ΚΟΣΜΟΣ

Κάμαλα Χάρις: Οι πολλές ταυτότητες και πρωτιές της νέας αντιπροέδρου των ΗΠΑ

AP Photo/Andrew Harnik, Pool

Οι πρωτιές της Κάμαλα Χάρις δεν εξαντούλνται στα δάχτυλα του ενός χεριού: Πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος. Πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος. Πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος. Πρώτη νοτιοασιάτισσα Αμερικανίδα αντιπρόεδρος. Πρώτη αντιπρόεδρος της οποίας οι γονείς κατάγονται από την Ινδία και τη Τζαμάικα. Η πρώτη αντιπρόεδρος που περιλαμβάνει τον Prince και την χιπχοπ μεταξύ των μουσικών της ακουσμάτων. Η πρώτη αντιπρόεδρος που είναι και θετή μητέρα.

Η Κάμαλα Χάρις, η οποία έκανε το Σάββατο το βράδυ την πρώτης της ομιλία ντυμένη με ένα total white κοστούμι, μπορεί να υπερηφανεύεται για τις περισσότερες «πρωτιές» από κάθε άλλο πολιτικό σε κάποιο δημόσιο αξίωμα. Καθώς και για μία ακόμη: Είναι η πρώτη αντιπρόεδρος που έκανε το γύρο του θριάμβου στο ρυθμό της Mary J. Blige.

Στη διάρκεια αυτής της ομιλίας, η 56χρονη πολιτικός και δικηγόρος αναγνώρισε τους μακροχρόνιους αγώνες που έπρεπε να κάνουν οι γυναίκες για να αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στα μεγαλύτερα αξιώματα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, τονίζοντας ότι «όποιο νέο κορίτσι παρακολουθεί» ανά τη χώρα πλέον γνωρίζει ότι μπορεί κι αυτό να πετύχει τον στόχο.

Λίγο πριν παρουσιάσει στο συγκεντρωμένο πλήθος τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η Χάρις ευχαρίστησε επίσης τις μαύρες γυναίκες, λέγοντας ότι αν και «πολύ συχνά παραβλέπονται, αλλά πολύ συχνά αποδεικνύουν ότι είναι η ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας μας».

«Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία», είπε η Χάρις. «Κι αυτό γιατί κάθε μικρό κορίτσι που παρακολουθεί απόψε βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα δυνατοτήτων».

Γεννημένη τον Οκτώβριο του 1960 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια από Τζαμαϊκανό πατέρα, οικονομολόγο και καθηγητή στο Στάνφορντ και Ινδή μητέρα, ερευνήτρια με σημαντικές μελέτες στο βιογραφικό της, η Κάμαλα και η αδερφή της μεγάλωσαν πηγαίνοντας στην εκκλησία των βαπτιστών αλλά γνώρισαν και τον ινδουισμό όταν επισκέπτονταν την Ινδία και την οικογένεια της μητέρας τους.

Οι γονείς της χώρισαν όταν η Κάμαλα ήταν μόλις πέντε ετών, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει κυρίως με τη μητέρα της.

Η Κάμαλα Χάρις σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον και το 2014 παντρεύτηκε τον δικηγόρο, Ντάγκλας Έμχοφ. Η Χάρις που έγινε και Περιφερειακή Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο το 2003, θεωρείται από τους «συντηρητικούς» Δημοκρατικούς. Εξελέγη Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια -η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη που επιλέγεται για το αξίωμα αυτό- το 2010 και επανεξελέγη το 2014 με ευρύ προβάδισμα.

Η Χάρις ήταν η τέταρτη γυναίκα που διεκδίκησε θέση σε κάποιο από τα κορυφαία αξιώματα της αμερικανικής προεδρίας, μετά την υποψήφια αντιπρόεδρο των δημοκρατικών Τζέραλντιν Φεράρο, το 1984, των Ρεπουμπλικανών Σάρα Πέιλιν το 2008 και την υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον το 2016. Ήταν η πρώτη που το κέρδισε.

Κατά την ομιλία της, εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της για τον Μπάιντεν και την οικογένειά του, ευχαριστώντας τον εκλεγέντα πρόεδρο και τη σύζυγό του, Τζιλ Μπάιντεν, «που καλωσόρισαν την οικογένειά μας στη δική τους κατά τη διάρκεια αυτού του απίστευτου ταξιδιού». Αναφέρθηκε επίσης στον εκλιπόντα γιο του Τζο Μπάιντεν, Μπο Μπάιντεν, τον οποίο η Χάρις είχε γνωρίσει όταν και οι δύο εργάζονταν ως γενικοί εισαγγελείς.

Ακόμη και το ένδυμά της ήταν ένα νεύμα προς τις σουφραζέτες, 100 χρόνια μετά την κατοχύρωση του δικαιώματος της γυναικείας ψήφου.

«Σήμερα αναλογίζομαι τον αγώνα τους, την αποφασιστικότητά τους και τη δύναμη του οράματός τους να δουν αυτό που μπορεί να γίνει χωρίς να τους σταματάει από αυτό που ισχύει» πρόσθεσε ενώ απέδωσε τα εύσημα στον Τζο Μπάιντεν που «είχε την τόλμη να σπάσει ένα από τα πιο θεμελιώδη εμπόδια που υπάρχουν στη χώρα μας και να επιλέξει μια γυναίκα ως αντιπρόεδρό της».

Στις προεκλογικές της ομιλίες καλούσε για αλλαγές στις πρακτικές της αστυνομίας ανά τις ΗΠΑ, στο Twitter ζητούσε να συλληφθούν οι αστυνομικοί που σκότωσαν την Μπριόνα Τέιλορ, μια 26χρονη μαύρη γυναίκα από το Κεντάκι και μιλά συχνά για την ανάγκη να καταλυθεί ο συστημικός ρατσισμός.

Έχει το υπόβαθρο επιβολής του νόμου, αλλά έχει συχνά πει ότι η ταυτότητά της την καθιστά μοναδικά κατάλληλη για να εκπροσωπεί αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο.

Πλέον έχει την ευκαιρία να κάνει ακριβώς αυτό και μέσα από τον Λευκό Οίκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης