ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Βρετανία: Η Κρήτη στην «πράσινη λίστα» - Εκτός λίστας η Ιταλία

Κορωνοϊός – Βρετανία: Η Κρήτη στην «πράσινη λίστα» - Εκτός λίστας η Ιταλία
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόσθεσε την Κρήτη στη λίστα ασφαλών ταξιδιών, απόφαση που σημαίνει ότι οι αφιχθέντες στην Βρετανία από το ελληνικό νησί δεν θα χρειάζεται πλέον να τεθούν σε καραντίνα.

Την ίδια στιγμή το Λονδίνο αφαίρεσε από την εν λόγω λίστα την Ιταλία, με όσους/ες φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη χώρα αυτή να πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε στο twitter ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή στις 4 το πρωί (06:00 ώρα Ελλάδας).

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Σεπτέμβρη, η Βρετανία τηρεί μια πιο «στοχευμένη» και «ανά περιφέρεια» πολιτική που επιτρέπει την εφαρμογή διαφορετικών κανόνων για διάφορα νησιά εντός της χώρας μας.

Σύμφωνα με την πολιτική αυτή, προστίθενται ή αφαιρούνται ορισμένα νησιά από τη λίστα των χωρών που τίθενται σε καραντίνα, ανεξάρτητα από το ηπειρωτικό τους έδαφος.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργού Μεταφορών Γκραντ Σαπς, τα επιλέξιμα νησιά γι’ αυτούς τους κανόνες θα πρέπει να διαθέτουν "γερά και αξιόπιστα" περιφερειακά δεδομένα, καθώς και απευθείας πτήσεις προς τη Βρετανία ή να διέρχονται από χώρες που έχουν ήδη εξαιρεθεί από την καραντίνα.

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, σύμφωνα με τον νέο χάρτη του ECDC

Πάνω από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, «χρωματίζονται» με κόκκινο στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη που δημοσιοποίησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).

Στον χάρτη αυτόν, σκοπός του οποίου είναι να βοηθήσει τις χώρες να εναρμονίσουν τις συστάσεις τους για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μόνο τρεις χώρες της ΕΕ και του Χώρου Σένγκεν (η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Φινλανδία) καθώς και η περιφέρεια της Καλαβρίας, στην Ιταλία, είναι εν μέρει πράσινες. Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονταν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.

Πέντε χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία) είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, «πορτοκαλί», δηλαδή είχαν κάτω από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αλλά το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν άνω του 4% ή είχαν μεταξύ 25-150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.

Άλλες πέντε χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ισλανδία) είναι γκρίζες στον χάρτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τα τεστ στον πληθυσμό.

Όλες οι άλλες χώρες της δυτικής και κεντροανατολικής Ευρώπης (εξαιρούνται οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων) είναι κόκκινες στον χάρτη αυτό, που σημαίνει ότι καταγράφονταν 50 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν 4% ή υψηλότερο κατά τις 14 τελευταίες ημέρες.