ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση του ευρωκοινοβουλίου για την υπόθεση δολοφονίας του Ιταλού φοιτητή στην Αίγυπτο

Ο υπουργός Τουρισμού της Αιγύπτου Χισάμ Ζααζού (Hisham Zaazou) ανάβει ένα κερί σε επιμνημόσυνη τελετή για τον Ιταλό διδακτορικό φοιητηή Τζούλιο Ρεγκένι (Guilio Regeni), στον καθολικό Ναό του Αγίου Ιωσήφ στο Κάιρο, στις 5 Μαρτίου 2016 REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Οι Ιταλοί εισαγγελείς, που ερευνούν την υπόθεση βασανισμού και δολοφονίας του Ιταλού φοιτητή Τζούλιο Ρεγκένι (Giulio Regeni) στο Κάιρο, θα μεταβούν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να συναντηθούν με τις εκεί αρχές, σύμφωνα με σημερινή (10/3) ανακοίνωση της εισαγγελίας της Ρώμης.

Όπως αναφέρεται, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζουζέπε Πινιατόρε (Giuseppe Pignatore) συναντήθηκε με τον πρέσβη της Αιγύπτου στη Ρώμη, Αμρ Χελμί (Amr Helmy), αποδεχόμενος την πρόσκληση να συναντηθεί με τους Αιγύπτιους εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να συνεργασθούν πλήρως με την Ιταλία στις σχετικές έρευνες, καταδικάζοντας σε απόφαση που εξέδωσε τις βίαιες εξαφανίσεις και τις μαζικές καταδίκες σε θάνατο που λαμβάνουν χώρα στην Αίγυπτο.

Στην απόφαση, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο της ολομέλειας στο Στρασβούργο, το ευρωκοινοβούλιο «καλεί τις αιγυπτιακές αρχές να παράσχουν στις ιταλικές αρχές όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τις πληροφορίες ώστε να διεξαχθεί από κοινού μια έρευνα γρήγορη, διάφανη και αμερόληπτη αναφορικά με την υπόθεση του Ρεγκένι».

Συνολικά 588 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του κειμένου, 10 το καταψήφισαν και 59 απείχαν.

Στο κείμενο οι βουλευτές «καταδικάζουν αυστηρά τον βασανισμό και τον φόνο σε ύποπτες συνθήκες του Eυρωπαίου πολίτη Τζούλιο Ρεγκένι».

Ο 28χρονος φοιτητής είχε εξαφανισθεί μυστηριωδώς στις 25 Ιανουαρίου στο κέντρο του Καΐρου. Το πτώμα του βρέθηκε με ίχνη από φριχτά βασανιστήρια μια εβδομάδα αργότερα, στις 3 Φεβρουαρίου, πεταμένο σε χαντάκι σε προάστιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που εμπλέκουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στον θάνατο του Ρεγκένι.

Υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αντιπολιτευόμενοι στην Αίγυπτο υποστηρίζουν ότι ο φοιτητής αυτός, ο οποίος έκανε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα τα αιγυπτιακά κινήματα και συνδικάτα, συνελήφθη από την αστυνομία ή τις υπηρεσίες πληροφοριών που τον βασάνισαν για να πάρουν πληροφορίες.

Διπλωματικοί κύκλοι και ο ιταλικός Τύπος προκρίνουν επίσης αυτό το σενάριο.

Η Ιταλία έχει ζητήσει επίμονα να αποκαλυφθεί «όλη η αλήθεια και να ταυτοποιηθούν και να δικαστούν οι αληθινοί υπεύθυνοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης