ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορωνοϊού: Οι καθυστερήσεις προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη

Εμβόλιο κορωνοϊού: Οι καθυστερήσεις προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη
AP Photo/Francisco Seco, Pool

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τις εγκρίσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό, έχουν προκαλέσει ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής τα χρονοδιαγράμματα του εμβολιασμού δεν πιάνονται στις χώρες της ΕΕ, κάτι που μπορεί να σημάνει ότι η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης (εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού) θα πάει για αργότερα.

Αυτό το «αργότερα» όμως θα έχει σαν τίμημα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από αυτήν την (πολύ μεγάλη) που έχει ήδη συντελεστεί.

Το καμπανάκι του Σαχίν

Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε χτες ο Ουγκούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της BioNtech, της εταιρίας που σε συνεργασία με την Pfizer παρασκεύασε το πρώτο εγκεκριμένο στην ΕΕ εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Σαχίν έκανε λόγο για «κενό» στις παραδόσεις του εμβολίου.

Ο Τούρκος ερευνητής δήλωσε συγκεκριμένα:

«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό διότι δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας».

Ο Ουγκούρ Σάχιν άφησε επίσης αιχμές εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί παρήγγειλε σχετικά «μικρή» ποσότητα του εμβολίου της BioNtech/Pfizer.

Η ΕΕ παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις ενώ οι ΗΠΑ 600 εκατομμύρια. Η ΕΕ μοίρασε τις παραγγελίες της και σε άλλες εταιρeίες των οποίων όμως τα εμβόλιο δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση στην Ευρώπη.

Υπό πίεση

Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργείται είναι το δημοσίευμα των Financial Times υπό τον εύγλωττο τίτλο: «Υπό πίεση οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός».

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΕ έχει καθυστερήσει στους εμβολιασμούς.

Στη Γερμανία είχαν γίνει μέχρι τις 31/12 130.000, ενώ στη Γαλλία μόλις λίγες χιλιάδες.

Την ίδια στιγμή στην Κίνα είχαν γίνει 4,5 εκατομμύρια, στις ΗΠΑ 2,8 εκατομμύρια, στη Μεγάλη Βρετανία 945.000, και στο Ισραήλ 745.000.

Πηγή: Financial Times

Στο πεδίο των εμβολιασμών, το Ισραήλ φαίνεται ότι έχει την πιο μεγάλη επιτυχία. Χτες 1/1/2021 το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι έχει εμβολιάσει το 10% του πληθυσμού του, δηλαδή πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα. Το Ισραήλ ενέκρινε το εμβόλιο της BioNtech στις 20/12.

Έχει ήδη εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έχει εγκρίνει και η Μεγάλη Βρετανία. Η ΕΕ θα εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna στις 6 Ιανουαρίου.

Επίσης, έχει παραγγείλει 1,5 εκατομμύριο δόσεις από το ρωσικό εμβόλιο Sputnik 5.

Ο προγραμματισμός για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι:

- Το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουν παραληφθούν 1.255.800 δόσεις του εμβολίου της BioNech/Pfizer

-Από το εμβόλιο της Moderna θα παραληφθούν 240.000 δόσεις την ίδια περίοδο.

Είναι προφανές ότι για να πιαστεί ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του Ιουνίου, πρέπει να παραληφθούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες του εμβολίου της BioNtech/Pfizer και να εγκριθεί το εμβόλιο της Astra Zeneca και της Οξφόρδης.