ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανοί εισαγγελείς εξετάζουν στοιχεία για χημικό πόλεμο στη Συρία

SANA via AP

Η DW και το Spiegel απέκτησαν αποκλειστική πρόσβαση σε μάρτυρες και εμπιστευτικές αναφορές που αποτελούν μέρος της νομικής έρευνας-ορόσημου για τη χρήση Σαρίν στον πόλεμο της Συρίας.

Οι ήχοι από τους πυραύλους ακούγονταν διαφορετικά εκείνο το βράδυ. Δεν είχαν τον χαρακτηριστικό κρότο που συνήθως συνόδευε άλλες επιθέσεις στη Συρία. Στις 11 Αυγούστου 2013 πύραυλοι εφοδιασμένοι με κεφαλές αερίου σαρίν εκτοξεύθηκαν στη Γκούτα της ανατολικής Συρίας. Ο ψυχρός καιρός επέτρεψε στο νευροτοξικό αέριο σαρίν να εισχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των κτηρίων καθώς απλωνόταν πάνω από το προπύργιο των ανταρτών.

«Ήταν σαν την ημέρα της κρίσης, οι άνθρωποι έμοιαζαν με έντομα που σκοτώνονται με εντομοκτόνο. Πολλοί ήταν οι νεκροί στους δρόμους, αυτοκίνητα σταματούσαν, έβλεπες μέσα τους πτώματα στοιβαγμένα, σαν να πέθαιναν προσπαθώντας να διαφύγουν», αναφέρει η Έμαν Φ, νοσοκόμα και επιζήσασα της επίθεσης στη Γκούτα στην Deutsche Welle.

Το σαρίν είναι τοξικό χημικό αέριο, που χρησιμοποιείται στους λεγόμενους χημικούς πολέμους. Είναι άοσμο και γίνεται αντιληπτό πολύ αργά, όταν ήδη έχει αρχίσει να παραλύει το αναπνευστικό σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα πέθαναν από ασφυξία.

Οι επιζώντες κατηγορούν το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ για την επίθεση στη Γκούτα.

Στις αρχές Οκτωβρίου μια ομάδα τριών ΜΚΟ προσέφυγε στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας κατά αγνώστων σχετικά με τις «επιθέσεις αερίου σαρίν» στη Γκούτα το 2013 και το Χαν Σεϊχούν το 2017.

Η DW επιβεβαίωσε ότι πράγματι έχει λάβει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία τη συγκεκριμένη προσφυγή αλλά δεν υπήρξαν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση. «Διερευνούμε τα αποδεικτικά στοιχεία και δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο προς το παρόν», δήλωσε εκπρόσωπός του στη DW.

Aναζητώντας αποδεικτικά στοιχεία

«Κλειδί» στην υπόθεση αποτελούν οι μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες, υψηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό και ερευνητές από το Κέντρο Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών της Συρίας SSRC, που είναι υπεύθυνο για το πρόγραμμα χημικών όπλων της χώρας.

Βάσει στοιχείων εικάζεται ότι ο μικρότερος αδερφός του προέδρου Άσαντ, Μαχέρ αλ Άσαντ, ήταν ο στρατιωτικός διοικητής που διέταξε τη χρήση αερίου σαρίν στην Γκούτα το 2013.

Ωστόσο δηλώσεις μαρτύρων που συνοδεύουν την προσφυγή, αφήνουν να διαφανεί ότι η ανάπτυξη στρατηγικών όπλων, όπως το νευροτοξικό αέριο σαρίν, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με έγγραφα που περιήθλαν σε γνώση της DW, εκτιμάται ότι ο πρόεδρος Άσαντ εξουσιοδότησε τον αδερφό του να πραγματοποιήσει την επίθεση.

«Έχουμε αποδείξεις ότι ο Άσαντ εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων. Δεν λέω ότι εμείς το έχουμε αποδείξει, αλλά σίγουρα έχουμε ορισμένες πληροφορίες που περιέχουν ενδείξεις για την εμπλοκή του στις επιθέσεις με σαρίν», ανέφερε στην DW o Στιβ Κόστας, νομικός σύμβουλος στην Open Society Justice.

Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, ο αδερφός Άσαντ φέρεται να έδωσε την επίσημη εντολή για επίθεση σε επιχειρησιακό επίπεδο σε μια ειδική μονάδα του SSRC, ονόματι Branch 450, η οποία συμμετείχε στον εφοδιασμό και την εκτέλεση επιθέσεων με σαρίν.

Η Open Society Justice προσπάθησε να στοιχειοθετήσει την ύπαρξη «διοικητικής αλυσίδας» στις επίμαχες επιθέσεις. Αυτό θεωρείται ίσως και το ισχυρότερο αποδεικτικό στοιχείο που συνδέει τον πρόεδρο Άσαντ με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης