ΚΟΣΜΟΣ

Αβραμόπουλος και Μογκερίνι χαιρετίζουν τη συμφωνία NATO–Frontex

Η Φεντερίκα Μογκερίνι μιλά σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ (Javad Zarif) στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, στις 15 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/Francois Lenoir

Τη συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Frontex επί των λεπτομερειών της συνεργασίας τους στο Αιγαίο χαιρέτισαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι (Federica Mogherini) και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτές οι λειτουργικές λεπτομέρειες που συμφωνήθηκαν σήμερα «θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα, θα εξασφαλίσουν τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα ως προς την επιχείρηση ταχείας επέμβασης της Frontex "Ποσειδών" στην περιοχή και τις προσπάθειες των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ».

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει πως «η απόφαση του ΝΑΤΟ να συνδράμει στην αναγνώριση, τον έλεγχο και την επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο Πέλαγος είναι μια σημαντική συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διακινητών και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο στο πλαίσιο της κρίσης των προσφύγων».

Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της σημασίας της πρακτικής συνεργασίας ΕΕ–ΝΑΤΟ, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις κρίσεων:

Η ΕΕ ευελπιστεί ότι οι κοινές προσπάθειες της με το ΝΑΤΟ θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που θέτει η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση, και θα μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα που επηρεάζονται από αυτήν.

Παρόντος ΝΑΤΟ...

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο καταγράφηκε νωρίτερα στις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Ο Γενς Στόλντεμπεργκ (Jens Stoltenberg) ανακοίνωσε ότι ελήφθησαν αποφάσεις για την ανάπτυξη των νατοϊκών πλοίων η οποία θα περιλαμβάνει τα τουρκικά χωρικά ύδατα,παρά τις αντιρρήσεις της Άγκυρας. Όπως είπε:

Σκοπός της αποστολής του ΝΑΤΟ δεν είναι να σταματήσει ή να απωθήσει τα σκάφη των δουλεμπόρων, αλλά να βοηθήσει τους Συμμάχους μαε την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και των εγκληματικών δικτύων που τροφοδοτούν αυτή την κρίση.

Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ και η Frontex θα είναι σε θέση να ανταλλάσσουν αξιωματικούς συνδέσμους και να έχουν την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορέσει η Frontex, καθώς και η Ελλάδα με την Τουρκία, να αναλαμβάνουν δράση σε πραγματικό χρόνο.

Στους 33.320 ο αριθμός των προσφύγων

Την ίδια στιγμή που έτρεχαν οι παραπάνω εξελίξεις, το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, που έχει στήσει η ελληνική κυβέρνηηση, ανακοίνωνε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια ανέρχονται σε 33.320.

Από αυτούς, 6.211 βρίσκονται στα νησιά, με τους περισσότερους στη Λέσβο (3.550), την Χίο (1.422) και τη Σάμο (489).

Στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 27.109 άτομα με τους περισσότερους να κατανέμονται: 8.000 στην Ειδομένη , 3.400 στο Χέρσο, 2.200 στο λιμάνι του Πειραιά, 3.570 συνολικά στο Ελληνικό, 2.136 στα Διαβατά, 2.797 στη νέα Καβάλα στο Πολύκαστρο, 1.050 στην ΠΑΘΕ Πολύκαστρο–PLAZA και 1.423 στο Σχιστό.

Σήμερα, εισήλθαν στην ΠΓΔΜ από την Ειδομένη μόνον 239 άτομα και έφθασαν στην Λέσβο και Χίο 770.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης