ΚΟΣΜΟΣ

Η αστυνομία απέτρεψε γάμο 9χρονης με 14χρονο στο Πακιστάν

Η αστυνομία απέτρεψε γάμο 9χρονης με 14χρονο στο Πακιστάν
Η Javeria και η Mehek βλέπουν στο κινητό τους τις κινήσεις τους στην πυγμαχία, σε φωτογραφία τραβηγμένη στο Καράτσι του Πακιστάν, στις 19 Φεβρουαρίου 2016. Τους τελευταίους έξι μήνες, μερικές δεκάδες κορίτσια ηλικίας 8 έως 17 έχουν εγγραφεί στο Pak Shaheen Boxing Club, στο οποίο πηγαίνουν μετά το σχολείο. Όπως λέει η Younis Qambrani, η προπονήτρια που ίδρυσε το κλαμπ το 1992, υπάρχει μικρός αριθμός γυναικών στο Πακιστάν που προπονούνται στην πυγμαχία και έχουν συμμετάσχει στους αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας τη χρονιά που πέρασε. Το κλαμπ της Qambrani βρίσκεται στη γειτονιά Lyari του Καράτσι, που φημίζεται για τον μέχρις εσχάτων πόλεμο των συμμοριών. Τα νεαρά κορίτσια αναζητούν τρόπους επιβίωσης REUTERS/Akhtar Soomro

Οι αστυνομικές αρχές στο Πακιστάν διέσωσαν ένα 9χρονο κοριτσάκι και έναν 14χρονο που επρόκειτο να παντρευτούν με σκοπό να μπει τέλος σε μια διαμάχη μεταξύ αντίπαλων οικογενειών, συλλαμβάνοντας τέσσερις πρεσβύτερους του χωριού οι οποίοι είχαν διατάξει τον γάμο αυτόν.

Η παρέμβαση της αστυνομίας είναι σπάνιο γεγονός σε μια χώρα όπου οι γάμοι χρησιμοποιούνται συχνά για τη σύναψη «συμμαχιών», την αποπληρωμή χρεών ή τη διευθέτηση διενέξεων.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα τέσσερα μέλη του συμβουλίου της κοινότητας που είχαν διατάξει να δοθεί το κορίτσι για «βάνι», δηλαδή ως «αποζημίωση» για να λήξει μια διαμάχη μεταξύ δύο οικογενειών στην περιοχή Ραχίμ Γιαρ Χαν της επαρχίας Πουντζάμπ.

Η σύζυγος του αδελφού της 9χρονης πέθανε πριν από μερικές εβδομάδες λόγω προβλημάτων υγείας και οι συγγενείς της κατηγόρησαν την οικογένεια ότι την δολοφόνησε, εξήγησε ο αξιωματικός Μαμουνούρ Ρασίντ. «Στις 3 Μαρτίου το συμβούλιο του χωριού αποφάσισε να δώσει το κορίτσι για βάνι, ώστε να λήξει η υπόθεση», πρόσθεσε.

Η 9χρονη επρόκειτο να παντρευτεί τον 14χρονο ξάδελφο της νεκρής, ενώ ο αδελφός της θα πλήρωνε 150.000 ρουπίες (περίπου 1.500 ευρώ) στην οικογένεια της συζύγου του.

Το 3% των κοριτσιών στο Πακιστάν παντρεύονται πριν κλείσουν τα 15 τους, σύμφωνα με τη UNICEF. Συχνά οι γονείς τους είναι πάμφτωχοι και πιστεύουν ότι με τον γάμο θα εξασφαλίσουν οικονομικά τα κορίτσια τους, ιδίως σε περιοχές όπου οι ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες είναι μηδαμινές.