Σεισμός Σάμος: Αυξάνονται οι νεκροί στην Τουρκία - Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια
Ανανεώθηκε:
Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού στο Αιγαίο ο οποίος έπληξε την περασμένη Παρασκευή τη δυτική Τουρκία έφθασε σήμερα τους 100 νεκρούς, ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD).
Ο σεισμός, μεγέθους σχεδόν 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 994 άνθρωποι, οι 147 από τους οποίους νοσηλεύονται ακόμη σε νοσοκομεία, πρόσθεσε η AFAD.
Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να εντοπίσουν θύματα, κυρίως στα συντρίμμια πέντε κτηρίων που κατέρρευσαν στην επαρχία της Σμύρνης (Ιζμίρ).
Η πόλη που υπέστη το πιο βαρύ πλήγμα στην επαρχία είναι η Μπαϊράκλι, όπου ένα κοριτσάκι τριών ετών, η Ελίφ, και μια έφηβη 14 ετών, η Ιντίλ, σώθηκαν τη Δευτέρα από σωστικά συνεργεία έπειτα από σχεδόν τέσσερις ημέρες στα συντρίμμια.
«Είμαι πραγματικά χαρούμενη. Να σας ευλογεί ο Θεός, οι προσευχές μου εισακούσθηκαν και επανενώθηκε με την Ελίφ», δήλωσε η γιαγιά του κοριτσιού, όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
Δεκάδες κτήρια έχουν υποστεί μερική ή ολοσχερή καταστροφή από τον ισχυρό σεισμό, που άφησε πάνω από 5.000 ανθρώπους άστεγους. Οι σεισμοπαθείς βρήκαν καταφύγιο σε σκηνές, στήνοντας αυτοσχέδιο καταυλισμό.
Έχουν καταγραφεί περίπου 1.464 μετασεισμικές δονήσεις στην περιοχή ως αυτό το στάδιο, οι 44 από τις οποίες ήταν μεγέθους μεγαλύτερου από τους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές.
Αρκετές ζημιές
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τη Σμύρνη, ανέφερε ότι ο αριθμός των κτηρίων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, ανέρχεται σε 58. Άλλα περίπου 1.000 υπέστησαν λιγότερο εκτεταμένες ζημιές, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό.
Για δύο κατεστραμμένες πολυκατοικίες στη Σμύρνη όπου πραγματοποιούνται πολλές από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, υπήρχαν αναφορές για «φθορές» το 2012 και το 2018, σύμφωνα με τον δημοτικό οργανισμό που είναι υπεύθυνος για πιστοποιητικά ασφαλείας.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Hurriyet, ανέφεραν ότι ένα από τα κτήρια, το οποίο χτίστηκε το 1993, είχε επισημανθεί ως επικίνδυνο λόγω της χαμηλής ποιότητας του σκυροδέματος και της έλλειψης ενισχύσεων, ωστόσο συνέχισε να κατοικείται.
Η κατάσταση στη Σμύρνη ξυπνάει μνήμες από τον σεισμό του Μαρμαρά στις 17 Αυγούστου 1999, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την πόλη Ιζμίτ, πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζάελι.
Ο σεισμός του Μαρμαρά αποτέλεσε μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, καθώς οι απώλειες ήταν βαρύτατες: 18.373 νεκροί, 23.781 τραυματίες και περίπου 500.000 άστεγοι.