Οι ΗΠΑ «διώχνουν» τις κινεζικές εταιρείες από τη Wall Street
Ανανεώθηκε:
Το νομοσχέδιο (The Holding Foreign Companies Accountable Act) που απαγορεύει τη διαπραγμάτευση μετοχών ξένων εταιριών σε οποιοδήποτε αμερικανικό χρηματιστήριο, στην περίπτωση που αυτές δεν συμμορφώνονται με τους λογιστικούς ελέγχους που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ (the U.S. Public Accounting Oversight Board's audits) για χρονικό διάστημα τριών συνεχόμενων ετών, ψήφισε την Τετάρτη η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα δια βοής, ενώ έχει προηγηθεί μέσα στο 2020 η ψήφιση του ομόφωνα από τη Γερουσία. Τώρα αποστέλλεται στο γραφείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπου και αναμένεται η υπογραφή του για να καταστεί νόμος.
Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του νέου νόμου αφορά σε ξένες εταιρείες οποιασδήποτε χώρας, το νομοθετικό μέτρο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο έχει ως στόχο να ελέγξει κινεζικές εταιρείες, όπως, ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, η τεχνολογική εταιρία Pinduoduo Inc και ο κινεζικός πετρελαϊκός γίγαντας PetroChina Co Ltd.
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον υιοθέτησε νέους πιο αυστηρούς κανόνες που περιορίζουν την είσοδο στις ΗΠΑ μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, έγραψαν σήμερα οι New York Times, επικαλούμενοι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι νέοι περιορισμοί, που τέθηκαν σε ισχύ χθες, περιορίζουν τη διάρκεια ισχύος τη βίζας των μελών του ΚΚ Κίνας και των άμεσων συγγενών τους σε ένα μήνα, και δεν τους επιτρέπουν παρά μία είσοδο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Μέχρι πρότινος τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως και άλλοι Κινέζοι πολίτες, μπορούσαν να λάβουν άδειες παραμονής στις ΗΠΑ διάρκειας έως και 10 ετών.
«Επί δεκαετίες επιτρέπαμε στο ΚΚ Κίνας να έχει ελεύθερη πρόσβαση και χωρίς εμπόδια στους αμερικανικούς θεσμούς και επιχειρήσεις, την ώρα που Αμερικανοί πολίτες στην Κίνα ποτέ δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον οποίο επικαλούνται οι New York Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι νέοι περιορισμοί ενδέχεται να αφορούν περίπου 270 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι οξυμένη σε πολλούς τομείς, με τις δύο χώρες να έχουν υιοθετήσει μέτρα η μία εναντίον της άλλης.
Οι κινεζικές αρχές απέλασαν φέτος περίπου 15 Αμερικανούς δημοσιογράφους πολλών μεγάλων εφημερίδων.
Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της περιόρισε τις διαπιστεύσεις που δίνει στους Κινέζους δημοσιογράφους για την είσοδό τους σε κυβερνητικά κτίρια και υπουργεία και ενίσχυσε το πλαίσιο λειτουργίας πολλών κινεζικών, κρατικών μέσων ενημέρωσης στο αμερικανικό έδαφος, εκτιμώντας ότι πρόκειται για όργανα προπαγάνδας.
Εξάλλου η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε τη βίζα περισσότερου από ενός εκατομμυρίου Κινέζων φοιτητών και ερευνητών που φέρονται να κατασκοπεύουν τις ΗΠΑ.
Η Κίνα επέκρινε σήμερα την υιοθέτηση από την Ουάσινγκτον νέων, αυστηρότερων κανόνων που περιορίζουν την είσοδο των μελών του Κινεζικού Κόμμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμώντας πως πρόκειται για κλιμάκωση.
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει περισσότερα από 91 εκατομμύρια μέλη.
«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένες ακραίες αντικινεζικές δυνάμεις, με κίνητρο την ιδεολογική μεροληψία και μια βαθιά ριζωμένη ψυχροπολεμική νοοτροπία, καταπιέζουν πολιτικά την Κίνα», δήλωσε μια εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, η Χούα Σουνγίνγκ, στους δημοσιογράφους.