ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η Τουρκία δεν έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις

REUTERS

Η τουρκική πλευρά δεν έχει το πάνω χέρι στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας και εκτίμησε ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

“Αναζητούμε εδώ μία εξισορρόπηση συμφερόντων (των δύο πλευρών)”, τόνισε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό SWR.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου, η κ. Μέρκελ, σημείωσε ότι “προχωρήσαμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά”, στη διαδικασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το προσφυγικό, και ότι στην επόμενη συνάντηση θα ξεκαθαριστούν “συγκεκριμένες λεπτομέρειες”.

Η ίδια θεωρεί λογική την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία. “Είναι χρήματα για προγράμματα για τους πρόσφυγες της Συρίας”, είπε.

Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξουν νόμιμοι δρόμοι για τους πρόσφυγες έναντι των λαθραίων διαδρομών που ακολουθούν οι διακινητές. “Η Γερμανία θα υποστηρίξει σε κάθε περίπτωση αυτή την ευθύνη”.

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει τη θέσπιση ποσοστώσεων και για πρόσφυγες από το Ιράκ, επιπλέον των προσφύγων από τη Συρία.

Η κ. Μέρκελ άσκησε κριτική και στην Αυστρία για τη στάση της. “Δεν είμαι ευγνώμων στην Αυστρία. Το βρήκα ατυχές ότι πάρθηκαν μονομερείς αποφάσεις”, ανέφερε.

“Όλοι λένε ότι πρέπει να προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση, όλοι τάχθηκαν υπέρ της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, και όλοι χαιρέτισαν τη νέα πρόταση”, σημείωσε η καγκελάριος.

“Θα μπορούσε να κινηθεί λίγο πιο γρήγορα, αλλά συνολικά τα πράγματα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση”, κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης