Εκλογές ΗΠΑ - Brexit: Τι αλλάζει στη Βρετανία σε περίπτωση ήττας Τραμπ
Ανανεώθηκε:
Οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας κινδυνεύουν με αναταράξεις -εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για την «επόμενη μέρα» του Brexit- σε περίπτωση ήττας του Ντόναλντ Τραμπ, με δεδομένες τις καλές σχέσεις που διατηρούν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
Μετά το Brexit, στις 31 Ιανουαρίου, οι Βρετανοί δεσμεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως την 1η Ιανουαρίου 2021. Στο όνομα της «Παγκόσμιας Βρετανίας», το Λονδίνο αναφέρει ότι θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις του με τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως «με τον πιο στενό και πιο σημαντικό του εταίρο», όπως έχει δηλώσει ο Τζόνσον.
Σε συνέντευξή του στο CNNi ο Βρετανός πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν εκτίμησε ότι «αναμφίβολα η βρετανική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση με μια κυβέρνηση Μπάιντεν», αναφερόμενος σε ενδεχόμενη νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
«Δεν πιστεύω ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι πολύ θερμός απέναντι στην τρέχουσα βρετανική κυβέρνηση και θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να αλλάξει αυτό», προειδοποίησε ο Όσμπορν.
Στο παρελθόν δεν έχουν λείψει οι έπαινοι του Αμερικανού προέδρου προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, τον οποίο έχει αποκαλέσει «ο Βρετανός Τραμπ». Αντίθετα ο Τραμπ είχε πιο ψυχρές σχέσεις με την προκάτοχό του Τερέζα Μέι, ενώ δεν έχει κρύψει τη στήριξή του προς το Brexit, ένθερμος υποστηρικτής του οποίου ήταν ο Τζόνσον.
Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν είχε εκφράσει την αποστροφή του προς τον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ πριν από τις βρετανικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν τον είχε χαρακτηρίσει «σωματικό και συναισθηματικό κλώνο» του Τραμπ.
Ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ όταν το 2016 ο Τζόνσον, που τότε ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, είχε κατηγορήσει τον Μπαράκ Ομπάμα για αντιβρετανικές απόψεις λόγω της καταγωγής του πατέρα του από την Κένυα και «της προγονικής του εχθρότητας προς τη βρετανική αυτοκρατορία». Δηλώσεις που δεν ξεχνιούνται.
«Πιο αξιόπιστος» εταίρος
Μάλιστα ο πρώην σύμβουλος του Ομπάμα, ο Μπεν Ρόουντς, τις επανέφερε πρόσφατα, χαρακτηρίζοντας τον Τζόνσον έναν «καλύτερα χτενισμένο» και πιο έξυπνο Τραμπ. Όλα αυτά δεν πρόκειται να διευκολύνουν τις σχέσεις ΗΠΑ- Βρετανίας σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν, η οποία θα σημάνει την επιστροφή στον Λευκό Οίκο πολλών μελών της κυβέρνησης Ομπάμα.
«Οι λαϊκιστές είναι χαμαιλέοντες: παίρνουν το χρώμα του πολιτικού πλαισίου. Αν κερδίσει ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, ο Τζόνσον θα αλλάξει με εντυπωσιακό τρόπο χρώμα», προέβλεψε η Χίλαρι Κόνλεϊ, διευθύντρια του προγράμματος για την Ευρώπη του Centre for Strategic and International Studies.
Στην αμερικανική πλευρά «τα ζητήματα που συνδέονται με το Brexit σίγουρα θα αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο από μια κυβέρνηση Μπάιντεν, σε σχέση με τον ενθουσιασμό για το Brexit της κυβέρνησης Τραμπ», σχολίασε η Κόνλεϊ.
Μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ, το Λονδίνο θέλει να συνάψει με την Ουάσινγκτον μια σχέση ελεύθερου εμπορίου, όμως η υπόσχεση του Τραμπ για μια «καταπληκτική» συμφωνία και γενικότερα μια στενότερη σχέση μετά το Brexit δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Πέρα από τις προσωπικές σχέσεις και το Brexit, η Βρετανία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της G7 την επόμενη χρονιά, παραμένει πιο κοντά στις ευρωπαϊκές χώρες και στον Τζο Μπάιντεν σε μεγάλο αριθμό ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, το Ιράν, η Ρωσία ή το ΝΑΤΟ.
Επισήμως η βρετανική κυβέρνηση δεν εκφράζει προτίμηση για κάποιον από τους δύο υποψηφίους, όμως μερικοί βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος είναι λιγότερο εγκρατείς.
Μιλώντας στην Daily Telegraph, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Τζόνσον, ο Σατζίντ Τζαβίντ, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα είναι «ένας πιο αξιόπιστος εταίρος» για τη Βρετανία σε θέματα «εμπορίου, διεθνών σχέσεων και ηθικής ηγεσίας», εκτιμώντας ότι «η Βρετανία θα τα πάει καλύτερα με τον Μπάιντεν».