ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Μετά τον ΠΟΥ καθησυχαστικός και ο Φάουτσι

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Μετά τον ΠΟΥ καθησυχαστικός και ο Φάουτσι
AP Photo/Andrew Harnik

Ψυχραιμία συστήνει ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία.

Μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που, μέσω αξιωματούχων του, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ο επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι δημόσιες αρχές υγείας των ΗΠΑ δεν συμβουλεύουν προς το παρόν τον Λευκό Οίκο να εντείνει τις ταξιδιωτικές οδηγίες από το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τις ανάλογες κινήσεις άλλων χωρών, μετά τον εντοπισμό της μετάλλαξης.

«Χωρίς αμφιβολία πρέπει να το παρακολουθούμε, αλλά δεν θέλουμε να υπερβάλουμε», είπε συγκεκριμένα ο Φάουτσι μιλώντας στο CNNi.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις προχώρησε και ένα ακόμη μέλος της ομάδας κρούσης για τον κορωνοϊό, ο διευθυντής των αμερικανικών CDC, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ο οποίος είπε ότι προς το παρόν δεν συνιστά πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ο Φάουτσι είπε ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι πράττουν σωστά παρακολουθώντας από κοντά τη νέα μετάλλαξη.

Την ώρα που σε αρκετές χώρες έχει ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid 19 με τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίστηκε κυρίως στη Βρετανία έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες, ενώ οι επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με αυτό.

Θέλοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες αυτές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι η μετάλλαξη αυτή είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης μιας πανδημίας.

«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια, είναι πολύ σημαντικό να πούμε στο κοινό τα πράγματα όπως έχουν, αλλά είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης του ιού», δήλωσε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ.

Επικαλούμενοι δεδομένα από τη Βρετανία, αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία απόδειξη ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού προκαλεί βαρύτερη ασθένεια στους ανθρώπους ή ότι είναι πιο θανατηφόρο από τα υπάρχοντα στελέχη της Covid-19, αν και φαίνεται ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα.

Οι χώρες που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς ενήργησαν παίρνοντας μέτρα μέγιστης προσοχής, αξιολογώντας τους κινδύνους, είπε ο Ράιαν, προσθέτοντας: «Αυτό είναι συνετό. Αλλά είναι επίσης σημαντικό όλοι να αναγνωρίσουν ότι αυτό συμβαίνει, αυτές οι μεταλλάξεις συμβαίνουν».

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ ανέφεραν ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι μέχρι στιγμής πολύ πιο αργές από ό,τι με την γρίπη και ότι ακόμη η νέα μετάλλαξη που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πολύ λιγότερο μεταδοτική από άλλες ασθένειες όπως η παρωτίτιδα.

Παράλληλα, είπαν ότι τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση της Covid-19 πρέπει να αντιμετωπίζουν και τα νέα στελέχη του ιού, αν και έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί ότι αυτό όντως συμβαίνει.

«Μέχρι στιγμής, παρόλο που έχουμε δει πολλές αλλαγές, πολλές μεταλλάξεις, καμία δεν έχει επηρεάσει σημαντικά ούτε την ευαισθησία στον ιό σε οποιαδήποτε από τις τρέχουσες θεραπευτικές ουσίες και φάρμακα ούτε στα υπό ανάπτυξη εμβόλια και υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν.

Βρετανοί επιστήμονες προχώρησαν τη Δευτέρα στην εκτίμηση ότι η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται ραγδαία στη Βρετανία φέρει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα με τους ενήλικες στη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό.