Ερντογάν: Η Τουρκία δίνει «ιστορική μάχη» - Προσπαθούν να μας παγιδεύσουν
Ανανεώθηκε:
Για «ιστορική μάχη» της Τουρκίας ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν να σύρουν τη χώρα σε μία «παγίδα» υψηλών επιτοκίων, πληθωρισμού και συναλλαγματικών ισοτιμιών, έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο ίδιος εξέφρασε ωστόσο εμπιστοσύνη ότι η χώρα του θα καταφέρει να ξεπεράσει τα πολιτικά εμπόδια και θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και των εξαγωγών.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι ο στόχος της χώρας είναι να είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων οικονομιών στον κόσμο.
«Θα καταφέρουμε να γίνουμε μία από τις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο δώρο στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία βρίσκεται στη δίνη αλλεπάλληλων πληγμάτων αναφορικά με την οικονομία της.
Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχασε από την αρχή του χρόνου περίπου το 30% της αξίας της, το «Νέο Οικονομικό Πρόγραμμα» που εξήγγειλε δείχνει να μην «τραβάει» και η οικονομία εξαιτίας του κορωνοϊού συρρικνώνεται.
Το κόστος των διεθνών αντιπαραθέσεων και των πολέμων στους οποίους έχει εμπλακεί η Τουρκία εκτροχίασαν τον προϋπολογισμό, ο οποίος επί της ουσίας δεν εκτελείται πλέον.
Οι πολιτικές χαμηλών επιτοκίων για τις οποίες πιέζει ο Ερντογάν, προκειμένου να ανακτήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν αποδίδουν καρπούς.
Οι σχετικές παρεμβάσεις του στην Κεντρική Τράπεζα προκάλεσαν τις αρνητικές αντιδράσεις της αγοράς που επιβάλλει τους δικούς της όρους, με αποτέλεσμα να καταστεί πρόσφατα αναπόφευκτη μια αύξηση των επιτοκίων.
Ενδεικτική είναι επίσης η μαζική ρευστοποίηση χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα η οποία, παρ’ όλο που επισήμως επικαλείται την υψηλή ζήτηση της αγοράς και την αύξηση της τιμής του χρυσού, χρησιμοποιεί τη ρευστότητα αυτή για να στηρίξει την οικονομία.
Από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, τα αποθέματα χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας μειώθηκαν κατά… 47%.
Όλα αυτά συνθέτουν το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό μέσα στο οποίο ήλθε καρατόμηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Μουράτ Ουσάλ, καθώς και η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και όπως όλα δείχνουν ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Άγκυρα.