ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στο Κιργιστάν: Παραιτείται ο πρόεδρος του κοινοβουλίου

AP Photo/Vladimir Voronin

Πολιτική κρίση επικρατεί στο Κιργιστάν καθώς ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μικτιμπέκ Αμπντουλντάγιεφ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμα αυτό, στο οποίο παρέμεινε για λιγότερο από μία εβδομάδα.

Ο Αμπντολντάγιεφ έκανε αυτή την ανακοίνωση κατά τη συνεδρίαση για τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού.

Το κοινοβούλιο εξετάζει την υποψηφιότητα του Σαντίρ Ζαπάροφ, τον οποίο στηρίζει το εθνικιστικό κόμμα Άτα Ζουρτ για να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Ο 51χρονος Ζαπάροφ αποφυλακίστηκε αυτήν την εβδομάδα από τους υποστηρικτές του από τη φυλακή όπου έκτιε ποινή πολυετούς κάθειρξης με την κατηγορία ότι κράτησε όμηρο έναν κυβερνητικό αξιωματούχο το 2013.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ ενίσχυσε τη θέση του σήμερα, απολύοντας τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και συλλαμβάνοντας τον πρώην πρόεδρο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, λίγες μόλις ημέρες αφότου τον αποφυλάκισαν οι υποστηρικτές του, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Μπισκέκ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στήθηκαν στρατιωτικά φυλάκια στην πρωτεύουσα και στην πόλη έκαναν την εμφάνισή τους θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αφού ο Ζεενμπέκοφ διέταξε τον στρατό να αναπτυχθεί και να αποκαταστήσει την τάξη.

Οι ταραχές ξέσπασαν την περασμένη Δευτέρα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αμφισβητούν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος απομάκρυνε επίσης τους κορυφαίους αξιωματούχους του συμβουλίου ασφαλείας οι οποίοι είτε στήριξαν τους πολιτικούς αντιπάλους του είτε δεν κατάφεραν να παρέμβουν όταν η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναλαμβάνει την εξουσία.

Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε εξάλλου ότι συνελήφθη ξανά ο Αταμπάγιεφ με την κατηγορία της υποκίνησης ταραχών. Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου τον έβγαλαν την Τρίτη από τη φυλακή όπου έκτιε πολυετή ποινή κάθειρξης για διαφθορά.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας σκοτώθηκε στις ταραχές αυτής της εβδομάδας. Η Ρωσία, που ασκεί σημαντική επιρροή στο Κιργιστάν, χαρακτήρισε την κατάσταση «χαοτική». Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία, με πληθυσμό μόλις 6,5 εκατομμύρια κατοίκους, θεωρείται στρατηγικής σημασίας. Φιλοξενεί μια ρωσική αεροπορική βάση και είναι κόμβος για το εμπόριο με τη γειτονική Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης