Λιβύη: Συντονισμός Ακάρ και Λίβυων αξιωματούχων για την «επιθετικότητα Χαφτάρ»
Ανανεώθηκε:
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συζήτησε σήμερα στην Τρίπολη, με Λίβυους αξιωματούχους, τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε μια ενδεχόμενη νέα επίθεση από τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, όπως αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε.
Ο Ακάρ, που συνοδευόταν από μια στρατιωτική αντιπροσωπεία, συναντήθηκε σήμερα στην Τρίπολη με τον Λίβυο ομόλογό του Σαλαχεντίν αλ Ναμρούς και τον Χάλεντ αλ Μέχρι, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους (HCE), που πρόσκειται στην GNA. Ο Ακάρ με τον Μέχρι προέταξαν «τη συνέχιση του συντονισμού» για να απωθήσουν μια ενδεχόμενη επίθεση εκ μέρους του «εκτός νόμου αντάρτη Χαλίφα Χάφταρ με στόχο να πλήξει τη σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το HCE.
Ο Τούρκος υπουργός παρέστη επίσης σήμερα στην τελετή απονομής των διπλωμάτων σε Λίβυους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών που εκπαιδεύτηκαν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών.
Η Τουρκία έχει στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκπαιδευτές και στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη. Οι τελευταίοι εδρεύουν κυρίως στην αλ Ουατίγια, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Η Τουρκία ελέγχει επίσης στη Λιβύη μια ναυτική βάση και στρατόπεδα Σύρων μισθοφόρων, σύμφωνα με τον Τζαλέλ Χαρσαουί, έναν ερευνητή του ολλανδικού ινστιτούτου Clingendael.
Ο Ναμρούς «ευχαρίστησε τους Τούρκους για τη στήριξή τους στην GNA» και είπε ότι τώρα η κυβέρνηση θέλει να αναδιοργανώσει τον λιβυκό στρατό «μεταγγίζοντάς του νέο αίμα».
Έντονη αντίδραση Χαφτάρ
Εν τω μεταξύ, την αντίδραση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης έχει προκαλέσει η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για παράταση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα για άλλους 18 μήνες.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης κατηγόρησε χθες την Τουρκία ότι ετοιμάζεται για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Σύρτης, κατά παράβαση των ορών της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο με την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό, Φαγέζ αλ Σάρατζ.
Ο ίδιος απηύθυνε τελεσίγραφο στην Τουρκία, απειλώντας πως θα κάνει χρήση στρατιωτικής βίας κατά των τουρκικών δυνάμεων στη χώρα του, εάν η Αγκυρα συνεχίσει να επεμβαίνει στις εξελίξεις στη Λιβύη.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ, ο στρατάρχης Χαφτάρ δήλωσε πως «όσο η μπότα το τουρκικού στρατού εξακολουθεί να προσβάλλει τα αγνά χώματά μας, δεν πρόκειται να έρθει ασφάλεια και ειρήνη στη χώρα. Ο αποικιοκράτης εχθρός έχεις δύο επιλογές: Είτε θα φύγει ειρηνικά, είτε θα εκδιωχθεί με τη βία».
Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι έξω από τη Σύρτη λαμβάνει χώρα συγκέντρωση χιλιάδων μισθοφόρων που εξοπλίζονται με τουρκικά όπλα, προκειμένου να καταλάβουν την πόλη.
Ο εκπρόσωπος του LNA, Αχμέτ Μισμαρί, δήλωσε ότι η στρατιωτική κινητικότητα επικεντρώνεται στις περιοχές Αλ-Χίσα, Αλ-Κανταχίγια, Ζαμζάμ και ανατολικά της πόλης Μισράτα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι παρατηρείται μια προετοιμασία για επίθεση κατά της Σύρτης, της Τζούφρα και όλων των ανατολικών περιοχών που ελέγχονται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης. «Η κατάσταση αυτή αποτελεί παραβίαση των ορών της κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψε η Στρατιωτική Επιτροπή».
Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο Μισμαρί παρουσίασε και ένα βίντεο με τις κινήσεις των μισθοφορικών δυνάμεων που στηρίζονται από την Τουρκία.
Η εκεχειρία που υπέγραψαν οι αντιμαχόμενες πλευρές τη Λιβύης προβλέπει μεταξύ άλλων την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη χώρα εντός 90 ημερών προκειμένου να γίνουν εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία Arab Weekly του Λονδίνου, οι πληροφορίες που κοινοποίησε ο LNA συμπίπτουν με την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, την περασμένη Τρίτη, για παράταση της αποστολής των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, όλες αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν αμφιβολίες για τις προθέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.
Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ο Λίβυος βουλευτής Ζεϊντάν αλ Ζάντμα δήλωσε ότι με την απόφαση εξυπηρετούνται οι ύποπτοι στόχοι της Τουρκίας στη Λιβύη. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο Αλ Ζάντμα, η Τουρκία επιδιώκει να προστατεύσει τα πολιτικά, οικονομικά και πετρελαϊκά συμφέροντά της και να συνεχίσει να καταλαμβάνει τους πόρους της Λιβύης.