Γενικός Εισαγγελέας για Cyprus Papers: Ντροπή για τη χώρα μας – Κλυδωνίζεται το πολιτικό σύστημα
Ανανεώθηκε:
Το σκάνδαλο των Cyprus Papers συγκλονίζει την Κύπρο, πυροδοτώντας πρωτοφανή πολιτική κρίση.
Πρόκειται για κρίση που φτάνει στην πιο υψηλά κλιμάκια του κράτους, προκαλώντας την οργή των πολιτών και πλήττοντας τη διεθνή εικόνα της χώρας. Μετά τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη, σήμερα παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης (ανήκει στο κυβερνών ΔΗΣΥ).
Η ντροπή
Για το πώς «βλέπουν» το σκάνδαλο οι πολίτες, είναι ενδεικτικά όσα είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης στη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου:
«Η σημερινή Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται υπό την σκιά των πρόσφατων γεγονότων που έχουν ταράξει συθέμελα θεσμούς και αξίες και δημιούργησαν, δικαίως, αγανάκτηση, θυμό και ανησυχία στους πολίτες, όπως και γενική απαξίωση στο σύστημα.» Και υπογράμμισε:
«Δεν μπορώ να κρύψω, ως πολίτης αυτής της χώρας, ότι τα όσα είδαμε, ανεξαρτήτως της όποιας νομικής τους υπόστασης, αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας και θα περιοριστώ λέγοντας μόνο ότι, σίγουρα δεν είναι αυτή η Κύπρος που αξίζουμε, που ονειρευόμαστε ή που θέλουμε να αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας.»
Τα «χρυσά διαβατήρια»
Το Al Jazeera αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος των «χρυσών διαβατηρίων», δηλαδή της απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου έναντι επενδύσεων στη χώρα, γίνονταν αγοραπωλησίες διαβατηρίων μεταξύ Κυπρίων αξιωματούχων και υπηκόων τρίτων χωρών με βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Στο ρεπορτάζ του Al Jazeera βλέπουμε Κύπριους αξιωματούχους, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, πρόθυμους να βοηθήσουν Κινέζο υπήκοο να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο, αν και γνωρίζουν ότι έχει καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα -ο νόμος για τα «χρυσά διαβατήρια» απαιτεί λευκό ποινικό μητρώο για την ένταξη στο πρόγραμμα.
Μετά την κατακραυγή, η κυβέρνηση ανακοίνωση ότι το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων» δεν θα συνεχιστεί.
Η παραίτηση
O Δημήτρης Συλλούρης δεν παραιτήθηκε αμέσως μετά τις αποκαλύψεις. Αρχικά είχε δηλώσει ότι θα απόσχει από τα καθήκοντά του. Η ασφυκτική πολιτική πίεση τον ανάγκασε τελικά να υποβάλει την παραίτησή του.
Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Συλλούρης αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Διαπιστώνω ότι η συνέχιση της παραμονής μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής έχει παρερμηνευθεί. Η παρερμηνεία αυτή, όπως και η προφανής επιθυμία κάποιων να εκμεταλλευτούν το όλο θέμα για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους και σχεδιασμούς, αλλά και οι προφάσεις για δυσλειτουργία του Νομοθετικού Σώματος, με οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου τόσο από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής όσο και από το βουλευτικό αξίωμα. Διατηρώ ακέραιη την πεποίθηση ότι με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον Νόμο.»