ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Στο στάδιο των δοκιμών και νέο υποσχόμενο εμβόλιο

Pixabay

Μία μεγάλη σειρά δοκιμών ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού -η τρίτη στη χώρα- ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία.

Το εμβόλιο – σχεδιασμένο από τη βελγική εταιρεία Janssen- χρησιμοποιεί ένα γενετικά τροποποιημένο κοινό ιό κρυολογήματος για να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η ανακοίνωση έρχεται μία εβδομάδα αφότου τα αρχικά αποτελέσματα ενός άλλου εμβολίου, αυτό των εταιρειών Pfizer/BioNTech, έδειξε ότι προσφέρει προστασία 90%.

Ωστόσο, πολλοί τύποι εμβολίου είναι πιθανό να χρειαστούν προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, αναφέρει το BBC.

Αν και η επιτυχία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech προκάλεσε ενθουσιασμό στον πλανήτη, η χρήση του ακόμη δεν έχει εγκριθεί ενώ μένει να δούμε πόσο καλά θα δουλεύει μεταξύ των ηλικιωμένων αλλά και πόση ανοσία θα προσφέρει.

Συνεχίζεται το κυνήγι

Το κυνήγι για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται, καθώς μια διαφορετική προσέγγιση μπορεί να φανεί πιο αποτελεσματική σε διαφορετικού τύπου ανθρώπων, ανάλογα για παράδειγμα με την ηλικία, ενώ μία εταιρεία θα δυσκολευτεί πολύ να προσφέρει ανοσία σε όλον τον πλανήτη.

Οι ελπίδες για το εμβόλιο Janssen έχουν ενισχυθεί από τα προκαταρκτικά δεδομένα του Pfizer, καθώς και τα δύο στοχεύουν σε ένα μέρος του ιού που ονομάζεται spike protein. Το αρχικά επιτυχημένο εμβόλιο εισήγαγε μέρος του γενετικού κώδικα του ιού σε εθελοντές.

Αντ’ αυτού το εμβόλιο Janssen χρησιμοποιεί έναν κοινό ιό κρυολογήματος που έχει τροποποιηθεί γενετικά για να τον κάνει αβλαβή και να μοιάζει περισσότερο με τον κορωνοϊό σε μοριακό επίπεδο.

Αυτό πρέπει να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό.

Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με το εμβόλιο που σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το AstraZeneca, το οποίο δοκιμάζεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η λεπτή διαφορά είναι ότι το εμβόλιο Janssen χρησιμοποιεί έναν ιό που συνήθως μολύνει τους ανθρώπους και η ομάδα της Οξφόρδης χρησιμοποιεί έναν που μολύνει τους χιμπατζήδες.

Αλλά όλες αυτές οι προσεγγίσεις είναι σχετικά νέες και πειραματικές.

Το εμβόλιο Novavax, το οποίο χρησιμοποιεί την πιο παραδοσιακή μέθοδο ένεσης ιικών πρωτεϊνών για την εκπαίδευση του σώματος, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, 25.000 άνθρωποι παίρνουν μέρος στις δοκιμές εμβολίων κατά της Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης