ΚΟΣΜΟΣ

Το CNN Greece στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Γιατί το Αζερμπαϊτζάν ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο Νότο

Με μικρές ανάπαυλες, αλλά με αμείωτη ένταση, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί με πυραύλους, πυροβολικό και drones από το στρατό του Αζερμπαϊτζάν σε αστικές περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κυρίως στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ και στο Σούσι.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μάχες και στην γραμμή επαφής με τις αζέρικες δυνάμεις να ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο Νότο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου άμυνας της Αρμενίας, Αρτσρούν Χοβχανισιάν, τις τελευταίες δύο ημέρες χτυπήθηκαν 750 υποδομές και κτήρια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ενώ από την αρχή των συγκρούσεων έχουν δεχθεί πλήγματα περίπου 5.000 υποδομές και κτήρια.

Σε ενημέρωση των εκπροσώπων του τύπου το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Χοβχανισιάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον βομβαρδισμό του καθεδρικού ναού του Σούσι, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Αρμένιους και επίσης στον τραυματισμό τριών δημοσιογράφων, δύο Αρμενίων και ενός Ρώσου ο οποίος μάλιστα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Είπε μάλιστα ότι πολύ δύσκολα μπορεί να εξηγήσει κανείς γιατί βομβαρδίζονται πολιτιστικά μνημεία και τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να «προστατεύουν οι δημοσιογράφοι στην περιοχή όταν γίνονται βομβαρδισμοί σημείων αδιάκριτα». Είπε επίσης ότι χρησιμοποιούνται πέντε είδη πυραύλων και ένας από αυτούς είναι ισραηλινός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας της Αρμενίας, Αρτσρούν Χοβχανισιάν.CNN GREECE/ΚΩΣΤΑΣ ΠΛΙΑΚΟΣ

Τόνισε ότι οι μάχες συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα.

Μιλώντας αποκλειστικά στο CNN Greece για το αν ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έχει καταλάβει περιοχές στο νότο όπως αναφέρουν αζέρικες πηγές, απάντησε ότι ο στρατός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει ανακαταλάβει σχεδόν όλες τις περιοχές που κατείχε πριν την έναρξη των συγκρούσεων.

Μας επιβεβαίωσε ότι στο Νότο ασκείται μεγαλύτερη πίεση από το στρατό του Αζερμπαϊτζάν και ζητώντας να μας δώσει μια εξήγηση ανέφερε τρεις λόγους. Όπως είπε «ο πρώτος λόγος είναι ότι η περιοχή είναι πεδινή, κυρίως κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη τεθωρακισμένων, δεύτερον γιατί οι επιτιθέμενοι από την νότια πλευρά δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο καθώς είναι τα σύνορα του Ιράν και τρίτον γιατί από το νότιο μέρος επιδιώκουν να φτάσουν πιο κοντά στο σύνορα με το Ναχιτσεβάν.

Από το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν φύγει τις τελευταίες ημέρες περίπου 70.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στο Ερεβάν και άλλες πόλεις της Αρμενίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης