ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός - Τουρκία: Η ανάρτηση Ερντογάν για την 4χρονη που διασώθηκε μετά από 91 ώρες

AFAD via AP

Για θαύμα έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μετά τη χαρμόσυνη είδηση ότι διασώστες ανέσυραν ζωντανό ένα κορίτσι τεσσάρων από τα συντρίμμια κτηρίου που κατέρευσε στον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ.

«Το όνομα του θαύματος είναι Αϊντά.. Ευχαριστούμε τον Αλλάχ, που με τα χαμογελαστά μάτια σου μας έδωσε νέες ελπίδες μετά από 91 ώρες. Γίνε καλά σύντομα όμορφο μωρό», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος, αποκαλύπτοντας μια διαφορετική πλευρά του χαρακτήρα του.

Το κοριτσάκι ηλικίας τεσσάρων ετών, που είχε θαφτεί ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια κτηρίου όταν έπληξε τη δυτική Τουρκία ο ισχυρός σεισμός της Παρασκευής, σώθηκε, τέσσερις ημέρες αργότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης της Σμύρνης (Ιζμίρ) και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ζήσαμε ένα θαύμα την 91η ώρα. Μέλη σωστικών συνεργείων έβαλαν την Αΐντα, ηλικίας τεσσάρων ετών, ζωντανή» από τα συντρίμμια, τόνισε ο δήμαρχος της Σμύρνης, ο Τουντς Σογέρ, μέσω Twitter.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν μέλη σωστικών συνεργείων να βγάζουν καταχειροκροτούμενοι το κοριτσάκι από τα συντρίμμια κτηρίου στο προάστιο Μπαϊράκλι, το οποίο υπέστη το βαρύτερο πλήγμα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Νωρίτερα σήμερα η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων της σεισμικής δόνησης έφθασε πλέον τους 100 νεκρούς, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 994 άνθρωποι, οι 147 από τους οποίους συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Αρκετές ζημιές

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τη Σμύρνη, ανέφερε ότι ο αριθμός των κτηρίων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, ανέρχεται σε 58. Άλλα περίπου 1.000 υπέστησαν λιγότερο εκτεταμένες ζημιές, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό.

Για δύο κατεστραμμένες πολυκατοικίες στη Σμύρνη όπου πραγματοποιούνται πολλές από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, υπήρχαν αναφορές για «φθορές» το 2012 και το 2018, σύμφωνα με τον δημοτικό οργανισμό που είναι υπεύθυνος για πιστοποιητικά ασφαλείας.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Hurriyet, ανέφεραν ότι ένα από τα κτήρια, το οποίο χτίστηκε το 1993, είχε επισημανθεί ως επικίνδυνο λόγω της χαμηλής ποιότητας του σκυροδέματος και της έλλειψης ενισχύσεων, ωστόσο συνέχισε να κατοικείται.

Η κατάσταση στη Σμύρνη ξυπνάει μνήμες από τον σεισμό του Μαρμαρά στις 17 Αυγούστου 1999, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την πόλη Ιζμίτ, πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζάελι.

Ο σεισμός του Μαρμαρά αποτέλεσε μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, καθώς οι απώλειες ήταν βαρύτατες: 18.373 νεκροί, 23.781 τραυματίες και περίπου 500.000 άστεγοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης