ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζει στάση το Βερολίνο απέναντι στην Άγκυρα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

AP Photo/Michael Sohn

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις τον επόμενο μήνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Βερολίνο χάνει την υπομονή του με την Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, πίεσε εκ νέου την Τουρκία, προειδοποιώντας την Άγκυρα ότι οι ενέργειές της «διευρύνουν την απόστασή της από την ΕΕ», προσθέτοντας ότι πλησιάζει μια κρίσιμη στιγμή στη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία.

«Για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας» σημείωσε.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στις αρχές Οκτωβρίου ότι θα λάβουν «κατάλληλα» μέτρα κατά της Τουρκίας κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, εάν η Άγκυρα δεν «σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου». Οι «27» προειδοποίησαν ότι η
Ευρωπαϊκή Ένωση «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει» - μια σαφή αναφορά στις κυρώσεις.

Ωστόσο έκτοτε η ένταση κλιμακώθηκε λόγω των ερευνών για φυσικό αέριο που διεξήγαγε η Άγκυρα, των προσβλητικών σχολίων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αποδέκτη τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, και της προκλητικής επίσκεψης του Ερντογάν στα Βαρώσια που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

«Εξαρτάται από την Τουρκία ποια απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Μάας λίγο πριν από την έναρξη συνεδρίασης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε αν δεν υπάρξουν θετικά σημάδια από την Τουρκία ως τον Δεκέμβριο και μόνο νέες προκλήσεις, όπως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Κατεχόμενη Κύπρο, «τότε η συζήτηση θα είναι δύσκολη».

Ερωτηθείς εάν μια τέτοια «δύσκολη συζήτηση» συνεπάγεται επίσης κυρώσεις κατά της Άγκυρας, ο Μάας απάντησε:

«Σίγουρα. Υπάρχουν ορισμένα κράτη μέλη, όπως συνέβη στο παρελθόν, που θέτουν στο τραπέζι το ζήτημα των κυρώσεων. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση στις σχέσεις με την Τουρκία, υποθέτω ότι το ζήτημα θα τεθεί ξανά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο».

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών σηματοδοτούν μια πιο σκληρή θέση του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας, εκτιμά το Politico. Η Γερμανία είχε προηγουμένως υιοθετήσει μια πιο προσεκτική στάση, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα μέλη της ΕΕ, ιδίως τη Γαλλία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ήταν η κύρια συνιστώσα πίσω από την «θετική πολιτική ατζέντα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», στην οποία συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ στις αρχές Οκτωβρίου, υποσχόμενοι στην Άγκυρα στενότερους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς υπό την προϋπόθεση μείωσης των εντάσεων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, ο Μπόρελ είπε ότι «η επιστροφή σε μια θετική ατζέντα» με την Άγκυρα θα «απαιτούσε μια θεμελιώδη αλλαγή στάσης από την τουρκική πλευρά».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει κρίσιμη κατεύθυνση στο ζήτημα τον επόμενο μήνα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι με εξαγωγές ύψους 16,2 δισ. ευρώ η Γερμανία εξακολουθεί να είναι για την Τουρκία η σημαντικότερη χώρα προορισμού τουρκικών προϊόντων. Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Τουρκία ανέρχονται στα 21,5 δισ. ευρώ. Η χώρα καταλαμβάνει μόλις τη θέση 16η σε ό,τι αφορά την εξαγωγή γερμανικών προϊόντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης