Κορωνοϊός: Πρωτοποριακή μελέτη αποκαλύπτει την αθέατη ζημιά που προκαλεί στους πνεύμονες
Ανανεώθηκε:
Η δυσλειτουργία που μπορεί να προκαλέσει η Covid-19 στους πνεύμονες μπορεί να ανιχνευτεί ακόμη και τρεις μήνες μετά τη μόλυνση των ασθενών, εκτιμούν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έφτασαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού εξέτασαν 10 ασθενείς, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική σκαναρίσματος προκειμένου να εντοπίσουν τις βλάβες που τα συμβατικά μηχανήματα δεν μπορούν να εντοπίσουν.
Οι πνευμονολόγοι λένε ότι ένα τεστ που μπορεί να εστιάζει στις μακροχρόνιες βλάβες θα αποτελούσε μεγάλη βοήθεια για τους ασθενείς της Covid-19.
Η τεχνική χρησιμοποιεί ένα αέριο που ονομάζεται Ξένο, κατά τη διάρκεια σάρωσης μαγνητικής τομογραφίας.
Όπως αναφέρει το BBC, η νέα τεχνική, με επικεφαλής τον καθηγητή Φέργκους Γκλίσον, εφαρμόστηκε σε 10 ασθενείς ηλικίας μεταξύ 19 και 69 ετών.
Οχτώ από αυτούς εμφάνιζαν συμπτώματα δύσπνοιας και εξάντλησης τρεις μήνες μετά την εμφάνιση της ασθένειας, αν και κανείς από αυτούς δεν είχε μπει στην Εντατική, ούτε είχε διασωληνωθεί ενώ τα συμβατικά μηχανήματα δεν είχαν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα στους πνεύμονες.
Η νέα μέθοδος έδειξε σημάδια βλάβης στους πνεύμονες και στους οχτώ ασθενείς που είχαν παραπονεθεί για δύσπνοια.
Στόχος της έρευνας είναι να εντοπίσει κατά πόσο η βλάβη στους πνεύμονες είναι μόνιμη ή αν εξαφανίζεται με τον καιρό.
Ο Γκλίσον παραδέχεται ότι περίμενε «κάποια μορφή βλάβης στους πνεύμονες αλλά όχι σε αυτήν την έκταση».
Ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας και θανάτου αυξάνει ραγδαία για όσους είναι άνω των 60 ετών.
Ωστόσο, αν η δοκιμαστική μελέτη ανακαλύψει ότι η πνευμονική βλάβη υφίσταται σε μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος και ακόμη και σε εκείνους που δεν χρειάζονται νοσηλεία, αυτό θα έθετε νέα δεδομένα στην ασθένεια.
Ο επιστήμονας θεωρεί ότι η πνευμονική βλάβη που αναγνωρίζει η τεχνική με το αέριο ξένο ίσως είναι μία από τις αιτίες πίσω από τη μεγάλη διάρκεια της ασθένειας, δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς δηλώνουν ότι αισθάνονται αδιαθεσία για αρκετούς μήνες μετά τη διάγνωση.