Κορωνοϊός: Πήρε έγκριση στη Βρετανία το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech
Η πρώτη δυτική χώρα όπου θα διατεθεί το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των Pfizer και BioNTech γίνεται η Μεγάλη Βρετανία, καθώς το σκεύασμα των δύο εταιρειών έλαβε σήμερα έγκριση και η χορήγησή του αναμένεται να αρχίσει από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.
«Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για χρήση», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.
«Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε το νέο της έγκρισης «φανταστικό», ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τζόνσον επεσήμανε ότι «η προστασία από τα εμβόλια τελικά θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να θέσουμε ξανά σε κίνηση την οικονομία».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα για να μιλήσει για τα εμβόλια κατά της covid-19.
O επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά έκανε λόγο για «μια ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της covid-19».
«Αυτή η έγκριση είναι ένας στόχος προς τον οποίο εργαζόμασταν από την πρώτη στιγμή που είχαμε δηλώσει ότι η επιστήμη θα νικήσει και χαιρετίζουμε την MHRA για την ικανότητά της να διεξάγει μια τόσο προσεκτική εκτίμηση και να αναλάβει έγκαιρα δράση για να βοηθήσει στην προστασία των κατοίκων της Βρετανίας», πρόσθεσε ο Μπουρλά.
«Καθώς αναμένουμε και άλλες εγκρίσεις και άδειες επικεντρωνόμαστε στο να κινηθούμε με την ίδια αίσθηση της επείγουσας ανάγκης για να προσφέρουμε με ασφάλεια ένα υψηλής ποιότητας εμβόλιο σε όλο τον κόσμο», κατέληξε ο ίδιος.
Το εμβόλιο προσφέρει 95% αποτελεσματικότητα.
Η ανοσοποίηση του πληθυσμού αναμένεται να ξεκινήσει από τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, παραγγελία αρκετή για να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, με δύο δόσεις έκαστος.
Σύμφωνα πάντα με το βρετανικό Μέσο, οι πρώτες 10 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες σύντομα, με τις πρώτες δόσεις να φτάνουν στη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο στην ιστορία που περνά με τόσο ταχείς ρυθμούς από το στάδιο της σύλληψης της ιδέας σε αυτό της πραγματικότητας, καθώς μέσα σε μόλις 10 μήνες καλύφθηκαν διαδικασίες οι οποίες συνήθως εκτείνονται μέσα σε μία δεκαετία.
Πρώτοι στη σειρά;
Η εμβολιαστική επιτροπή της Βρετανίας θα αποφασίσει ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτες: όσοι ζουν σε οίκους ευγηρίας, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ηλικιωμένοι αλλά και όσοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορωνοϊό λόγω ιατρικών προβλημάτων θα είναι οι πρώτοι.
Ο Χάνκοκ επεσήμανε ότι τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να παραλάβουν τα εμβόλια και ότι εμβολιαστικά κέντρα θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η διανομή του εμβολίου αποτελεί πρόκληση καθώς αυτό πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.
Η Pfizer έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της μπορεί να διατηρηθεί έως πέντε ημέρες σε θερμοκρασία ψύξης ή έως 15 σε βαθιά κατάψυξη.
Αντιδράσεις
Η επείγουσα έγκριση εκ μέρους της Βρετανίας του πειραματικού εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioNTech είναι «προβληματική», καθώς έγινε υπερβολικά εσπευσμένα, δήλωσε σήμερα ένας εξέχων ευρωβουλευτής.
«Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι προβληματική και συνιστώ τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην επαναλάβουν τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Λίγες εβδομάδες ενδελεχούς εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερο από μια εσπευσμένη άδεια για να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εμβόλιο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε, μέλος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
«Όχι στο εμβόλιο, σημαίνει όχι στην κανονική ζωή»
Οι πολίτες που θα αρνηθούν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 μπορεί να δουν την κανονική ζωή τους να περιορίζεται, καθώς τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν την είσοδο σε εκείνους που δεν έχουν αποδείξεις ότι έχουν εμβολιαστεί, δήλωνε μόλις χθες ο νέος υπουργός για το εμβόλιο στη Βρετανία.
Ερωτηθείς από το BBC εάν θα υπάρχει ένα διαβατήριο ανοσίας, o Ναντίμ Ζαχάουι απάντησε ότι το στάτους εμβολιασμού ενός πολίτη κατά της Covid-19 ενδέχεται να συμπεριλαμβάνεται σε μια τηλεφωνική εφαρμογή που θα ενημερώνει τους γιατρούς για την κατάσταση του εν λόγω προσώπου.
«Όμως, επίσης, νομίζω ότι θα βρείτε πως εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι και άλλοι χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιήσουν πιθανόν αυτό το σύστημα, όπως θα έχουν κάνει με την εφαρμογή», είπε ο Ζαχάουι στο BBC.
«Αυτού του είδους η πίεση θα ασκηθεί με δύο τρόπους: από τους παρόχους υπηρεσιών, που θα πουν «κοίταξε, δείξε μας ότι έχεις εμβολιαστεί», αλλά επίσης θα κάνουμε την τεχνολογία όσο το δυνατόν ευκολότερη και πιο προσβάσιμη».
Ερωτηθείς εάν ουσιαστικά θα καταστεί αδύνατο να κάνει κανείς ο,τιδήποτε χωρίς το εμβόλιο, ο Ζαχάουι απάντησε: «Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει, όμως νομίζω ότι πιθανόν θα δείτε ότι πολλοί πάροχοι υπηρεσιών θα θέλουν να δεσμευτούν σε αυτό, όπως θα έχει γίνει με την εφαρμογή».