ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Μαύρη μέρα για την Ιταλία - Όλο και πιο κοντά στο lockdown

AP Photo/Luca Bruno

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, καταγράφηκαν 31.084 νέα περιστατικά και έχασαν την ζωή τους 199 άνθρωποι. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 215.085 διαγνωστικά τεστ. Το 14,4% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε αυτά βρέθηκε θετικό. Χθες οι θετικοί στον ιό ήταν 26.831, και οι νεκροί 217.

Στην Λομβαρδία, τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώσθηκαν 8.960 νέα περιστατικά, στην Καμπανία 3.186, στο Βένετο 3.102 και στην Τοσκάνη 2.765. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εισαχθεί πλέον 1.746 ασθενείς και στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 16.994 ασθενείς. Σε κατ΄οίκον απομόνωση έχουν τεθεί 307.046 πολίτες. Σε σχέση με χθες, ο αριθμός τους αυξήθηκε σχεδόν κατά 26.000.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα νέο, γενικό lockdown το οποίο, όπως προβλέπουν πολλοί σχολιαστές, μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας. Σε τρεις μεγάλες περιφέρειες της χώρας (της Νάπολης, του Μιλάνου και της Ρώμης) η κατάσταση θεωρείται «περισσότερο από κρίσιμη».

«Αν κριθεί αναγκαίο θα αναλάβουμε την υποχρέωση να κηρύξουμε νέο lockdown», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Έντσο Αμέντολα. Υπέρ της διακοπής πολλών παραγωγικών δραστηριοτήτων και του αυστηρού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών τάχθηκε και η επιτροπή ειδικών η οποία, από την αρχή της πανδημίας, συμβουλεύει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Η Ευρώπη ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων τον Ιανουάριο στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Η περιοχή των 52 χωρών αποτελεί την τρίτη πληγείσα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (11,2 εκατομμύρια μολύνσεις) και την Ασία (10,5 εκατομμύρια).

Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό θανάτων από την αρχή της πανδημίας, η Ευρώπη βρίσκεται δεύτερη με σχεδόν 275.000 θανάτους, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (σχεδόν 399.000) και μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (239.000).

Η Ευρώπη είναι σήμερα η περιοχή στον κόσμο όπου η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτερα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν αυξήθηκε κατά 41% σε μια εβδομάδα και οι μισές από τις νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες στον κόσμο έχουν εντοπιστεί στην Γηραιά Ήπειρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης