ΚΟΣΜΟΣ

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Συνόδου για το προσφυγικό

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Συνόδου για το προσφυγικό

Σε ολονύκτιο θρίλερ εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό. Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε πως το δείπνο στο οποίο θα συμμετείχε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακυρώθηκε, και αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των 28 ηγετών της Ε.Ε. Νωρίτερα, υπήρξε εμπλοκή με τη στάση των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να βάζει βέτο μπλοκάροντας ουσιαστικά τη συμφωνία. Οι διεργασίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ώρες, χαρακτηριστικά ο Φινλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέσω Twitter πως ακυρώνει το προγραμματισμένο αυριανό του ταξίδι. 

 

 

 

 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ «επιτυχία» θεωρεί η ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης ΕΕ – Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίσεγκραντ, αλλά και την Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης ΕΕ-Τουρκίας.

Αντιπαράθεση υπήρξε στο μεταξύ ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους ομολόγους του πως «αν δεν υιοθετήσουμε το Plan A, που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών και πάμε στο Plan B που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο μεταναστών, μη νομίσετε πως θα αποφύγετε τις ροές, γιατί θα βρουν άλλους δρόμους και θα έρθουν σε σας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μην υπάρχει απόφαση.

«Είναι υποκριτική η στάση να μη δέχεστε Σύριους, Αφγανούς, και Ιρακινούς πρόσφυγες και από την άλλη να απορρίπτεται την επιστροφή. Αν θέλετε να μην υπάρξει απόφαση τότε να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση αλλιώς θα ληφθεί απόφαση σήμερα», τονισε ο κ. Τσίπρας.

Κατά της πρότασης για μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε. τάχθηκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας Ζόλταν Κόβατς.

«Άσκησε βέτο στο σχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε τη μετεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη», ανέφερε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Την ίδια στιγμή, η χαλάρωση των όρων για την ένταξη της Τουρκίας προκάλεσε τις αντιδράσεις της κυπριακής και της ελληνικής πλευράς. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Κύπρου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος τόνισε πως «αυτά τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει εκείνες τις υποχρεώσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις».

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε στις τουρκικές αξιώσεις, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να «ξεπαγώσουν» τα πέντε κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν, εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του «casus belli».

Tην ίδια στιγμή αντιδράσεις υπάρχουν και από ιταλικής πλευράς καθώς ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επιμένει να περιληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας αναφορά στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Tο προσχέδιο της συμφωνίας

Νωρίτερα Ε.Ε και Τουρκία είχαν καταλήξει σε ένα προσχέδιο για την αντιμετώπισης της προσφυγική κρίσης.

Τα βασικά σχεδία του προσχεδίου είναι:

• Η Τουρκία θα δεχθεί όλους τους «παράτυπους» μετανάστες που περνούν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία

• Για κάθε Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας Σύρος πρόσφυγας θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία σε χώρες - μέλη της ΕΕ.

• Η ΕΕ θα εκκενώσει εντελώς τους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά, δεχόμενη μόνο εκείνους που πέρασαν στα νησιά μετά από μια συγκεκριμένη ημερομηνία, η οποία θα καθοριστεί.

• Η ΕΕ θα επιταχύνει τις διαδικασίες κατάργησης βίζας για Τούρκους πολίτες στη ζώνη της Σένγκεν, ώστε αυτό να συμβεί το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.

• ΕΕ και Τουρκία θα συνεργαστούν σε κοινές προσπάθειες για να δημιουργήσουν ασφαλείς περιοχές μέσα στη Συρία.

• Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει στην Τουρκία επιπλέον 3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα να ασχοληθεί με τους Σύρους πρόσφυγες έως το 2018.

• Σύμφωνα με το Reuters το κείμενο κάνει και αναφορά στα βήματα προς τη διαπραγμάτευση ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την ελληνική πλευρά αυτό σημαίνει πως:

-Γίνεται πλέον εφικτή η επιστροφή στην Τουρκία παράτυπων μεταναστών.

-Στόχος της Αθήνας είναι να χαλαρώσει τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

-Η Αθήνα ευελπιστεί η συμφωνία να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να επιχειρήσουν το ταξίδι για την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.