ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Δεν πρέπει να αναμειγνύονται το προσφυγικό και το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

Σόιμπλε: Δεν πρέπει να αναμειγνύονται το προσφυγικό και το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

“Το προσφυγικό και το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν πρέπει να αναμειγνύονται”, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Με αυτή την δήλωσή του στο Reuters απαντά στην πρόταση που έθεσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, για χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος στόχων που προβλέπει το μνημόνιο, με δεδομένο ότι χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ελληνικό έδαφος.

Αντίθετος στην πρόταση Σουλτς δήλωσε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, δηλώνοντας ότι “οποιοσδήποτε αποδυναμώνει την ευρωπαϊκή πολιτική δημοσιονομικής σταθεροποίησης παίζει με τη φωτιά”.

“Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το χρέος δεν πρέπει να αποδυναμωθούν. Αυτό ισχύει και για τους όρους για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα”, συμπλήρωσε ο κ. Βέμπερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς υποστηρίζει ότι η μεταναστευτική κρίση επηρεάζει αρνητικά την Ελλάδα περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της, ενώ προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στον προϋπολογισμό της. “Συνεπώς πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εφαρμογή των κριτηρίων για τη μείωση του ελλείμματος,” τονίζει ο Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο φαίνεται να συμφωνεί και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Υπέρ του να ληφθεί η προσφυγική κρίση υπόψη στην αξιολόγηση έχει τεθεί το ΔΝΤ, το οποίο όμως επιμένει στην ανάγκη μέτρων 8 έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας, ή εναλλακτικά σε βαθύτερη μείωση του χρέους.

Υπέρ της μείωσης του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας με την οργάνωση κέντρων απέλασης μεταναστών, προσφέροντας στην Ευρώπη μία άλλη επιλογή αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε την Κυριακή και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν.

“Κέντρα κράτησης μπορούν να οργανωθούν στα ελληνικά νησιά όπου θα φιλοξενούνται μετανάστες που έχουν απελαθεί από την Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε μέσω των κέντρων αυτών, ν' αποπληρώσει, το υπό άλλες συνθήκες δυσβάσταχτο εξωτερικό της χρέος”, ανέφερε ο Ζέμαν σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κανάλι Prima.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, την παραπάνω ιδέα σκέφτηκε ένας από τους συμβούλους του και εκείνος την χαρακτήρισε ως λύση στη λογική “μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο Ζέμαν αν και διαθέτει περιορισμένη επιρροή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, τον τελευταίο καιρό εκφράζει όλο και πιο συχνά τις απόψεις του για το θέμα. Ο ίδιος τονίζει ότι η ενσωμάτωση των μουσουλμανικών κοινοτήτων είναι “πρακτικά αδύνατη,” ενώ χαρακτηρίζει τις εισροές των προσφύγων ως μια “οργανωμένη εισβολή”.

Ο χειρισμός της μεταναστευτικής κρίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής διάσκεψης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, με τη Γερμανία να δηλώνει ότι η εξεύρεση τρόπων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, τη χώρα των βασικών σημείων εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη, θα είναι προτεραιότητα.