ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό πρότζεκτ για ιδιωτικά διαστημικα ταξίδια

Το Soyuz TMA-19M με τον διοικητή της Expedition 46 Soyuz Γιούρι Μαλεντσένκο (Yuri Malenchenko) της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roscosmos), τον μηχανικό πτήσης Τιμ Κόπρα (Tim Kopra) της NASA και τον μηχανικό πτήσης Τιμ Πικ (Tim Peake) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), απογειώνεται από το ρωσικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ (Baikonur) του Καζακστάν, στις 15 Δεκεμβρίου 2015. Η εκτόξευση του Soyuz TMA-19M, που μετέφερε τα μέλη του πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ήταν το πρώτο στάδιο της εξαμηνιαίας απόστολής Expedition 46 NASA/ Joel Kowsky via Getty Images

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος (Roscosmos) έχει δημιουργήσει το πρώτο πρότζεκτ για διαστημική ξενάγηση εύπορων τουριστών. Η εταιρεία KosmoKurs πήρε άδεια για να αναπτύξει ένα σύστημα για εκτοξεύσεις πτήσεων τουριστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό Russia Today και τις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Πάβελ Πούσκιν (Pavel Pushkin).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα διαστημικό όχημα και ένα διαστημόπλοιο που θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους 200 χιλιόμετρα έξω από την ατμόσφαιρα της γης. Το πρώτο 15λεπτο διαστημικό ταξίδι υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2020 με τιμή εισιτηρίου 200.000 με 250.000 δολάρια. Η εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιεί πτήσεις από ομάδες έξι τουριστών δίνοντας τους την ευκαιρία να περνούν 5-6 λεπτά στη μηδενική βαρύτητα. Η «κάψουλα» θα διευθύνεται από ένα πιλότο.

Ο διαστημικός τουρισμός θεωρείται να είναι ένα νέο επιχειρηματικό πλάνο που θα συμβάλλει στην επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων που είναι σε αδράνεια. Η αμερικανική εταιρεία Virgin Galactic είχε εισάγει ένα νέο μοντέλο διαστημικών πτήσεων -το SpaceShipTwo- τον προηγούμενο μήνα. Σχεδιάστηκε να μεταφέρει 6 τουρίστες ανά πτήση, με 2 πιλότους. Το διαστημόπλοιο αυτό αντικατέστησε το προηγούμενο μοντέλο του που είχε συντρίβει τον Οκτώβριο του 2015, οδηγώντας σε θάνατο έναν πιλότο και τραυματίζοντας πολλά άτομα. Μια δίωρη πτήση σε υψόμετρο 200 χιλιομέτρων κοστολογείται εξίσου στα 250.000 δολλάρια.

Ο έταιρος των μεγαλοεπενδυτών στον διαστημικό τουρισμό είναι η ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη κατασκευάστρια Blue Origin. Η εταιρεία πραγματοποίησε πτήση με μη επανδρωμένο όχημα τον Νοέμβριο, το οποίο επέστρεψε από το ταξίδι του τον Ιανουάριο.

Η Blue Origin θα αρχίσει να παρέχει μικρές πτήσεις για να βιώσουν οι ενδιαφερόμενοι, λίγα λεπτά βαρύτητας στο διάστημα το 2018, εάν οι δοκιμές συνεχιστούν με επιτυχία, σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας Τζεφ Μπέζος (Jeff Bezos).

Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που προσέφερε διαστημικά ταξίδια και την ευκαιρία να επισκεφτεί κάποιος τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το 2001, ο αμερικανός Ντένις Τίτο (Dennis Tito) πλήρωσε 20 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει ο πρώτος διαστημικός τουρίστας με προσωπικό του ταξίδι. Η αποστολή είχε προγραμματιστεί με το σκάφος Soyuz-32. Ο άνθρωπος πέρασε οχτώ μέρες σε τροχιά σαν νέο μέλος. Άλλοι έξι τουρίστες ακολούθησαν τον Τίτο, πριν η Ρωσία ακυρώσει τελικά το πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης