Κορωνοϊός: Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία
Ανανεώθηκε:
Η Μεγάλη Βρετανία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα όπου θα διατεθεί το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των Pfizer και BioNTech, καθώς το σκεύασμα των δύο εταιρειών έλαβε σήμερα έγκριση και η χορήγησή του αναμένεται να αρχίσει από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.
Η εμβολιαστική επιτροπή της Βρετανίας θα αποφασίσει ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτες.
Η μεγαλύτερη προτεραιότητα θα δοθεί στους ενοίκους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και θα ακολουθήσουν αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 80 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την COVID-19.
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα δοθούν κατά προτεραιότητα στους ανθρώπους στη Βρετανία ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν, ωστόσο επιχειρησιακά πρακτικά ζητήματα μπορεί να επηρεάσουν το ποιος θα το πάρει πρώτος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της Βρετανίας.
«Η ηλικία είναι με απόσταση ο μόνος πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τον κίνδυνο από την COVID-19», δήλωσε ο καθηγητής Γουέι Σεν Λιμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει επιχειρησιακή ευελιξία όσον αφορά το πού μπορεί να διανεμηθεί πρώτα το εμβόλιο.
Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, παραγγελία αρκετή για να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, με δύο δόσεις έκαστος.
Σύμφωνα με την Pfizer, οι πρώτες δόσεις βρίσκονται ήδη καθ’οδόν για το Ηνωμένο Βασίλειο, και περίπου 800.000 αναμένεται να φτάσουν τις προσεχείς μέρες.
Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ επεσήμανε ότι τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να παραλάβουν τα εμβόλια και ότι εμβολιαστικά κέντρα θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η διανομή του εμβολίου αποτελεί πρόκληση καθώς αυτό πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.
Ωστόσο, καθώς τα νοσοκομεία διαθέτουν ήδη τις υποδομές για την αποθήκευσή τους στους -70 βαθμούς Κελσίου, οι πρώτοι εμβολιασμοί το πιθανότερο είναι να γίνουν εκεί, έτσι ώστε κανέναν εμβόλιο να μην πάει χαμένο.
Σύμφωνα με το BBC, το εμβόλιο, το οποίο θα είναι δωρεάν, δεν θα είναι υποχρεωτικό και θα υπάρχουν τρεις τρόποι εμβολιασμού των πολιτών σε όλη τη χώρα, οι οποίοι είναι οι εξής:
-Νοσοκομεία
-Εμβολιαστικά κέντρα
-Στην κοινότητα με φαρμακοποιούς
Περίπου 50 νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα και εμβολιαστικά κέντρα σε χώρους όπως αθλητικά κέντρα και χώροι τηλεδιάσκεψης, στήνονται τώρα.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), δήλωσε πως το σύστημα υγείας προετοιμαζόταν για την «μεγαλύτερης κλίμακας εκστρατείας εμβολιασμού στην ιστορία της χώρας».
Η εμβολιαστική διαδικασία
Το εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις σε απόσταση 21 ημερών, με τη δεύτερη δόση να είναι ενισχυτική. Η ανοσία αρχίζει να ξεκινά μετά την πρώτη δόση, αλλά φτάνει στο πλήρες αποτέλεσμα επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
Οι περισσότερες παρενέργειες είναι πολύ ήπιες, παρόμοιες με τις παρενέργειες οποιουδήποτε άλλου εμβολίου και συνήθως διαρκούν για μια μέρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Ιατρικής.
Οι μαζικοί εμβολιασμοί όλων άνω των 50, καθώς και των νέων με υποκείμενα νοσήματα, θα ξεκινήσουν καθώς περισσότερα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στη χώρα το 2021.
Η πρώτη φάση εμβολιασμών, σύμφωνα με το BBC, έχει ως εξής:
- Ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας
- Όλοι όσοι είναι 80 ετών και άνω και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας
- Όλοι όσοι είναι 75 ετών και άνω
- Όλοι όσοι είναι 70 ετών και άνω καθώς και όσοι κλινικά είναι εξαιρετικά ευάλωτοι
- Όλοι όσοι είναι 65 ετών και άνω
- Όλοι όσοι είναι ηλικίας 16 έως 64 ετών με εξαιρετικά υποκείμενα νοσήματα που τους τοποθετεί σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θνησιμότητας
- Όλοι όσοι είναι 60 ετών και άνω
- Όλοι όσοι είναι 55 ετών και άνω
- Όλοι όσοι είναι 50 ετών και άνω