Κορωνοϊός: Εκτός ελέγχου η πανδημία στην Ισπανία - Επεκτείνεται το lockdown
Ανανεώθηκε:
Τη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η πανδημία στη χώρα «δεν βρίσκεται υπό έλεγχο».
Ο Σαλβδόρ Ίλα είπε ότι το υπουργείο εξετάζει, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, την επιβολή περισσότερων περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών και ότι αναμένει η πανδημία να δυσκολέψει τη ζωή των πολιτών για τους επόμενους πέντε ή έξι μήνες.
Χθες η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.
Ο κατάλογος των ισπανικών τοποθεσιών και περιφερειών που τίθενται σε μερικό lockdown για να αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού επεκτάθηκε την Τετάρτη με την προσθήκη της μεγάλης πόλης της Σαραγόσας και της αμπελουργικής περιοχής Λα Ριόχα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Αυτές οι υγειονομικές κορδέλες απαγορεύουν την είσοδο ή την έξοδο από τις συγκεκριμένες περιοχές, εκτός αν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που αφορούν κυρίως την μετάβαση στην εργασία, τις σπουδές ή την υγειονομική περίθαλψη, ένα μέτρο που ισχύει ήδη στη Μαδρίτη και σε οκτώ γειτονικούς δήμους από τις αρχές Οκτωβρίου.
Οι κυβερνήσεις των περιφερειών της Αραγονίας και της Λα Ριόχα, στη βόρεια Ισπανία, ανακοίνωσαν χθες ότι θα περιορίσουν την κινητικότητα του ενός και πλέον εκατομμυρίου κατοίκων συνολικά σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες καταγράφουν περισσότερα από 500 κρούσματα της Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών, ένα από τα κριτήρια για την εφαρμογή αυτού του είδους των μέτρων.
Η Αραγονία έκλεισε σήμερα, Πέμπτη, τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της, τη Σαραγόσα, τη Ουέσκα και την Τερουέλ.
«Η κατάσταση είναι ειλικρινά ανησυχητική», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας, Χαβιέρ Λαμπάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Λα Ριόχα θα κλείσει εν μέρει τα περιφερειακά της σύνορα από την Παρασκευή και θα επιβάλει κλείσιμο στις 21:00 των εμπορικών της καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων.
Παρόμοιο lockdon αποφασίστηκε σε αρκετές πόλεις της Καστίλης-και- Λεόν, συμπεριλαμβανομένης της Σαλαμάνκας, καθώς και σε ολόκληρη την περιφέρεια της Ναβάρας, στο βορρά, η οποία έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης του ιού στη χώρα, με περισσότερα από 1.000 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών.
Θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά
Η Ισπανία έγινε χθες το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το έκτο στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Αργεντινή) που έσπασε το φράγμα του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων Covid-19, με συνολικά 1.005.295 μολύνσεις, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Η Ισπανία κατέγραψε 16.973 κρούσματα και 156 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών από επιπτώσεις της νόσου Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 34.366.
Η χώρα διπλασίασε τον απολογισμό των κρουσμάτων της σε μόλις 6 εβδομάδες, παρά την επιβολή αυστηρότερων μέτρων με στόχο τον έλεγχο του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Έπειτα από μια μείωση μετά το lockdown που επέβαλαν οι ισπανικές αρχές από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, ο ρυθμός διασποράς επιταχύνθηκε ξεπερνώντας συχνά τα 10.000 κρούσματα την ημέρα από τα τέλη Αυγούστου, για να κορυφωθεί σε περισσότερα από 16.000 την περασμένη εβδομάδα.
Η βεβιασμένη έξοδος από την καραντίνα προτού εγκατασταθούν συστήματα ιχνηλάτησης επέτρεψε στη διασπορά να βγει εκτός ελέγχου γρηγορότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες, είπε ο Ράφαελ Μπενγκόα, συνιδρυτής του Ινστιτούτου Υγείας και Στρατηγικής του Μπιλμπάο.
Ο ίδιος κατηγόρησε τη βαθιά πολιτική πόλωση που επικρατεί στην Ισπανία για την εκτόξευση των κρουσμάτων. «Υπάρχει πολύς πολιτικός θόρυβος, όμως ένα σοκαριστικό κενό ηγεσίας», υπογράμμισε.
Το δεύτερο κύμα της νόσου Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε λιγότερους ανθρώπους στην Ισπανία σε σύγκριση με εκείνο του Μαρτίου και Απριλίου, στην κορύφωση της πανδημίας, όταν η χώρα μετρούσε πάνω από 800 νεκρούς την ημέρα. Αντιθέτως, η μέση ηλικία των ασθενών έχει μειωθεί.