ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πώς λειτουργούν τα σχολεία στον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Κορωνοϊός: Πώς λειτουργούν τα σχολεία στον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας
AP PHOTO

Σε κατάσταση παρατεταμένων αυστηρών μέτρων λόγω κορωνοϊού βρίσκονται οι περισσότερες χώρες σε Ευρώπη και Αμερική. Ενόψει των γιορτών βρίσκονται στο σοβαρό δίλημμα κατά πόσο η επιδημιολογική εικόνα κάθε χώρας επιτρέπει την επιστροφή στην καθημερινότητα και κατά πόσο η επάνοδος στην καθημερινότητα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μετέπειτα πορεία της πανδημίας αμέσως μετά τις γιορτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, έντονη είναι η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών και την προσπάθεια αποκατάστασης της διά ζώσης εκπαίδευσης με την έλευση του 2021. Τα δεδομένα για τη λειτουργία των σχολείων στη φάση του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19 συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).Τι συμβαίνει στον κόσμο

Στο Βέλγιο, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά. Στη Δανία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ήταν μέχρι πρότινος ανοιχτά αλλά θα κλείσουν από την ημέρα των Χριστουγέννων και έπειτα μέχρι νεοτέρας. Στη Γαλλία, η πολιτεία σχεδίαζε να άρει πολλά περιοριστικά μέτρα εφόσον ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έπεφτε κάτω από 5.000 την ημέρα. Ωστόσο, αυτό το όριο δεν έχει επιτευχθεί και τα αυστηρά μέτρα συνεχίζουν να υφίστανται. Κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Γαλλία επέλεξε να μην κλείσει τα σχολεία, ώστε να μειώσουν τον ακαδημαϊκό αντίκτυπο της πανδημίας. Η Γαλλία απέδειξε ότι είναι δυνατό να παραμείνουν οι εκπαιδευτικές δομές ανοιχτές παρόλο που τα εστιατόρια και τα μπαρ παρέμειναν κλειστά. Σε αντίθεση, στις ΗΠΑ, πόλεις όπως το Σικάγο, η Βοστόνη και το Σαν Φρανσίσκο επέλεξαν να κλείσουν τα σχολεία και να κρατήσουν ανοιχτά τα εστιατόρια και τα μπαρ. Στη Γαλλία, το ποσοστό των θετικών τεστ για SARS-CoV-2 στις σχολικές μονάδες αγγίζει το 11% και παρ' όλα αυτά παραμένουν ανοιχτές, ενώ στη Νέα Υόρκη αποφασίστηκε κλείσιμο των σχολείων με μόλις 3% ποσοστό θετικών τεστ. Τα παιδιά νεαρότερης ηλικίας δεν θεωρείται ότι συμμετέχουν σημαντικά στη διασπορά της COVID-19.

Πράγματι, παρατηρήθηκαν μόνο μεμονωμένες συρροές κρουσμάτων και όχι εκτεταμένα φαινόμενα μετάδοσης στα σχολεία της Γαλλίας. Από αρχές Δεκεμβρίου τα κρούσματα στη Γερμανία έχουν αρχίσει να αυξάνονται και έτσι από τις 16 Δεκεμβρίου ελήφθησαν περαιτέρω μέτρα αποτροπής της μετάδοσης του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των σχολείων μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Στην Ιταλία, επίσης, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Υπολογίζεται ότι μετά τις 7/1/2021 τουλάχιστον το 75% των μαθητών θα μπορέσει να επιστρέψει στις αίθουσες. Στην Ολλανδία, συνεχίζουν να υφίστανται τα μέτρα αποτροπής της μετάδοσης του SARS-CoV-2 και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, με την εξαίρεση των μαθητών που προετοιμάζονται για εξετάσεις και τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο τα σχολεία όσο και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοιχτά με περιορισμούς, παρόλο που συστήνεται η εξ αποστάσεως εργασία. Ωστόσο, με την έλευση του 2021, όλες οι χώρες θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν τις εκπαιδευτικές δομές σε κανονική λειτουργία, πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εικόνα της καθεμίας.