ΚΟΣΜΟΣ

Ακλόνητα φαβορί οι Τραμπ & Κλίντον - Τί σχεδιάζουν τα επιτελεία τους

REUTERS/Scott Audette (L), Javier Galeano (R)

Τα φώτα έσβησαν. Οι πολιτείες κερδήθηκαν. Τα χειροκροτήματα κόπασαν. Οι αμφισβητίες σιώπησαν. Και η σκέψη ταξιδεύει στην επόμενη...  πίστα. Στη μάχη για τον Λευκό Οίκο.

Η Σούπερ Τρίτη δεν έκανε σοφότερους τους πολιτικούς αναλυτές στην Αμερική, αλλά μάλλον λειτούργησε ως μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία.

Η Χίλαρι Κλίντον από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών και ο Ντόναλντ Τραμπ από τη μεριά των Ρεπουμπλικάνων βρίσκονται πλέον προ των πυλών της μεταξύ τους αναμέτρησης σε μια πολιτική σύγκρουση που για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες αναμένεται να παράξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές για το μέλλον της Αμερικής και του πλανήτη.

Η πρώην υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ δείχνει να υπερκερνάει το εμπόδιο του Μπέρνι Σάντερς, του γερουσιαστή από το Βερμόντ που δέχθηκε να αυτοπροσδιοριστεί ως Δημοκράτης Σοσιαλιστής σπάζοντας ταμπού δίχως προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Η αφροαμερικανική κοινότητα μίλησε εκκωφαντικά υπέρ της στο νότο δίνοντάς της αποφασιστικής σημασίας νίκες στην Τζόρτζια, το Άρκανσο, το Τένεσι, την Αλαμπάμα και την Βιρτζίνια.

Πλέον και με δεδομένο ότι η εσωκομματική μάχη στρέφεται σε πολιτείες με περισσότερους λευκούς φιλελεύθερους ψηφοφόρους που ευνοούν την υποψηφιότητα Σάντερς, η Χίλαρι Κλίντον δεν χρειάζεται να κάνει πλέον τίποτα παραπάνω από τα απολύτως απαραίτητα, συνεχίζοντας την ενωτική της ρητορική και σταθεροποιώντας τους εκλέκτορες που θα κερδίζει σε κάθε εκλογική μάχη.

Μένει βεβαίως να φανεί πόσο και εάν θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους του κ. Σάντερς η εκκωφαντική του ήττα στην Σούπερ Τρίτη, επισπεύδοντας έτσι την υποψηφιότητα Κλίντον για την προεδρία.

Δεν αποσύρεται (ακόμα) ο Σάντερς

Το πρόβλημα για την Χίλαρι Κλίντον είναι ότι μπορεί η εσωκομματική κόντρα με τον Μπέρνι Σάντερς να μην έχει τις εντάσεις που παράγει το... απέναντι στρατόπεδο, ωστόσο αυτό δημιουργεί "κενό ενθουσιασμού" και στρέφει όλη την προσοχή στον υποψήφιο της άλλης πλευράς, παράγοντας που κανένας πολιτικός δεν υποτιμά.

Ωστόσο, τα μηνύματα που έστειλε ο Σάντερς μετά την ήττα του χθες ήταν ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την κούρσα έστω και αν υπολείπεται σημαντικά στη μάχη για τους εκλέκτορες.

Και αυτό για δυο λόγους: αφενός μεν γιατί θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από την Χίλαρι -μια υποψήφια από το υπάρχον πολιτικό κατεστημένο της Ουάσινγκτον με διασυνδέσεις με την Wall Street- ώστε να καταδείξει ότι οι Δημοκρατικοί μπορούν να πετύχουν οικονομικά αποκλείοντας τους χορηγούς ειδικών συμφερόντων.

Αφετέρου δε εκτιμά ότι δεν είναι έντιμο για τους δικούς του ψηφοφόρους σε άλλες πολιτείες να αποχωρήσει την ώρα που δημοσκοπήσεις σε κάποιες εξ αυτών τον δείχνουν να προπορεύεται. Υπό αυτή την έννοια, οι επιτελείς του Σάντερς διέρρεαν ότι ο γερουσιαστής σκοπεύει να συνεχίσει τη μάχη μέσα στην άνοιξη, ενώ συνεργάτες της Χίλαρι διαμήνυαν ότι δεν θα πιέσουν τον αντίπαλό τους να... αδειάσει τη γωνιά, δεδομένης και -κυρίως- της δικής του πρόθεσης.

"Αυτή η καμπάνια δεν σχετίζεται μόνο με την εκλογή προέδρου", είπε σε υποστηρικτές του στο Βερμόντ υπονοώντας ότι από εδώ και πέρα μένει στην κούρσα για να μεταφέρει όσο μπορεί περισσότερο το μήνυμα μιας στημένης οικονομίας, προς όφελος των λίγων.

Άλλωστε ήδη ο κ. Σάντερς έχει κερδίσει την κα Κλίντον σε τέσσερις πολιτείες, ενώ υπάρχει και το παράδειγμα του 2008 όταν η ίδια είχε μείνει στην κούρσα ως αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα ακόμα και όταν ο νυν πρόεδρος είχε 11 συνεχείς νίκες έχοντας διασφαλίσει ουσιαστικά την υποψηφιότητά του.

Θέμα χρόνου το... σκληρό ροκ με Τραμπ

Η παραμονή ή όχι του κ. Σάντερς στην κούρσα και για πόσο ακόμα δεν είναι κάτι που μπορεί η ίδια να ελέγξει, το επιτελείο της όμως ήδη προσπαθεί να ζυγίσει εάν είναι νωρίς ή όχι για να στρέψει τα πολιτικά της επιχειρήματα και εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Ήδη, κατά την επινίκια ομιλία της στο Μαϊάμι και θέλοντας να στείλει ενωτικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά εμμέσως απευθυνόμενη στον Τραμπ είπε ότι η χώρα ανήκει σε όλους, "όχι μόνο σε αυτούς που κοιτούν προς μια μεριά, λατρεύουν με ένα τρόπο ή σκέφτονται με έναν τρόπο".

"Όσο πιο πολύ επικεντρώνεσαι στα μεγάλα διακυβεύματα της εκλογής, τόσο το καλύτερο", είπε στο Politico ο πρώην στρατηγικός αναλυτής του Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ.

Ενώ ένας άλλος αναλυτής, ο Μπεν Λαμπόλτ εκτιμά ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών καλείται να ισορροπήσει από εδώ και στο εξής μεταξύ της προσπάθειας να απευθυνθεί στο γενικό αμερικανικό κοινό ενόψει προεδρικών εκλογών και -για παράδειγμα- της διατήρησης των πολιτικών επιχειρημάτων κατά των εισοδηματικών ανισοτήτων ώστε να συντηρεί τη διαχωριστική της γραμμή από τον κ. Σάντερς.

Την ώρα που η Χίλαρι Κλίντον ζυγίζει τις επόμενες κινήσεις της από θέση ισχύος, ο Ντόναλντ Τραμπ αναδεικνύεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών "καταπίνοντας" το ένα μετά το άλλο τα εμπόδια και αφήνοντας άφωνους τους εσωκομματικούς του αντιπάλους με τη δυνατότητά του να τα υπερπηδά με χαρακτηριστική μάλιστα άνεση.

Ενωμένοι οι Ρεπουμπλικανοί γύρω από... διχαστικό υποψήφιο

Εν μέσω μάλιστα γενικευμένου κλίματος ότι το συντηρητικό κόμμα έχει διχαστεί με την υποψηφιότητα Τραμπ, αρθρογράφος του Fox News, γράφει ότι επί της ουσίας το αντίθετο συμβαίνει: μετά την Σούπερ Τρίτη το κόμμα δείχνει να είναι σημαντικά ενωμένο γύρω από έναν υποψήφιο που απλά τυγχάνει να διχάζει.

Οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να στηρίξουν έναν αντικαθεστωτικό υποψήφιο που από τη μια "λέει τα πράγματα με το όνομά τους" και από την άλλη διακηρύττει ότι θα υψώσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό απαγορεύοντας παράλληλα την είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Το εντυπωσιακό με την σαρωτική επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στη Σούπερ Τρίτη είναι ότι κέρδισε επτά πολιτείες, ανάμεσα στις οποίες και η Μασαχουσέτη και η Αλαμπάμα: νίκες που δείχνουν ότι το μήνυμά του διαχέεται επιτυχώς σε εκ διαμέτρου αντίθετα επίπεδα εισοδήματος και σε στρώματα πληθυσμιακά που γέρνουν ιδεολογικά σε διαφορετικές πλευρές της δεξιάς.

Ωστόσο, η βραδιά έδειξε ότι η "αχίλλειος πτέρνα" του Τραμπ παραμένει η απήχησή του στα πλουσιότερα και καλύτερα εκπαιδευμένα στρώματα των ψηφοφόρων ενώ δεν αποκλείεται εφόσον οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες να αποδειχθεί ότι το έργο του κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι στις μεγάλες μεσοδυτικές πολιτείες που ακολουθούν.

Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι το άστρο του Μάρκο Ρούμπιο ξεθωριάζει, με τον νεαρό γερουσιαστή της Φλόριντα να κερδίζει την πρώτη του μόλις πολιτεία, αυτή της Μινεσότα και να προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανός θεωρώντας ότι οι εκλογικές μάχες που έρχονται σε βόρειες και δυτικές πολιτείες θα τον ευνοήσουν.

Ρεαλιστικότερες ωστόσο ελπίδες να διατηρηθεί στην κούρσα ως η "εναλλακτική του Τραμπ" έχει με το μέρος του ο Τεντ Κρουζ, ο οποίος έχει κερδίσει τον μεγιστάνα σε Αϊόβα, Τέξας και Οκλαχόμα.

Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία ελπίδα κάποιου εκ των εναπομείναντων υποψηφίων για να σταματήσουν τον Τραμπ προτού ο λόγος μεταφερθεί στον γενικό πληθυσμό είναι οι μάχες σε Οχάιο και Φλόριντα σε δυο εβδομάδες από σήμερα, καθώς αποδίδουν εκλέκτορες μόνο στον πρώτο.

Βαθιές ανησυχίες για διάσπαση με Τραμπ υποψήφιο

Στην περίπτωση των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο, και των εξελίξεων που θα προκληθούν σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ πάρει το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου είναι ωστόσο πολύ πιο σύνθετο, διότι η ακραία ρητορική του έχει πυροδοτήσει πλήθος ανησυχιών ότι θα χαθεί μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος.

Ήδη, σε περιοχές όπως η Νεβάδα φαίνεται ότι ισπανόφωνοι ρεπουμπλικάνοι ή και άλλες μειονότητες που είχαν έρθει κοντά στο κόμμα των ρεπουμπλικανών τα τελευταία χρόνια χάρη στην σκληρή δουλειά γερουσιαστών όπως ο Τζόε Χεκ, τα μηνύματα είναι αποθαρρυντικά και παραμένει άγνωστο το πώς θα μπορέσουν γερουσιαστές να πολιτευτούν στις περιοχές τους υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ ως υποψηφίου προέδρου.

Μάλιστα οι ανησυχίες ιδιαιτέρως Ρεπουμπλικανών που ζουν στα δυτικά της χώρας επεκτείνονται και σχετικά με την πρόθεση πολλών γυναικών στα προάστια να μην προσέλθουν στις κάλπες το Νοέμβριο ή να επιλέξουν τρίτο υποψήφιο.

Έχοντας να αντιπαρέλθει ένα συντονισμένο ρεπουμπλικανικό μέτωπο εναντίον του που πλέον τον αντιμετωπίζει -όπως και αυτός- με όρους αρένας, ο Τράμπ συνεχίζει να κερδίζει έδαφος με τον παλιό παραδοσιακό αλλά άκρως αποτελεσματικό τρόπο: πείθοντας ολοένα και περισσότερους απλούς ψηφοφόρους να τον προτιμήσουν.

Προηγείται πλέον με 285 εκλέκτορες, ενώ ο Κρουζ έχει 161 και ο Ρούμπιο 87. Ο ελάχιστος αριθμός για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών είναι 1.237.

Σκέφτεται τη Χίλαρι, τον... τρέμει ο Μπιλ

Ήδη, πάντως, ο Τραμπ στρέφει την πολεμική του ρητορική μακριά από την ρεπουμπλικανική αυλή του και δεν είναι τυχαίο ότι στη δική του πανηγυρική ομιλία του έστρεψε τα βέλη του προς την Χίλαρι.

"Θα την κυνηγήσω – αν την αφήσουν να κατέβει υποψήφια" είπε, αναφερόμενος στην "εγκληματική" όπως τη χαρακτήρισε, υπόθεση με τα προσωπικά της email όταν ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερο το διακύβευμα και η ρητορική της άλλης πλευράς ποτέ δεν ήταν τόσο χαμηλού επιπέδου", είπε από τη μεριά της στο δικό της ακροατήριο η Χίλαρι μεταφέροντας παράλληλα μήνυμα για μια Αμερική που χρειάζεται "περισσότερη αγάπη και καλοσύνη".

Όπως μάλιστα μεταδίδουν οι New York Times, το επιτελείο της πρώην επικεφαλής του υπουργείου των Εξωτερικών έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για να πληγεί ο Τραμπ, με επιστράτευση οργανώσεων που θα επιχειρήσουν συντονισμένα να σκιαγραφήσουν το προφίλ του ρεπουμπλικανού υποψηφίου ως "μισογύνη", "εχθρού της εργατικής τάξης" και επικίνδυνο για τη χώρα.

Ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον μάλιστα φέρεται να έχει διαμηνύσει στους επιτελείς του προεκλογικού αγώνα της γυναίκας του ότι δεν πρέπει οι Δημοκρατικοί να κάνουν το ίδιο λάθος με τους Ρεπουμπλικανούς και να υποτιμήσουν στα αρχικά στάδια της αντιπαράθεσης τη δυνατότητα του δισεκατομμυριούχου να μετατρέπει την επιθετική του άγνοια αναφορικά με πλήθος ζητημάτων της δημόσιας ζωής σε ικανότητα κατανόησης των ανησυχιών των απλών ανθρώπων.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πηγές της εφημερίδας και ο Μπαράκ Ομπάμα έχει διατρανώσει την πρόθεσή του να περιγράψει τον επίδοξο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο ως ακατάλληλο να διαχειριστεί τα καθημερινά προεδρικά καθήκοντα εφόσον του ανατεθούν.

Το τελικό πολιτικό συμπέρασμα είναι πως σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν μερικοί ακόμα μήνες ακόμα για να επισημοποιηθεί και μαθηματικά το σενάριο για μετωπική Τραμπ - Κλίντον καθώς από τις κάλπες της "Σούπερ Τρίτης" οι αντίπαλοι τους εξήλθαν λαβωμένοι αλλά με οριακά κέρδη που δεν τους επιτρέπουν να αποσυρθούν άμεσα. Δεν αναμένεται ωστόσο να είναι τίποτα περισσότερο από μια απλή καθυστέρηση του αναπόφευκτου.

Διαβάστε επίσης:

Χίλαρι, ο άντρας του εαυτού της

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης