ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αποκαλύψεις για τα χημικά όπλα του ISIS

Νέες αποκαλύψεις για τα χημικά όπλα του ISIS
EPA

Τα σχέδια του ISIS για χρήση χημικών όπλων στο Ιράκ και τη Συρία αποκαλύπτει σημαντικό στέλεχος της ομάδας βιολογικού πολέμου του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος ανακρίνεται από Αμερικανούς.

Οι ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Νταούλ Αλ Αφάρι, πριν ένα μήνα, ο οποίος είναι ειδικός στα χημικά και βιολογικά όπλα και είχε συνεργαστεί και με την ομάδα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αξιωματικός του Υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι ο κρατούμενος αποκάλυψε τα σχέδια τρομοκρατική επίθεση με χρήση χημικών στο Ιράκ και τη Συρία. Είχαν δημιουργήσει όπλα από αέριο μουστάρδας. Η ποσότητα που βρέθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις, δηλώνουν ότι δεν είναι επαρκής να οδηγήσει σε θάνατο πολιτών αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και ακρωτηριασμό σε αρκετούς, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Η Διεθνής Κοινότητα και ο Ερυθρός Σταυρός, παρακολουθούν τη μεταχείρισή του κατά την ανάκριση. Μάλιστα, υπήρξε δήλωση ότι παρακολουθείται η πορεία του αλλά δεν δόθηκε καμία άλλη διευκρίνιση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Οι ΗΠΑ τόνισαν ότι δεν προτίθενται να κρατήσουν για πολύ καιρό τον αιχμάλωτο και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μεταφοράς του στις φυλακές Γκουαντανάμο της Κούβας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις εδώ και καιρό ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο χημικό αέριο της μουστάρδας. Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του αερίου μουστάρδας σε θραύσματα των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται στο Ισλαμικό Κράτος σε επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ. Εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε κομμάτια ενδυμάτων από τα θύματα, έδειξε την παρουσία του, μια ουσία που απαγορεύτηκε διεθνώς και προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα, στα μάτια και κλείνει το διάφραγμα σε όποιον το εισπνεύσει.
Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι το μοντέλο για το χειρισμό του Αλ Αφάρι προήλθε από μια επιδρομή της επίλεκτης ομάδας Delta Force τον περασμένο Μάιο, από 25 εκπαιδευμένους αμερικανούς . Η Αμερική πλέον προσπαθεί να καταπολεμήσει το ISIS με διαφορετικό τρόπο. Έχει επιστρατεύσει μια επίλεκτη ομάδα από 200 μέλη που δρουν σε συνεργασία με το Ιράν και το Κουρδιστάν, αντί να στέλνει στρατιώτες.

Δεν ήταν σαφές ακόμα, πώς το Ισλαμικό Κράτος προμηθεύεται μουστάρδα του θείου, μια απαγορευμένη διεθνώς, ουσία.