ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Έκρηξη» στις ανθρωποκτονίες εν μέσω της πανδημίας - Ανεξιχνίαστα τα περισσότερα εγκλήματα

ΗΠΑ: «Έκρηξη» στις ανθρωποκτονίες εν μέσω της πανδημίας - Ανεξιχνίαστα τα περισσότερα εγκλήματα
AP Photo/John Minchillo

Σε μία αιφνίδια ανατροπή της γενικευμένης πτωτικής τάσης που καταγράφεται από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, τα ποσοστά ανθρωποκτονιών αυξήθηκαν κατά πολύ το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον αντίποδα οι εξιχνιάσεις υποθέσεων δολοφονίας μειώθηκαν -με τις αστυνομικές υπηρεσίες να αποδίδουν, εν μέρει, την αδυναμία διαλεύκανσης εγκλημάτων σε προκλήσεις και εμπόδια που θέτει στις έρευνες η πανδημία του κορωνοϊού.

Τους πρώτους 11 μήνες του 2020 οι δέκα μεγαλύτερες αστυνομικές διευθύνσεις των ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση κατά σχεδόν 40% στο ποσοστό των ανθρωποκτονιών συγκριτικά με την ίδια περίοδο το περασμένο έτος. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό εξιχνίασης υποθέσεων στα εννέα τμήματα που παρείχαν σχετικά στοιχεία μειώθηκε κατά μέσα όρο επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, κυμαινόμενο περίπου στο 59%.

Ρεκόρ εγκληματικότητας

Αντιμέτωποι με την απρόσμενη αύξηση των ανθρωποκτονιών ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αξιωματικοί της αστυνομίας που πασχίζουν να εξιχνιάσουν υποθέσεις επισημαίνουν ότι, μεταξύ άλλων παραγόντων, η πανδημία του κορωνοϊού έχει περιπλέξει τη διαδικασία των προσωπικών συνεντεύξεων και έχει καταστήσει ευκολότερη τη διαφυγή υπόπτων δεδομένης της εκτεταμένης χρήσης μάσκας.

Παράλληλα, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο στην Μινεάπολη, η οποία και ξεσήκωσε κύμα κοινωνικής οργής, η εμπιστοσύνη στις αρχές επιβολής του νόμου κατρακύλησε, ιδίως σε κοινότητες μαύρων, σύμφωνα με τον Τσακ Γουέξλερ, διευθυντή εδρεύοντος στην Ουάσινγκτον think-tank που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πολλά αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ.

Στελέχη της αστυνομίας επιβεβαιώνουν πως μάρτυρες έχουν καταστεί πλέον πιο διστατικοί στο να συνεργαστούν με τις Αρχές, με τον Μπρένταν Ντίνεχαν, επικεφαλής της μονάδας ντετέκτιβ στο Αστυνομικό Τμήμα του Σικάγο, να χαρακτηρίζει ως «τέλεια καταιγίδα» τον συνδυασμό κοινωνικής αναταραχής και πανδημίας.

«Ένοχη» η πανδημία

Τα αίτια της αύξησης του ποσοστού ανθρωποκτονιών κατά τη διάρκεια του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες πιθανώς θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης για χρόνια, αναφέρει στο σχετικό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Κατά την αστυνομία, πάντως, σαφώς και έχουν διαδραματίσει ρόλο η οικονομική ανασφάλεια και το ψυχολογικό στρες ενώπιον των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας.

Επιπρόσθετα, σε αρκετές πολιτείες αποφυλακίστηκαν κρατούμενοι στο πλαίσιο κινήσεων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, γεγονός το οποίο κατά ορισμένους αξιωματικούς ενδέχεται να συνέβαλε στην αύξηση των δολοφονιών. Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει από πλευράς τους ότι αποφυλακίστηκαν κυρίως κρατούμενοι που δεν έχουν στο ενεργητικό τους βίαια εγκλήματα.

Ειδικά στο Σικάγο η αύξηση στις ανθρωποκτονίες άγγιξε φέτος το 55% συγκριτικά με το περασμένο έτος, ενώ το ποσοστό διαλεύκανσης μειώθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες διαμορφούμενο στο 46%. Η βία των συμμοριών, με την οποία βρίσκεται επί δεκαετίες αντιμέτωπο το Σικάγο, «οδηγεί» την αύξηση και αυτές οι υποθέσεις είναι πολύ δύσκολο να εξιχνιαστούν εξαιτίας της απουσίας συνεργασίας αυτοπτών μαρτύρων, σύμφωνα με τον Μπρένταν Ντίνεχαν.

Η μάσκα προστατεύει τους εγκληματίες

Την ίδια στιγμή, στη Φιλαδέλφεια, το γεγονός ότι πλέον κάποιος φορά μάσκα χωρίς να εγείρει υποψίες λειτούργησε προς όφελος εγκληματιών και τους βοήθησε να διαφύγουν της σύλληψης ακόμη και όταν η πράξη τους έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του τμήματος ανθρωποκτονιών της πόλης Μπέντζαμιν Νέις.

Η εξέταση μαρτύρων, το «χτένισμα» της σκηνής του εγκλήματος και οι έρευνες πόρτα-πόρτα έχουν καταστεί ως διαδικασίες πιο δύσκολες εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνει από πλευράς του ο Ματ Σλίνκαρντ, επικεφαλής του τμήματος ανθρωποκτονιών στο Χιούστον του Τέξας.

Το ίδιο το τμήμα της πολυπληθέστερης πόλης του Τέξας «χτυπήθηκε» από τον κορωνοϊό προς τα τέλη της άνοιξης -ακριβώς την ίδια περίοδο που είχαν αρχίσει να αυξάνονται οι ανθρωποκτονίες- με συνέπεια αρκετοί ντετέκτιβ να πρέπει να τεθούν σε καραντίνα και οι έρευνες να επιβραδυνθούν.

Έως και τις 4 Δεκεμβρίου είχαν σημειωθεί 380 ανθρωποκτονίες στο Χιούστον -από 256 την ίδια περίοδο το 2019. Το ποσοστό διαλεύκανσης μειώθηκε, εν τω μεταξύ, στο 45% από 56% πέρυσι.

Στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, και εν μέσω των αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις, η αύξηση στις ανθρωποκτονίες συνδέθηκε με ενδοοικογενειακή βία, αλλά πιο πρόσφατα σχετίζεται κυρίως με τη βία των συμμοριών. Προς αντιμετώπιση της κατάστασης, περισσότεροι ντετέκτιβ και πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για υπερωριακή εργασία θα διατεθούν στη μονάδα του Χιούστον.

Αγώνας δρόμου για τη διαλεύκανση των υποθέσεων

Με τις αστυνομικές δυνάμεις πλέον να πασχίζουν να διαλευκάνουν υποθέσεις, πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα βιώνουν μήνες αγωνιώδους και δραματικής αναμονής σε αναζήτηση δικαίωσης για τους οικείους τους.

Ο 34χρονος Άλεν Τέιλορ έπεσε νεκρός από τρεις πυροβολισμούς λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Ιουνίου στη βορειοδυτική Φιλαδέλφεια. Μέχρι σήμερα ουδείς έχει συλληφθεί για τη δολοφονία του.

«Θέλω να οδηγηθεί ο υπαίτιος ενώπιον της Δικαιοσύνης, αφαίρεσε τη ζωή του γιου μου και κυκλοφορεί ελεύθερος» δηλώνει η 67χρονη μητέρα του, Μπρέντα Σόγιερ.

Το ίδιο φαινόμενο δεν παρατηρείται, ωστόσο, σε όλες τις αμερικανικές πόλεις. Ενδεικτικά στο Λας Βέγκας, όπου οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν φέτος κατά 10%, το ποσοστό των εγκλημάτων που εξιχνιάστηκαν ήταν 94%, σχεδόν χωρίς καμία μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο αστυνομικός διευθυντής Σιν Τόμαν, ο οποίος ηγείται της μονάδας ανθρωποκτονιών και σεξουαλικών εγκλημάτων, απέδωσε τον υψηλό βαθμό διαλεύκανσης στο ότι οι Αρχές διατηρούν μία υγιή σχέση με την κοινότητα, αλλά και σε μία ασυνήθιστη πολιτική κατά την οποία οι ερευνητές υποθέσεων που παραμένουν ανεξιχνίαστες για πάνω από 30 ημέρες πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον των πλέον υψηλόβαθμων ντετέκτιβ του τμήματος, οι οποίοι υποβάλλουν ερωτήσεις και κάνουν εισηγήσεις.

«Έχει αποδειχθεί χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά είναι πολύ πιο χρήσιμο όσον αφορά τη λογοδοσία γιατί κανένας από τους ντετέκτιβ ή ακόμη και από τους υπαστυνόμους δεν θέλει να είναι εκείνος που θα μπει σε αυτό το δωμάτιο» λέει ο Τόμαν.

Μέρος του προβλήματος για ορισμένα αστυνομικά τμήματα αποτέλεσε η ξαφνική έξαρση στις ανθρωποκτονίες έπειτα από ένα σχετικά ήρεμο πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω της επιβολής των τοπικών lockdown. Ενδεικτικά, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Λος Άντζελες, όπου βρίσκονται εργατικές κατοικίες, περίπου το 80% από τις 41 δολοφονίες που σημειώθηκαν έως τις 8 Δεκεμβρίου έλαβαν χώρα από τον Ιούλιο και μετά.

Υπόθεση δολοφονίας θεωρείται ότι έχει εξιχνιαστεί από την αμερικανική αστυνομία όταν ύποπτος συλλαμβάνεται, του απαγγέλλονται κατηγορίες και παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη ή όταν ύποπτος αναγνωρίζεται με επαρκή στοιχεία για δίωξη αλλά δεν μπορεί να τεθεί υπό κράτηση λόγω περιστάσεων πέραν του ελέγχου των Αρχών. Ως προς το ποσοστό εξιχνίασης δολοφονιών, σε αυτό συμπεριλαμβάνονται εγκλήματα που διαπράχθηκαν προηγούμενα χρόνια και διαλευκάνθηκαν εντός του 2020.