Τζόνσον: Η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit εξαρτάται από την ΕΕ
Ανανεώθηκε:
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι εναπόκειται στους Ευρωπαίους να «επιδείξουν κοινή λογική» για να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να αποφευχθεί μια «μη συμφωνία» την 1η Ιανουαρίου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο συντηρητικός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι παραμένουν «όλες οι ευκαιρίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας» παρά τις επίμονες αποκλίσεις.
«Εναπόκειται στους φίλους και εταίρους μας να επιδείξουν κοινή λογική».
«Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία, αυτό εξαρτάται από τους φίλους μας», πρόσθεσε.
«Κατέληξαν με τον Καναδά σε μια συμφωνία του είδους που θέλουμε, γιατί να μην κάνουν μαζί μας; Είμαστε τόσο κοντά, ήμασταν μέλη (της ΕΕ) επί 45 χρόνια. Είναι μέσα στις δυνατότητές μας, αυτό εξαρτάται από αυτούς».
Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός διαπραγματευτής, Ντέιβιντ Φροστ, δήλωσε ότι «ανησυχεί γιατί έχει απομείνει πολύ λίγος χρόνος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 Οκτωβρίου», προθεσμία που έχει θέσει ο Μπόρις Τζόνσον.
Μπαρνιέ: Παραμένουν οι σοβαρές αποκλίσεις με το Λονδίνο
«Σοβαρές αποκλίσεις» εξακολουθούν και υφίστανται με το Ηνωμένο Βασίλειο στη συζήτηση με την ΕΕ για την εμπορική σχέση μετά το Brexit, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, έπειτα από μια εβδομάδα συνομιλιών στις Βρυξέλλες.
«Για να επιτευχθεί συμφωνία, αυτές οι αποκλίσεις θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεραστούν τις επόμενες εβδομάδες», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας την αλιεία, τη διακυβέρνηση της μελλοντικής συμφωνίας και τις δεσμεύσεις για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της γηραιάς ηπείρου, ως τα τρία σημεία που παραμένουν υπό αμφισβήτηση.
Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit δήλωσε πως ο τελευταίος γύρος των εμπορικών συνομιλιών με τη Βρετανία έκλεισε με «επίμονες σοβαρές αποκλίσεις σε θέματα μείζονος σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε ότι υπήρξε νέα πρόοδος όσον αφορά την ασφάλεια των αερομεταφορών και τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά είπε ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή την τιμολόγηση του άνθρακα.
Επισήμανε ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία για οικονομικές σχέσεις με τη Βρετανία πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις ισότιμων όρων για δίκαιο ανταγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων, «ισχυρούς» μηχανισμούς για την επίλυση διαφορών, συμπεριλαμβανομένων των «αποτελεσματικών διορθωτικών μέτρων» και μια συμφωνία για την αλιεία.