ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Οι πολιτείες - «κλειδιά» που θα κρίνουν τον νικητή

(AP Photo/Tony Dejak)

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η νίκη ενός εκ των δύο υποψηφίων «κρίνεται» σε ορισμένες «πολιτείες - κλειδιά», τις λεγόμενες αμφίρροπες, λόγω της ταλάντευσής τους ανάμεσα στις δύο πλευρές (Ρεπουμπλικανοί-Δημοκρατικοί) στις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται απευθείας από τον αμερικανικό λαό, αλλά μέσω αντιπροσώπων του, οι οποίοι συνιστούν το «Κολέγιο των Εκλεκτόρων».

Λόγω αυτού του εκλογικού συστήματος, οι υποψήφιοι συχνά επιλέγουν να επενδύσουν στις πιο ανταγωνιστικές πολιτείες, τις «αμφίρροπες» και εκείνες που βγάζουν περισσότερους εκλέκτορες.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μόνο επιλεγμένες περιοχές λαμβάνουν την πλειονότητα των διαφημίσεων κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών των δύο υποψηφίων.

Οι πολιτείες κλειδιά για τις φετινές προεδρικές εκλογές είναι έξι: η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, η Βόρεια Καρολίνα, η Αριζόνα, και το Ουισκόνσιν. Από κοντά ακολουθούν η Τζόρτζια και η Μινεσότα, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το Οχάιο, η Αϊόβα και το Τέξας διαδραματίζουν επίσης ρόλο για την τελική έκβαση των εκλογών.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2016, ο Ντόνλαντ Τραμπ κέρδισε και τις έξι προαναφερόμενες πολιτείες, έναντι της τότε αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον, κατακτώντας τη νίκη, παρότι η Κλίντον συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους.

Και οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον (που δεν είναι πολιτεία) έχουν έναν καθορισμένο αριθμό «εκλεκτόρων» στο «Κολέγιο των Εκλεκτόρων» – ανάλογο περίπου με το μέγεθος κάθε πολιτείας.

Το σύνολο των ψήφων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων ανέρχεται σε 538.

Η Καλιφόρνια, που είναι η μεγαλύτερη πολιτεία, έχει 55 ψήφους, το Τέξας, που είναι το αμέσως επόμενο σε μέγεθος, έχει 38.

Η Νέα Υόρκη και η Φλόριντα έχουν από 29 η καθεμία.

Για να γίνει κάποιος πρόεδρος, θα πρέπει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία αυτών των ψήφων, δηλαδή 270 ψήφους του «Κολεγίου των Εκλεκτόρων».

Όλες εκτός από δύο πολιτείες –το Μέιν και η Νεμπράσκα-, χρησιμοποιούν το σύστημα «ο νικητής τα παίρνει όλα», που σημαίνει ότι αν κάποιος υποψήφιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε μια πολιτεία, παίρνει το σύνολο των ψήφων που αντιστοιχούν στο «Κολέγιο των Εκλεκτόρων».

Φλόριντα (29 εκλέκτορες)

Η Φλόριντα διαθέτει 29 εκλέκτορες στο σύνολο, τους περισσότερους από τις υπόλοιπες «πολιτείες - κλειδιά».

Σε αυτή ζει μεγάλη κοινότητα πολιτών λατινοαμερικανικής καταγωγής και πολλοί ηλικιωμένοι, δύο παραδοσιακά συντηρητικές ομάδες ψηφοφόρων.

Οι καταγεγραμμένοι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι το 2016 ανέρχονταν σε ποσοστό 15% και οι μαύροι σε 13%.

Στις εκλογές του 2016, ο Τραμπ κατέγραψε ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στην εργατική τάξη και τους ηλικιωμένους λευκούς ψηφοφόρους, κερδίζοντας την πολιτεία με 112.911 ψήφους (0,8%).

Το 2012 ο Ομπάμα είχε επικρατήσει με ποσοστό 0,9%.

Φέτος, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων καταδεικνύουν ότι ενώ ο Μπάιντεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στους ηλικιωμένους ψηφοφόρους, ο Τραμπ φαίνεται να καλύπτει το κενό, συγκεντρώνοντας περισσότερη υποστήριξη από τους Ισπανόφωνους ψηφοφόρους.

Εάν αυτό διατηρηθεί μέχρι την ημέρα των εκλογών, είναι δυνατό να αποτελέσει μια άλλη εξαιρετικά πύρρεια νίκη για τον νικητή στη Φλόριντα.

Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες)

Ο Τραμπ κέρδισε την κατά τα άλλα παραδοσιακή Δημοκρατική πολιτεία της Πενσιλβάνια με λίγες περισσότερες από 44.000 ψήφους (0,7%) το 2016, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κέρδισε την εν λόγω πολιτεία, από το 1988, οπότε και είχε επικρατήσει ο Τζορτζ Μπους.

Το 2012, ο Ομπάμα είχε κερδίσει «άνετα» την πολιτεία, με ποσοστό 5,4%.

Ο Τραμπ έλαβε μεγάλη υποστήριξη από τους εργάτες της δυτικής Πενσιλβάνια, όπου οι βιομηχανίες χάλυβα και άνθρακα έχουν παρακμάσει τα τελευταία χρόνια.

Ο Τραμπ, έλαβε επίσης υποστήριξη από τις πόλεις Wilkes-Barre και Scranton, γενέτειρα του Μπάιντεν, οι οποίες θεωρούνται προπύργια των Δημοκρατικών εδώ και χρόνια.

Για να την ξαναπάρει πίσω, ο Μπάιντεν υπολογίζει στους ψηφοφόρους των αστικών περιοχών, στους ηλικιωμένους και στους εργάτες, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει την Κλίντον το 2016.

(AP Photo/Gene J. Puskar)

Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες)

Το Μίσιγκαν, άλλο ένα ισχυρό προπύργιο των Δημοκρατικών, ψήφισε και αυτό για τον Τραμπ στις εκλογές του 2016, ο οποίος κέρδισε παρά τρίχα την πολιτεία, με μόλις 10.000 επιπλέον ψήφους (0,3%) έναντι της Κλίντον.

Όπως και στην Πενσιλβάνια, έτσι και εδώ, εξελέγη Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για πρώτη φορά από το 1988, οπότε και είχε επικρατήσει ο Τζορτζ Μπους.

Το 2012 ο Ομπάμα είχε κερδίσει την πολιτεία με εντυπωσιακό ποσοστό 9,5%.

Η Ford και η General Motors είναι οι δύο μεγαλύτεροι εργοδότες στην Πολιτεία.

Ο Τραμπ είχε ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στις αστικές και εργατικές περιοχές, κερδίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία (61%) την υποστήριξη των λευκών ψηφοφόρων χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση, οι οποίοι συνιστούν τους μισούς από τους ψηφοφόρους της πολιτείας.

Σημειώνεται ακόμα ότι η προσέλευση των μαύρων ψηφοφόρων -που ψηφίζουν κατά κόρον υπέρ των Δημοκρατικών στο Ντιτρόιτ, την μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας- κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα το 2016, από ότι είχε κινηθεί στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις με τον Ομπάμα.

Φέτος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται πιθανότατα σε καλύτερη θέση από ότι βρισκόταν η Κλίντον το 2016.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ένας παράγοντας: σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2016, το 13% των ψηφοφόρων του Μίσιγκαν έλαβαν την απόφασή τους την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Τραμπ κέρδισε αυτούς τους ψηφοφόρους με ποσοστό 11%.

Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες)

Ο Τραμπ κέρδισε την Κλίντον με ποσοστό 3,6% το 2016. Ο Ομπάμα είχε κερδίσει την πολιτεία το 2008, αλλά την έχασε από τον Μιτ Ρόμνεϊ για 2% το 2012.

Ωστόσο, η Βόρεια Καρολίνα θεωρείτο ευκαιρία για την Κλίντον εξαιτίας των όλο και περισσότερο διαφορετικών δημογραφικών στοιχείων και του νεότερου πληθυσμού.

Ο Τραμπ ευνοήθηκε τόσο από την μικρότερη προσέλευση Δημοκρατικών στην πολιτεία, και από την αύξηση των Ρεπουμπλικάνων που πήγαν να ψηφίσουν σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ευνοήθηκε επίσης από την πολύ μεγαλύτερη προσέλευση ηλικιωμένων πολιτών συγκριτικά με τους νεότερους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Ωστόσο, η δημογραφική αλλαγή, την οποία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η Κλίντον, συνεχίστηκε, με την οργάνωση Carolina Demography, να καταγράφει 1,1 εκατομμύρια νεοεγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην πολιτεία, τα τρία χρόνια από τις εκλογές του 2016.

Αυτοί καταγράφηκαν σε μεγάλο ποσοστό ως μη προσκείμενοι κάπου, ένα 30% καταγράφηκε ως Δημοκρατικοί και ένα 26% ως Ρεπουμπλικάνοι.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ισπανόφωνων και Ασιατών αυξήθηκε επίσης, παρότι η μεγάλη πλειοψηφία των νεοεγγεγραμμένων επιλέγει να μην περιλαμβάνει την καταγωγή του.

(AP Photo/Jeff Chiu)

Αριζόνα (11 εκλέκτορες)

Η Αριζόνα έχει να εκλέξει Δημοκρατικό υποψήφιο από το 1996, οπότε και εξελέγη ο Μπιλ Κλίντον.

Το 2016 ο Τραμπ κέρδισε την Αριζόνα με ποσοστό 3,4%. Παρότι το εύρος της νίκης του ήταν μεγαλύτερο από άλλες πολιτείες, όπου το αποτέλεσμα κρίθηκε «στον πόντο», ήταν μικρότερο του αναμενόμενου.

Ωστόσο, καθώς τα δημογραφικά στοιχεία στην πολιτεία εξακολουθούν να αλλάζουν, η Αριζόνα από καιρό παρακολουθείται στενά από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι επενδύουν μεγάλα ποσά στην εν λόγω πολιτεία.

Οι εγγεγραμμένοι Ισπανόφωνοι έχουν αυξηθεί και προσέρχονται περισσότερο στις κάλπες, ωστόσο, παραμένουν ένα σχετικά μικρό σώμα ψηφοφόρων, αφού αυξήθηκαν από 20% το 2016, σε 23% το 2018. Οι λευκοί ψηφοφόροι αποτέλεσαν το 68% των ψηφοφόρων το 2016.

Προς το παρόν, οι εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι υπερτερούν των αντίστοιχων Δημοκρατικών, αλλά οι τελευταίοι έχουν μειώσει την ψαλίδα από το 2016.

Τέσσερις Δημοκρατικοί κέρδισαν επίσης στις εκλογές της Πολιτείας το 2018, συμπεριλαμβανομένης της νίκης έκπληξη της γερουσιαστή Κίρστεν Σινέμα.

Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες)

Στις εκλογές του 2016, το Ουισκόνσιν με τους δέκα εκλέκτορες αποτέλεσε την «έκπληξη», αφού «μεταπήδησε» στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, για πρώτη φορά από το 1984, οπότε είχε κερδίσει ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν.

Μπορεί η νίκη του να ήρθε με μόλις 22.800 παραπάνω ψήφους (0,7%), ωστόσο ήταν ανατρεπτικό. Η προσέλευση κατέδειξε μια δημοκρατική μετατόπιση στην Πολιτεία, με τον Τραμπ να λαμβάνει περίπου τον ίδιο αριθμό ψήφων με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ το 2012 και τους ψηφοφόρους να «τιμωρούν» την Κλίντον, η οποία δεν επισκέφτηκε ποτέ την πολιτεία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της, με αποτέλεσμα να λάβει 240.000 ψήφους λιγότερες από τον Ομπάμα το 2012.

Στο μεταξύ, στην πολιτεία καταγράφηκε η μικρότερη προσέλευση, 66% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, από το 1994, με το Μιλγουόκι και άλλες αστικές περιοχές, πιο Δημοκρατικές, να σημειώνουν την μεγαλύτερη μείωση.

Πολλοί ψηφοφόροι επίσης είχαν αμφίρροπη στάση για τους δύο υποψήφιους μέχρι την τελευταία στιγμή, καθιστώντας το δυσκολότερο να εξαχθούν συμπεράσματα. Σύμφωνα με τα exit poll 14% των ψηφοφόρων αποφάσισαν την τελευταία εβδομάδα και αυτοί της τελευταίας στιγμής, επέλεξαν τον Τραμπ έναντι της Κλίντον, σε αναλογία δύο προς ένα.

Το Ουισκόνσιν αποτέλεσε σημείο ανάφλεξης τον Αύγουστο, μετά τον πυροβολισμό του Τζέικομπ Μπλέικ από αστυνομικούς στην πόλη Κενόσα, που βρίσκεται σε μια κομητεία που κέρδισε ο Τραμπ με 238 ψήφους το 2016.

Ο Τραμπ επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τη βία που ξέσπασε εκεί μετά το περιστατικό, προκειμένου να ισχυριστεί ότι ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί είναι «αδύναμοι» στο έγκλημα.

Αρκετές δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά τη στρατηγική του Τραμπ, έδειξαν ότι αυτή είχε μικρή επίδραση στους ψηφοφόρους του Ουισκόνσιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης