ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβάζει τους τόνους ο Μακρόν: Γαλλία καλεί ΕΕ να εγκρίνει κυρώσεις κατά της Τουρκίας

AP Photo / Lefteris Pitarakis

Αποφασισμένη να απαντήσει δυναμικά στις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διά των οποίων αμφισβητήθηκε η πνευματική υγεία του Εμανουέλ Μακρόν και ζητήθηκε να γίνει μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα, εμφανίζεται πλέον η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, καλώντας την Τρίτη τους ηγέτες της Ευρώπης των 27 να εγκρίνουν μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Η σκλήρυνση της στάσης της Γαλλίας έναντι της Τουρκίας φαίνεται από τη δήλωση που έκανε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές, ο κ. Ριστέρ, χωρίς, ωστόσο, να επεκταθεί στο ζήτημα αυτό.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η Άγκυρα - Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα κατά Μακρόν

Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η τουρκική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε ένα κείμενο - ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει τις «τοποθετήσεις του Μακρόν εναντίον του Ισλάμ».

«Οι αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων καταδικάζουν απερίφραστα τους ασεβείς και επικίνδυνους λόγους αλλά και τις πράξεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έναντι του Ισλάμ, του προφήτη Μωάμεθ και των Μουσουλμάνων», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο που ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το κείμενο του σχετικού ψηφίσματος εγκρίθηκε από τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.

Εκτός από την καταδίκη των «αντι-ισλαμικών δηλώσεων και πράξεων του προέδρου Μακρόν, ο οποίος κρύβεται πίσω από πίσω από την ασπίδα της ελευθερίας της έκφρασης», το ψήφισμα υπογραμμίζει τον «κλιμακούμενο κίνδυνο που ενυπάρχει στη γαλλική κοινωνία, η οποία μπορεί να εξοκείλει από αυτή την πολτική που υιοθετείται από το ύψιστο επίπεδο του γαλλικου κράτους».

«Για ακόμη μία φορά καταδικάζουμε την επαίσχυντη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε πρόσφατα στη Γαλλία, με τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί. Ωστόσο, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία απαιτεί μια συνεργασία από το συνόλο των μελών όλων των θρησκειών, των εθνοτήτων και των πολιτισμών».

Ομόθυμη καταδίκη για τις δηλώσεις Ερντογάν κατά Μακρόν

Στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται η Ευρώπη απέναντι στις επιθέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει στρέψει τα «πυρά» του κατά του Γάλλου προέδρου.

Γερμανία

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί, από φανατικό ισλαμιστή, τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ».

Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στη Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών».

Αυστρία

Τις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου καταδικάζει, με κάθε σαφήνεια, σε σημερινές δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Αυτές οι ύβρεις δείχνουν ξανά ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο Αυστριακός καγκελάριος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τη Γαλλία».

Κομισιόν

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, τόνισε ότι η ΕΕ θα σκεφτεί πώς θα δράσει εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες.

«Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του προέδρου Ερντογάν» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη».

«Οι θέσεις των 27 κρατών-μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου. Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι αλληλέγγυα με τα κράτη-μέλη, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.

Οι δηλώσεις του κ. Στάνο έρχονται μετά τις δηλώσεις και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων, οι οποίοι καταδίκασαν επίσης τη στάση της Τουρκίας και τις επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter τονίζει:

«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Γάλλου ομολόγου του και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτες. Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση» έγραψε στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

«Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών Αρχών για αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη» έγραψε επίσης ο κ. Μπορέλ.

Ελλάδα

Την υποστήριξη του στον γαλλικό λαό και τον Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τις προκλήσεις Ερντογάν έστειλε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι προσωπικές προσβολές κατά του προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία, από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη. Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη στον Εμανουέλ Μακρόν και τον γαλλικό λαό που ακόμα θρηνεί μετά από ένα στυγερό έγκλημα (σσ. τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή από τον 18χρονο Τσετσένο)».

Μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον κ. Μακρόν για αντι-ισλαμική ρητορική και ζήτησε τη στήριξη των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου «να μπει ένα τέλος στην ατζέντα Μακρόν», όπως υποστήριξε.

Παράλληλα, κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι ο Μακρόν «χρήζει ψυχικής βοήθειας», σημειώνοντας, επίσης, ότι αυτός «ενθάρρυνε τις επιθέσεις στο Παρίσι».

Ο Ερντογάν, μιλώντας για τον Μακρόν, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν «πραγματικό φασίστα», έναν «ναζί με την πραγματική έννοια. Η ρατσιστική τρομοκρατία εξαπλώνεται στην κοινωνία από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, συχνά με τις πλάτες των δυνάμεων ασφαλείας».

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν συνέκρινε τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη με τη μεταχείριση των Εβραίων πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατηγόρησε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό».

«Μια εκστρατεία λιντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των Εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται εναντίον των μουσουλμάνων», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο Ερντογάν. «Δεν βλέπουμε τα πρόσφατα περιστατικά και τις εφόδους της αστυνομίας σε τεμένη κατά την πρωινή προσευχή ως συνηθισμένα περιστατικά. Ως πρόεδρος μιας χώρας με έξι εκατομμύρια πολίτες της που ζουν στην Ευρώπη, θεωρώ χρήσιμο να προειδοποιήσω τους συνομιλητές μας. Δεν θα πετύχετε τίποτε μετατρέποντας σε εχθρούς τους μουσουλμάνους. Ακόμη κι αν δεν του αρέσει του Μακρόν, θα επαναλάβω την έκκληση που έκανα: ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία είναι μια ψύχωση που καταστρέφει την ψυχική υγεία των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τη θέση τους και τα καθήκοντά τους».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε, επίσης, τη Γερμανία ότι δεν εφαρμόζει τους νόμους περί θρησκευτικής ελευθερίας και υποστήριξε ότι στη χώρα του υπάρχει «πραγματική θρησκευτική ελευθερία».

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται ψυχοθεραπεία» για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ -μια δήλωση που ήρθε μετά από την απόφαση να προβάλλονται σκίτσα του σατιρικού Charlie Hedbo που απεικονίζουν τον Μωάμεθ σε κυβερνητικά κτήρια της Γαλλίας.

«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε επαρχιακό συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πόλη της Καισάρειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης