρα.

Στις 2:24 μ.μ. (τοπική ώρα), αφού ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι ο Πένες «δεν είχε το θάρρος να κάνει ό,τι θα έπρεπε να είχε γίνει», δεκάδες μηνύματα στο Gab ζητούσαν από όσους βρίσκονταν μέσα στο Καπιτώλιο να κυνηγήσουν τον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Σε ένα από βίντεο που αναρτήθηκαν οι οπαδοί ακούγονταν να φωνάζουν «Πού είναι ο Πένς;»

Καθώς το Facebook και το Twitter άρχισαν να περιορίζουν ακροδεξιές ομάδες όπως Qanon και Proud Boys κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, «μετανάστευσαν» σε άλλους ιστότοπους που τους επιτρέπουν να μιλούν ανοιχτά περί βίας.

Ο Ρενέ Ντι Ρέστα, ερευνητής στο Παρατηρητήριο Διαδικτύου του Στάνφορντ, ο οποίος μελετά διαδικτυακά κινήματα, δήλωσε ότι η βία που ξέσπασε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον ήταν αποτέλεσμα ιντερνετικών κινήσεων που λειτουργούν σε κλειστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες πίστευαν τους ισχυρισμούς του Τραμπ για τις αμερικανικές εκλογές περί «κλοπής» και «νοθείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης