Κορωνοϊός - Γερμανία: Προειδοποίηση Μέρκελ και επιθετική καμπάνια μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων
Ανανεώθηκε:
Σε τεντωμένο σκοινί αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας μοιάζει να κινείται η Γερμανία με τα ημερήσια κρούσματα να σημειώνουν αύξηση – ρεκόρ και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων να διαφωνούν για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.
Η Γερμανία δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown, προειδοποίησε – σε δραματικό τόνο – η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, τονίζοντας ότι είναι απολύτως πεπεισμένη ότι «αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία» ενώ κάλεσε τους νέους να σταματήσουν τα πάρτι, τα οποία τελευταία θεωρείται πως αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.
Η σύσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων, τα οποία είναι αρμόδια για τα θέματα της δημόσιας υγείας διήρκεσε οχτώ ώρες την ώρα που η πανδημία Covid-19 διαδίδεται στη Γερμανία με όλο πιο γρήγορους ρυθμούς.
Την Τετάρτη καταγράφηκε ρεκόρ νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης σε ημερήσια βάση, καθώς εντοπίστηκαν άλλα 6.638, με το σύνολό τους να φθάνει τα 341.223. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 6.294 μολύνσεις και είχε καταγραφεί την 28η Μαρτίου. Αναμένεται μάλιστα ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει επειδή τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες οι άνθρωποι θα περνούν περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους.
Τα νέα δεδομένα απαιτούν αυστηρότερους κανονισμούς για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown όπως την άνοιξη, υποστηρίζει η καγκελάριος. Προτεραιότητα έχει η λειτουργία των επιχειρήσεων, των σχολείων και των παιδικών σταθμών.
Παραπέμποντας στα 250 δις ευρώ χρέη που αναγκάστηκε να κάνει το γερμανικό κράτος φέτος, η καγκελάριος τόνισε στη συνέντευξη τύπου το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει και οικονομικά ένα νέο κύμα της πανδημίας. Εξ ου και η αναγκαιότητα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει σύμφωνα με την κ. Μέρκελ τα κρατίδια να συμφωνήσουν σε ενιαίες ρυθμίσεις. Υπό αυτό το πρίσμα τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης είναι πενιχρά με την καγκελάριο να εμφανίζεται, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ δυσαρεστημένη από τα αποτελέσματα της σύσκεψης με τους πρωθυπουργούς.
«Οι ανακοινώσεις δεν είναι αρκετά σκληρές για να αποσοβηθεί το κακό. Αυτό που κάνουμε εδώ απλώς δεν αρκεί», φέρεται να είπε η Καγκελάριος, σύμφωνα με συνομιλητές της, επισημαίνοντας ότι κάθε κρατίδιο αναζητά «παραθυράκι». «Αυτό με ενοχλεί. Κι ο κατάλογος των υγειονομικών υπαλλήλων οι οποίοι δεν τα κατάφεραν ολοένα θα μεγαλώνει», προειδοποίησε η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Νέα μέτρα
Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» είναι ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εορτές στα δέκα πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει μάλιστα να προέρχονται από δύο νοικοκυριά το μέγιστο, καθώς και η επέκταση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Για την ενεργοποίηση του τελευταίου μέτρου μάλιστα αρκεί ο εντοπισμός 35 – όχι πλέον 50 – νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση. Σε αυτή την περίπτωση, θα επιβάλλεται ακόμη και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 23:00.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, το δυσκολότερο θέμα στη συζήτηση ήταν η απαγόρευση διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία σε επισκέπτες προερχόμενους από «περιοχές κινδύνου». Εναντίον του μέτρου έχουν μέχρι τώρα τοποθετηθεί οι επικεφαλής τουλάχιστον πέντε κρατιδίων, στηρίζοντας τη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, του Άρμιν Λάσετ (CDU). Το ζήτημα έμεινε σε εκκρεμότητα μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, όταν θα έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι φθινοπωρινές σχολικές διακοπές.
Νέα αύξηση – ρεκόρ
Την Τετάρτη καταγράφηκε ρεκόρ νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης σε ημερήσια βάση, καθώς εντοπίστηκαν άλλα 6.638, με το σύνολό τους να φθάνει τα 341.223.
Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 6.294 μολύνσεις και είχε καταγραφεί την 28η Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 33 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού να αυξάνεται στους 9.710 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.
Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία καταγράφει σχετικά χαμηλούς αριθμούς μολύνσεων και θανάτων ως εδώ. Όμως ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό σημειώνει αλματώδη αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πως ενδέχεται να φθάσει ακόμη και τους 19.200 σε ημερήσια βάση αν η καταγραφόμενη τάση συνεχιστεί, αν οι πολίτες δεν συμβάλλουν να επιβραδυνθεί η εξάπλωση.
Η Γερμανία θα δει τις επόμενες ημέρες, αν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για τον έλεγχο της διάδοσης του κορωνοϊού είναι αρκετά σκληρά και περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να επιμείνουν στους κανόνες για να κρατηθούν οι μολύνσεις σ' ένα διαχειρίσιμο επίπεδο, δήλωσε εξάλλου σήμερα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε ανίσχυροι έναντι αυτού του ιού. Μπορούμε να κάνουμε κάτι, όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα τη διαφορά», δήλωσε σήμερα ο Σπαν στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό «αν είμαστε προσεκτικοί ο ένας με τον άλλον και κρατήσουμε τον αριθμό των νέων μολύσεων σ' ένα επίπεδο που να μπορούμε να χειριστούμε», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.
Μεσαίο δάχτυλο σε όσους δεν φορούν μάσκα
Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο αφήνει στην άκρη τις ευγενικές δημόσιες εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, και με ένα πιο άμεσο μήνυμά του, δείχνει το μεσαίο δάκτυλα σε όσους δεν φορούν μάσκα προσώπου.
Μια διαφήμιση που καταχωρήθηκε σε τοπικές εφημερίδες από τη γερουσία της γερμανικής πρωτεύουσας στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού, δείχνει μια ηλικιωμένη γυναίκα κοιτάζοντας την κάμερα να δείχνει το μεσαίο δάχτυλο, και η λεζάντα να γράφει: «Ένα μεσαίο δάκτυλο για όλους αυτούς χωρίς μάσκα: εμείς τηρούμε τους κανόνες κατά του νέου κορωνοϊού».
«Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε μια γλώσσα που ταιριάζει στον χαρακτήρα του Βερολίνου και που τονίζει τη δραματική κατάσταση που προκαλεί η πανδημία - και το καταφέραμε», δήλωσε στον Guardian ο εκπρόσωπος του τουριστικού πρακτορείου Visit Berlin που σχεδίασε την καμπάνια.
Το μοτίβο με κάποιον/α θυμωμένο/η συνταξιούχο είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με μια σειρά αφισών στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα τουρκικά και τα αραβικά, με παρόμοια αυθόρμητα αλλά ελαφρώς λιγότερο επιθετικά σλόγκαν όπως το «Φορέστε μάσκες. Για να μην σβήσουν τα φώτα».
Στο παρελθόν, η εταιρεία μέσων μαζικής μεταφοράς του Βερολίνου BVG κέρδισε πολλά βραβεία για μια διαφημιστική καμπάνια που αποδέχεται, παρά απολογείται για την εικόνα της πρωτεύουσας ως μια χαοτική εκκεντρικότητα σε μια χώρα που υπερηφανεύεται για την αποδοτικότητα και το σεβασμό.
Μια χιουμοριστική διαφήμιση της BVG έλεγε στους επιβάτες ότι η τιμή ενός εισιτηρίου διαρκείας είναι απολύτως δικαιολογημένη επειδή το κλείσιμο μιας πόρτας λεωφορείου στο πρόσωπο ενός επιβάτη απαιτεί έντονη εκπαίδευση.
Προερχόμενη από την κυβέρνηση της πόλης, ωστόσο, η νέα εκστρατεία για την πανδημία, με την αλλαγή στον τόνο δεν ικανοποίησε όλους τους Βερολινέζους.
Ο τοπικός ηγέτης του CDU της Άνγκελα Μέρκελ, Κάι Βέγκνερ, επέκρινε τη γερουσία, της οποίας ηγείται ένας συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, του αριστερού κόμματος και των Πρασίνων. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για ανόητα αστεία», είπε.
Ο γενικός γραμματέας του κεντροδεξιού Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι η εκστρατεία δεν είναι ούτε αστεία ούτε αντισυμβατική, αλλά αλαζονική και επιθετική. Ένας ανεξάρτητος εκπρόσωπος είπε ότι έχουν υποβληθεί μηνύσεις για «υποκίνηση του λαού».
Εντούτοις, η τοπική εφημερίδα Tagesspiegel ανέφερε ότι η καμπάνια μάλλον πέτυχε ήδη τον στόχο της.
Το πρακτορείο Visit Berlin τόνισε ότι δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ξανά την εικόνα με θυμωμένο/η συνταξιούχο.