ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια με πυρηνικό κινητήρα

Russian Space Agency

Σύστημα προώθησης με την χρήση πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε να ωθήσει ένα διαστημικό σκάφος στον Άρη σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, κάτι που θα αποτελούσε τεράστιο βήμα, αν σήμερα για να υλοποιηθεί αυτό χρειάζονται περίπου τους 18 μήνες.

Η Ρωσία ενδέχεται να δοκιμάσει έναν πυρηνικό κινητήρα το 2018, σύμφωνα με αποκάλυψη του επικεφαλής της πυρηνικής εταιρείας Rosatom. Βασικό πλεονέκτημα ενός πυρηνικού κινητήρα είναι ότι επιτρέπει σε ένα διαστημικό σκάφος να ελιχθεί σε όλη την διάρκεια της πτήσης, ενώ η ήδη υπάρχουσα τεχνολογία καθιστά δυνατή μόνο μια καθορισμένη πτήση σε τροχιά.

«Μια πυρηνική μονάδα ισχύος καθιστά δυνατή την προσέγγισή μας στον Άρη σε ένα έως ενάμιση μήνα, παρέχοντας μας τη δυνατότητα για ελιγμούς κατά την διάρκεια της πτήσης και της επιτάχυνσης», είπε ο επικεφαλής της Rosatom, Sergey Kirienko. «Η σημερινοί κινητήρες μπορούν να φτάσουν στον Άρη σε ένα και σε ενάμιση χρόνο, χωρίς καν τη δυνατότητα της επιστροφής», δήλωσε ο Kirienko.

Το πρόγραμμα του εν λόγω πυρηνικού κινητήρα ξεκίνησε το 2010 και μέχρι το 2012 είχε δημιουργηθεί ένας μηχανολογικός σχεδιασμός. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε περίπου 249 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι έχει αναφερθεί ότι η πρωτότυπη αυτή πυρηνική μονάδα θα μπορούσε να αρχίσει να δοκιμάζεται πριν το 2018. Οι παραδοσιακοί κινητήρες πυραύλων πιστεύεται ότι έχουν φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων τους και ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος.

Μία λειτουργική μονάδα με την βοήθεια πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε να διευκολύνει την εξερεύνηση του διαστήματος, τόσο για αποστολές μικρής εμβέλειας όπως στη Σελήνη αλλά και στα βάθη του διαστήματος και του ηλιακού μας συστήματος, μέχρι και σε αποστολές ελεγχόμενες από αυτόνομα ρομπότ.

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο διάστημα ήταν μια μεγάλη υπόθεση στη Σοβιετική Ένωση, η οποία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα πυρηνικού κινητήρα το 1960 και εκπληρώθηκε το 1980. Μια λειτουργική μηχανή δοκιμάστηκε στο πυρηνικό στρατιωτικό πεδίο του Semipalatinsk, σύμφωνα με δημοσίευμα του RT.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης