ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Τατάρ

AP Photo/Petros Karadjias

Πραγματοποιείται στις 19:00 η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ερσίν Τατάρ μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η συνάντηση θα είναι άτυπη και θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, παρουσία της ίδιας.

Ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να παραχωρήσει δήλωση στους εκπροσώπους των ΜΜΕ κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Τατάρ.

Επανέναρξη διαλόγου για το Κυπριακό θα ζητήσει ο Αναστασιάδης

Την ισχυρή πολιτική του βούληση να ανταποκριθεί θετικά σε πρόκληση του γγ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών πρόκειται να μεταφέρει στον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε στο θέμα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με κ. Τατάρ για να τον συγχαρεί για την ανάδειξή του στη θέση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μια πρώτη άτυπη συνάντηση για αλληλογνωριμία.

«Είναι λογικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει στον κ. Τατάρ την ισχυρή πολιτική του βούληση να ανταποκριθεί θετικά σε πρόκληση του γγ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών. Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρες και αυτές έχουν επιβεβαιωθεί πολλές φορές και με τον πιο επίσημο τρόπο ενώπιον του γγ στις 25 Νοεμβρίου 2019, στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζω την επιστολή που έχει στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον γγ στις 19 Οκτωβρίου όταν εξέφρασε την ετοιμότητα και προθυμία του να προσέλθει στο διάλογο που αναμένουμε την επανεκκίνησή του με την πρόσκληση του γγ των ΗΕ, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στην απαντητική του επιστολή», δήλωσε ο κ. Κούσιος και επεσήμανε:

«Ελπίζουμε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση του γγ των ΗΕ και θα επιδείξουν και αυτές την ίδια πολιτική βούληση.

Είναι φυσικό ότι ο Πρόεδρος θα θέσει, μεταξύ άλλων, και το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και το θέμα σεβασμού των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Οι εξελίξεις για την Αμμόχωστο δεν είναι σίγουρα εκείνες που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σωστού κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών και ο Πρόεδρος ευελπιστεί ότι σε αυτό το θέμα η άλλη πλευρά θα δείξει μια πολιτική βούληση για δημιουργία καλύτερου κλίματος ενόψει της αναμενόμενης πρωτοβουλίας του γγ των ΗΕ».

Ερωτηθείς τι αναμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ, ο εκπρόσωπος είπε ότι

«τα ΗΕ αναμένουν αυτή τη συνάντηση, παρουσία της κ. Σπέχαρ, και, ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατήσει και τις συνθήκες, θα αξιολογήσουν την κατάσταση για να συνεχίσουν τις ενέργειές τους που σκοπό θα έχουν τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η συνάντηση, πώς θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμά της από τα ΗΕ και η πρωτοβουλία εξαρτάται από τον γγ πώς θα αποφασίσει διαδικαστικά να διαχειριστεί το όλο θέμα και πότε θα αποφασίσει να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή».

Ερωτηθείς «πώς θα πάμε στην πενταμερή χωρίς κάτι θετικό μπροστά μας», ο κ. Κούσιος είπε ότι «ομολογουμένως οι δηλώσεις τόσο του κ. Τατάρ όσο και αξιωματούχων της Τουρκίας και του ιδίου του Προέδρου της για τη βάση λύσης του Κυπριακού δεν είναι σίγουρα ενθαρρυντικές και δεν είναι θέσεις που υποβοηθούν στο να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, αλλά και δεν δημιουργούν το καλύτερο κλίμα για αυτές τις συνομιλίες έχοντας και υπόψη της συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας, τις ενέργειες στην Αμμόχωστο και γενικότερα την πολιτική της Τουρκίας που παρουσιάζεται, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τις έρευνες του Ορουτς Ρέις, με τον πιο γλαφυρό τρόπο στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όλα αυτά που συμβαίνουν δεν δημιουργούν τις σωστές προϋποθέσεις. Παρά ταύτα, εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη συνέχιση των συνομιλιών με ξεκάθαρες θέσεις. Θα πρέπει να υπάρξει λύση που να βασίζεται και να είναι εναρμονισμένες με τις αποφάσεις των ΗΕ, τα ψηφίσματα του ΣΑ, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και να είναι εναρμονισμένη με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Αυτά θα μεταφερθούν ξανά και ξεκάθαρα προς τον γγ των ΗΕ ή τους εκπροσώπους του. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το προσέλθουμε στις συνομιλίες. Είναι πολιτική απόφαση και είναι σταθερή θέση μας ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων και συνομιλιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης