ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σε στρατιωτικό νοσοκομείο ο Τραμπ – Το μήνυμά του

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την άφιξή του στο στρατιωτικό νοσοκομείο (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Στις ΗΠΑ και την εξέλιξη της υγείας του πλανητάρχη είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του πλανήτη τις τελευταίες ώρες, με ΜΜΕ ανά τον κόσμο να μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο τα νεότερα για την υγεία του Ντόναλντ Τραμπ μετά από τη διάγνωσή του με κορωνοϊό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μεταφέρθηκε χθες, Παρασκευή, στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο του Ουόλτερ Ριντ για να υποβληθεί σε εξετάσεις ενώ ανακοινώθηκε πως «θα παραμείνει εκεί για λίγες μέρες» κατόπιν των συμβουλών της ιατρικής του ομάδας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να ξεκινήσει θεραπεία με κοκτέιλ αντισωμάτων.

Ο προσωπικός του γιατρός, Σον Κόνλεϊ, ανακοίνωσε πως ο Τραμπ «τα πηγαίνει καλά».

«Είμαι στην ευχάριστη θέση απόψε να ανακοινώσω ότι ο πρόεδρος τα πηγαίνει πολύ καλά. Δεν απαιτείται η χορήγηση οξυγόνου και μετά από σύσκεψη με ειδικούς αποφασίσαμε να ξεκινήσει θεραπεία με Remdesivir» τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος σε ένα φάρμακο που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μειώνει το χρόνο νοσηλείας των ασθενών.

«Πήρε την πρώτη δόση του φαρμάκου και ξεκουράζεται» είπε επίσης ο γιατρός του.

Όπως μεταδίδει το CNNi, ο Τραμπ εμφάνισε πυρετό, που δεν έχει υποχωρήσει, το πρωί της Παρασκευής ενώ ο γιατρός του αποκάλυψε πως αισθάνεται κόπωση.

«Προληπτικά και κατόπιν σύστασης του γιατρού του και ειδικών, ο Πρόεδρος Τραμπ θα εργάζεται από ειδικό τμήμα του στρατιωτικού νοσοκομείου Ουόλτερ Ριντ (σ.σ. που βρίσκεται στη Βηθέσδα του Μέριλαντ) κατά τις προσεχείς ημέρες» δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας Κέιλι Μακένανι.

Δεκάδες τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα του προεδρικού ελικοπτέρου, Marine One, το οποίο περίμενε τον Ντόναλντ Τραμπ έξω από τον Λευκό Οίκο όπου βρισκόταν σε καραντίνα με τη σύζυγό του Μελάνια, η οποία επίσης διεγνώσθη θετική στον κορωνοϊό.

(AP Photo/J. Scott Applewhite)

Ο Αμερικανός πρόεδρος βγήκε από τον Λευκό Οίκο 16 ώρες αφότου ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός και περπάτησε χωρίς καμία βοήθεια προς το ελικόπτερο.

Φορούσε ένα μπλε κουστούμι με μεταξωτή γραβάτα και σκουρόχρωμη μάσκα, χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους αλλά δεν σταμάτησε για δηλώσεις.

Μάλιστα, με μια χειρονομία τους έδειξε πως όλα βαίνουν καλώς...

(AP Photo/Alex Brandon)

Μετά την άφιξή του στο νοσοκομείο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο 18 δευτερολέπτων, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της χώρας.

Τόνισε ότι τα πηγαίνει «πολύ καλά» μετά τη διάγνωσή του.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την απίστευτη στήριξη. Πηγαίνω στο νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ. Νομίζω ότι τα πηγαίνω πολύ καλά. Θα διασφαλίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Η Πρώτη Κυρία τα πηγαίνει και αυτή πολύ καλά. Σας ευχαριστώ πολύ, το εκτιμώ. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Σας ευχαριστώ» είπε.

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε και δεύτερο μήνυμα από το νοσοκομείο, μέσω Twitter:

«Πάω καλά, νομίζω! Σας ευχαριστώ όλους. ΑΓΑΠΗ!!!».

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η Μελάνια Τραμπ έχει «ελαφρύ βήχα και πονοκέφαλο» ενώ τα παιδιά του Αμερικανού προέδρου Ιβάνκα, Ντόναλντ τζούνιορ, Μπάρον και Έρικ ήταν αρνητικά στον κορωνοϊό.

Επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, το CNNi μεταδίδει πως ο Αμερικανός πρόεδρος αναστατώθηκε μετά τη διάγνωσή του και ιδιαίτερα όταν άρχισε να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.

Αμερικανικά ΜΜΕ τονίζουν ότι η θετική διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ δεν συνάδει με την σοβαρότητα της κατάστασης –δεδομένου ότι είναι πολύ σπάνιο να κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία Αμερικανού προέδρου σε νοσοκομείο, καθώς υπάρχουν εξαιρετικές ιατρικές εγκαταστάσεις στον Λευκό Οίκο.

Ευχές για ταχεία ανάρρωση

Από την πρώτη στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται «τσουνάμι» ευχών για ταχεία ανάρρωση.

Μεταξύ αυτών που έστειλαν τις ευχές τους ήταν ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου.

«Δεν είναι θέμα πολιτικής. Είναι μια υπενθύμιση ότι όλοι πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα αυτό τον ιό. Δεν θα φύγει μόνος του» είπε ο υποψήφιος για την προεδρία Τζο Μπάιντεν από το Μίσιγκαν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε προσωπικό μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ με το οποίο εξέφρασε την «ειλικρινή υποστήριξή του στη δύσκολη αυτή στιγμή», καθώς και τη βεβαιότητά του ότι η ζωτικότητα και η αισιοδοξία του θα τον βοηθήσουν να νικήσει τον κορωνοϊό.

«Είμαι πεπεισμένος πως η φυσική ζωτικότητά σας, το ψυχικό σας σφρίγος και η αισιοδοξία σας θα σας βοηθήσουν να νικήσετε αυτόν τον επικίνδυνο ιό», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος στο μήνυμά του προς τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Καλή ανάρρωση» στον Ντόναλντ Τραμπ και την σύζυγό του, Μελάνια, ευχήθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, πρώτα μέσω ανάρτησης του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ στο Twitter και αργότερα με δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ευχήθηκε επίσης στον Αμερικανό πρόεδρο και τη σύζυγό του.

«Τις καλύτερες ευχές μου στον Πρόεδρο Τραμπ και την Πρώτη Κυρία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τζόνσον, που και ο ίδιος προσβλήθηκε από την COVID-19 και νοσηλεύθηκε την άνοιξη. «Ελπίζω και οι δύο να αναρρώσουν γρήγορα από τον κορωνοϊό», έγραψε.

Αντίστοιχα μηνύματα έστειλαν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πένς, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

Ανησυχία για την «επόμενη ημέρα»

Παρότι δεν φαίνεται να υπάρχουν λόγοι ανησυχίας σε αυτή τη φάση, η αμερικανική κοινή γνώμη εμφανίζεται αναστατωμένη για την «επόμενη ημέρα» και τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Όπως είναι φυσικό και επόμενο, η προεκλογική καμπάνια του Αμερικανού προέδρου έχει διακοπεί ενώ ασαφές παραμένει εάν και πώς θα μπορέσει να συνεχιστεί.

Την ίδια ώρα, αμερικανικά ΜΜΕ βλέπουν «απίθανο» το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει να συμμετάσχει στο επόμενο προεδρικό ντιμπέιτ.

Τι θα γίνει, όμως, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος νοσήσει σοβαρά και δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται;

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό ανοίγει τον δρόμο μιας προσωρινής αντικατάστασής του από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος υποβλήθηκε σε τεστ και βρέθηκε αρνητικός.

Το ενδεχόμενο, όμως, να νοσήσει και ο αντιπρόεδρος είναι ρεαλιστικό, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να «σαρώνει» τις ΗΠΑ.

Και τι θα συμβεί εάν νοσήσουν και οι δύο ταυτόχρονα;

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι από μία προσωρινή αναστάτωση μέχρι μια πλήρη συνταγματική κρίση με διακύβευμα την προεδρία.

Ο βαθμός των οικονομικών και γεωπολιτικών συνεπειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της ασθένειας, και ειδικά από το αν ο ίδιος ο Τραμπ θα είναι σε θέση να κυβερνήσει, υποστηρίζουν νυν και πρώην αξιωματούχοι μέσα και έξω από τον Λευκό Οίκο.

«Υπάρχει πρωτόκολλο για τα πάντα», λέει στο Bloomberg ο Ντέιβιντ Άξελροντ, πρώην υψηλόβαθμος σύμβουλος στον Λευκό Οίκο επί Μπαράκ Ομπάμα.

«Κάναμε τακτικά ασκήσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε τρομοκρατικές ή πυρηνικές επιθέσεις, αλλά ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ μια κατάσταση πανδημίας σαν κι αυτή που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Λευκός Οίκος».

Σύμφωνα με τον Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρο του Eurasia Group, μιας συμβουλευτικής εταιρείας γεωπολιτικού ρίσκου, μια τέτοια είδηση θα σήμαινε αυτόματα την πτώση των δεικτών στις αγορές.

Η πρόσφατη περιπέτεια υγείας του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την Covid-19 αποτελεί άλλωστε και ένα «μπούσουλα».

Αν και ο Τζόνσον έθεσε αντικαταστάτη του τον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ για να διαχειριστεί κάποια από τα καθήκοντά του όταν μπήκε σε ομάδα εντατικής θεραπείας στις 17 Απριλίου, ποτέ δεν μετέφερε επίσημα την εξουσία.

«Αν το Τραμπ παραμείνει σε καραντίνα στον Λευκό Οίκο και συνεχίσει να τηρεί τα προεδρικά του καθήκοντα tweetάροντας ταυτόχρονα σαν τρελός, νομίζω ότι ο αντίκτυπος στις αγορές θα είναι ο μικρότερος δυνατός», λέει ο Μπρέμερ.

Ακόμη κι αν το Τραμπ αρρωστήσει τόσο ώστε να αμελήσει το Twitter, υπάρχει μια διαδικασία την οποία πρώην πρόεδροι ενεργοποίησαν όταν χρειάστηκε να αφήσουν προσωρινά την εξουσία.

Σύμφωνα με την 25η Συνταγματική Τροπολογία, ο Τραμπ μπορεί να εκχωρήσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο και να την ανακτήσει αμέσως μόλις θεωρήσει τον εαυτό του ικανό για κάτι τέτοιο.

Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος το έκανε δύο φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, για ιατρικούς λόγους, ενώ ο Ρόναλντ Ρίγκαν μία, όταν αντιστοίχως χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση στο έντερο.

Αυτός, εκείνος, και η... Πελόζι

Στη δυσάρεστη –και στατιστικά σπάνια- περίπτωση που θα κριθεί αναγκαίο, υπάρχει πλάνο για το τι πρέπει να συμβεί αν τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος αρρωστήσουν.

«Σε αυτή την περίπτωση, η γραμμή της διαδοχής είναι ξεκάθαρη» λέει ο Ίλια Σόμιν, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον: «Αναλαμβάνει η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι».

Οι σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Πελόζι που ανήκει στους Δημοκρατικούς κάθε άλλο παρά αγαστές χαρακτηρίζονται.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, καθώς ο νόμος είναι θολός αναφορικά με ένα τέτοιο σενάριο, σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να ακολουθήσει... το χάος.

«Το να μην γνωρίζουμε ποιος είναι ο πρόεδρος, ακόμη και για δύο ώρες, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη χώρα», λέει ο Μπράιαν Καλτ, επίσης καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Το πρόβλημα έγκειται, σύμφωνα με τον καθηγητή, στο γεγονός ότι το Σύνταγμα δεν ορίζει την προεδρική «ανικανότητα» εκτέλεσης καθηκόντων, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα διαμάχης κατά την οποία η Πελόζι, μία δημοκρατική, θα ανακηρύξει τον εαυτό της εκτελούσα χρέη προέδρου, ακόμη κι αν ο Τραμπ και ο Πενς, (ή οι δικηγόροι τους) επιμένουν ότι είναι σε θέση να παραμείνουν στην εξουσία.

Μια διαμάχη διαδοχής είναι εξαιρετικά πιθανή στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό.

Κατά τη διάρκεια του Watergate, στις οκτώ εβδομάδες που μεσολάβησαν μεταξύ της παραίτησης του Σπύρο Άγκνιου και του διορισμού του Τζέραλντ Φορντ, η θέση της αντιπροεδρίας ήταν κενή, θέτοντας τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Σώματος Καρλ Άλμπερτ επόμενο στη σειρά διαδοχής για τον Λευκό Οίκο.

Ο Άλμπερτ ορκίστηκε ότι αν επρόκειτο να ανέβει στην προεδρία, θα όριζε αμέσως έναν Ρεπουμπλικανικό αντιπρόεδρο και θα παραιτείτο, αντί να επιτρέψει στο κόμμα του να σφετεριστεί την εξουσία.

«Αυτό απέχει πολύ από το να συμβεί σήμερα», λέει ο Καλτ, ο οποίος ενθαρρύνει το Κογκρέσο να ξαναγράψει τον νόμο διαδοχής θέτοντας τον Γραμματέα του Κράτους (στην περίπτωση του Τραμπ, τον Μάικ Πομπέο), τρίτο στην σειρά διαδοχής.

Ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, ωστόσο αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει σε περίπτωση που τόσο ο Τραμπ όσο και ο Πενς δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους.

Και στο βάθος... εκλογές

Στην πραγματικότητα, περισσότερο από οποιοδήποτε οικονομικό, γεωπολιτικό ή συνταγματικό κίνδυνο, η πιο σίγουρη συνέπεια της… εισβολής του κορωνοϊού στον Λευκό Οίκο –ή ακόμη χειρότερα μιας διπλής διάγνωσης- έχει να κάνει με τον εκλογικό κίνδυνο για τον Τραμπ.

Στην περίπτωση σοβαρής ασθένειας ή και θανάτου του υποψήφιου για την προεδρία, η μπάλα πηγαίνει στα χέρια των «εθνικών πολιτικών κομμάτων», δηλαδή, σ' αυτήν την περίπτωση, τη Ρεπουμπλικανική εθνική επιτροπή.

Τα μέλη αυτής της επιτροπής θα επιλέξουν τον νέο υποψήφιο.

Ωστόσο θεωρείται απίθανο να καταφέρουν να ελέγξουν τον πανικό που θα προκαλέσει κάτι τέτοιο στο ήδη μπερδεμένο ακροατήριο των Αμερικανών, οι οποίοι ήδη θρηνούν πάνω από 200.000 θύματα κορωνοϊού και εκατομμύρια κρούσματα.

Αναφορικά με την δυνατότητα αναβολής των εκλογών ισχύουν τα εξής: το Άρθρο ΙΙ του αμερικανικού συντάγματος δίνει την εξουσία στο Κογκρέσο να επιλέξει την ημερομηνία των εκλογών.

Νόμος του 1845 ορίζει την ημερομηνία ως την πρώτη Πέμπτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου.

Θα απαιτείτο λοιπόν τροποποίηση του ομοσπονδιακού αυτού νόμου για να αλλάξει η εκλογική ημερομηνία. Κάτι που σημαίνει (νέο) νόμο από το Κογκρέσο, υπογεγραμμένο από τον Τραμπ και δυνάμενο να προσβληθεί στα δικαστήρια.

Αρκεί να επισημανθεί ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και η Γερουσία από τους Ρεπουμπλικάνους.

Το να χαρακτηριστεί λοιπόν «απίθανη» μια τέτοια εξέλιξη είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης