ΚΟΣΜΟΣ

Ποιό το σχέδιο της Κομισιόν ενόψει της συνόδου κορυφής

Ποιό το σχέδιο της Κομισιόν ενόψει της συνόδου κορυφής
REUTERS/Osman Orsal/Files

Η συμφωνία για επιστροφή Σύρων μεταναστών στην Τουρκία από χώρες της ΕΕ στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας φαίνεται ότι αποτελεί πλέον το κλειδί για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας προβλεπόταν η επιστροφή μη Σύρων, ωστόσο φαίνεται ότι το σχέδιο που προωθεί και η ολλανδική προεδρία επεκτείνει την πρόβλεψη και για Σύρους.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, οι Σύροι πρόσφυγες που περνούν στην Ελλάδα θα επιστρέφουν στην Τουρκία με πλοίο και κατόπιν θα εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό μετεγκατάστασης για 250.000 πρόσφυγες από την Τουρκία ώστε να μπορούν να επιστρέφουν νόμιμα στην Ευρώπη, μεταδίδει το Politico Europe.

Η ιδέα πίσω από τον σχεδιασμό φέρεται να επικεντρώνεται στην προσπάθεια αποθάρρυνσης του έργου των διακινητών.

Ο ισομερής καταμερισμός προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ παραμένει ένας άλυτος γρίφος αλλά και ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα στους κόλπους της Ένωσης που εκτός από σφοδρές αντιπαραθέσεις επιτείνει και το ίδιο το πρόβλημα, με δεκάδες πλέον χιλιάδες ανθρώπους να στοιβάζονται στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Υπό αυτό το πρίσμα και σε αντίθεση με τις επιδιώξεις του Έλληνα πρωθυπουργού, η Ευρώπη φέρεται να στρέφεται πλέον στην ενεργότερη συμμετοχή της Τουρκίας με επαναθεώρηση των συμφωνιών επανεισδοχής όσων παράτυπων μεταναστών απορρίπτονται από τις ευρωπαϊκές μεταναστευτικές υπηρεσίες.

Από τη μεριά της, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι είναι θετική στη σύναψη διακρατικών συμφωνιών με 14 χώρες της Ευρώπης, ωστόσο Τούρκοι διπλωμάτες προειδοποιούν ότι η οριστικοποίησή τους μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία.

Πηγές που συμμετείχαν στις συζητήσεις προετοιμασίας της συνόδου ανέφεραν ότι η ευρωπαϊκή επίδιωξη είναι να επιστρέφουν σε καταυλισμούς στην Τουρκία όλοι οι Σύροι πρόσφυγες που θα διασώζονται απο το ΝΑΤΟ σε διεθνή ύδατα.

Το σημείο, ωστόσο, στο οποίο μέχρι στιγμής η Άγκυρα δείχνει να ανθίσταται είναι εκείνο κατά το οποίο Σύροι πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωμάτη που επικαλείται η ενημερωτική πύλη, η Άγκυρα θέλει πρώτα να δει τη συνολική συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και μετά πιθανότατα να αλλάξει άποψη και σε σχέση με το προκείμενο.

Η διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων πίσω στις χώρες καταγωγής τους αναγνωρίστηκε σήμερα και από τους Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ ως καίριο σημείο σύναψης συμφωνίας με την Άγκυρα αλλά και γενικότερης επίλυσης της κρίσης. Μάλιστα χρησιμοποιήθηκε η φράση "όσο πιο κοντά γίνεται" για να περιγράψει την πρόθεση να επιβληθεί επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι η Κομισιόν από τη μεριά της έχει καταλάβει πολύ καλά ότι η λύση στο προσφυγικό βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια της Τουρκίας και γι' αυτό το λόγο ενόψει και της συνόδου κορυφής επιχειρεί να αμβλύνει ακόμα περισσότερο τις διαχωριστικές γωνίες με την Άγκυρα.

Ήδη, η ΕΕ έχει υποσχεθεί να παράσχει 3 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης βίζας για Τούρκους πολίτες αλλά και παράλληλη επανεκκίνηση των συζητήσεων για την ένταξη της χώρας στην Ένωση.

Σήμερα μόλις, ανακοίνωσε η Κομισιόν την άμεση χρηματοδότηση ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ για ανθρωπιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Τουρκία, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες, ενώ ενημέρωσε ότι η Τουρκία έχει κάνει "σημαντικά βήματα μπροστά" στην κατεύθυνση εκπλήρωσης των απαιτήσεων για την διευκόλυνση έκδοσης βίζας.

Η πρόοδος που φαίνεται να έχει συντελεστεί στο θέμα της επιστροφής είναι αποτέλεσμα των χθεσινών συζητήσεων ανάμεσα στον Αχμέτ Νταβούτογλου, τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Φρανς Τίμερμανς στην Άγκυρα και ο σκοπός είναι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο της Δευτέρας.

Αντιδράσεις στη Γερμανία για την διευκόλυνση έκδοσης βίζας

Η εξομάλυνση των σχέσεων Βερολίνου - Άγκυρας με ανάληψη ενεργότερου ρόλου στην επίλυση του προσφυγικού από τη μεριά της Τουρκίας βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Άγκελα Μέρκελ που έχει συναντηθεί από τον Οκτώβριο με την τουρκική ηγεσία, ούτε λίγο ούτε πολύ, έξι φορές.

Ωστόσο, η διαδικασία διευκόλυνσης έκδοσης βίζας που φαίνεται ότι θα δοθεί στους Τούρκους πολίτες ως αντάλλαγμα για την βοήθεια στο προσφυγικό, έχει μεγαλώσει το κύμα των αντιδράσεων στη Γερμανία όπου πλέον εκφράζονται φόβοι για άνοιγμα νέας πύλης εισόδου χιλιάδων μεταναστών στη χώρα που ήδη φιλοξενεί 3 εκατομμύρια Τούρκους.

Ήδη ο βουλευτής των χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, έχει εκφράσει τις ανησυχίες του ενώ το ζήτημα έχει λάβει διαστάσεις ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης, με τον υπουργό των Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, να κάνει λόγο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για κίνδυνο πρόσθετου κύματος προσφύγων.

Θυμήθηκε μάλιστα ο κ. ντε Μεζιέρ αντίστοιχες πρόνοιες για τους Σέρβους πολίτες το 2009 όταν και εκτινάχθηκε ο αριθμός των όσων αναζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. "Μας πήρε πολύ καιρό, πολλούς μήνες για τους ξεχωρίσουμε", είπε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 ενεκρίθησαν 210.000 τουρκικές αιτήσεις για βίζα από τη Γερμανία, ενώ 12.000 απορρίφθησαν.