Κορωνοϊός: Τον χειμώνα του 2021 η επιστροφή στην κανονικότητα, λέει ο δημιουργός του εμβολίου
Ανανεώθηκε:
Ο αντίκτυπος ενός εμβολίου κατά της Covid θα φανεί το καλοκαίρι και η ζωή θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό μέχρι τον επόμενο χειμώνα, δήλωσε ένας από τους δημιουργούς του νέου εμβολίου των Pfizer-BioΝTech, τα αποτελέσματα του οποίου σκόρπισε στις αρχές της εβδομάδας αισιοδοξία στον πλανήτη.
Ο καθηγητής Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής της BioNTech, η οποία μαζί με τη Pfizer την περασμένη εβδομάδα, ζήτησαν από τον FDA την επείγουσα έγκριση του εμβολίου τους, είπε πως ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος.
Κι αυτό γιατί το εμβόλιο των δύο εταιρειών, το οποίο φαίνεται να προσφέρει 90% αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού, δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα ποσοστά μολύνσεων.
Μέχρι στιγμής περίπου 43.000 άνθρωποι έχουν πάρει μέρος στα τεστ για το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο καθηγητής εκφράζει την πεποίθησή του ότι το εμβόλιο θα μειώσει τη μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων ενώ θα σταματήσει τα συμπτώματα που θα αναπτύσσονταν σε όσους υποβληθούν σε αυτό.
Είναι πιθανό, λέει ο καθηγητής, το εμβόλιο να μειώσει τη μετάδοση στο μισό, κάτι που θα είχε τεράστιο αντίκτυπο.
«Είμαι πολύ σίγουρος ότι η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων θα μειωθεί με ένα τόσο αποτελεσματικό εμβόλιο -ίσως όχι στο 90% αλλά ίσως στο 50%- αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστική μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας».
Ο καθηγητής προβλέπει πως, αν όλα συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, το εμβόλιο θα αρχίσει να μοιράζεται στο «τέλος αυτής της χρονιάς, αρχές της επoμένης».
Ωστόσο, προσθέτει, ο μεγάλος αντίκτυπος θα φανεί αργότερα: «Το καλοκαίρι θα μας βοηθήσει καθώς το ποσοστό μόλυνσης πέφτει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού μέχρι ή πριν το φθινόπωρο/χειμώνα της επόμενης χρονιάς».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ζωτικής σημασίας όλα τα προγράμματα ανοσοποίησης να ολοκληρωθούν πριν το επόμενο φθινόπωρο.
Εκατομμυριούχοι και παθιασμένοι με την ιατρική: Το ζευγάρι πίσω από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Σε ερώτηση αν το εμβόλιο είναι το ίδιο αποτελεσματικό μεταξύ των ηλικιωμένων όσο μεταξύ των νεότερων, ο Σαχίν λέει ότι αναμένεται να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα γι’ αυτό μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Τέλος, ο καθηγητής τονίζει πως χρειάζεται να δούμε πόση ανοσία θα προσφέρει το νέο εμβόλιο, ενώ θεωρεί πως θα χρειάζεται ετήσια χορήγηση.