ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνή ΜΜΕ: Παραμένουν στο τραπέζι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Aris Oikonomou, Pool via AP

Στο διπλωματικό θρίλερ της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με το κείμενο συμπερασμάτων που αφορά το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την προκλητική συμπεριφορά της στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον μηχανισμό αποφυγής εντάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αναφέρονται σε δημοσιεύματά τους τα διεθνή ΜΜΕ.

Οι «27»αποφάσισαν να μην ενεργοποιήσουν στην παρούσα φάση κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ωστόσο συμφώνησαν να επανέλθουν το Δεκέμβριο και ανάλογα με τις εξελίξεις θα λάβουν και τις απαραίτητες αποφάσεις.

Παραμένουν στο τραπέζι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Σε εκτενείς αναφορές του ο γερμανικός Τύπος επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου για την επίλυση των διαφορών της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, ωστόσο προειδοποιούν ότι εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες, τότε η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή της για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι η ΕΕ θέλει να δώσει ευκαιρία στο διάλογο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ενώ την ίδια ώρα καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν.

Η συμφωνία στο ΝΑΤΟ

Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ στον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων, επί του οποίου συμφώνησαν σε στρατιωτικό επίπεδο Αθήνα και Άγκυρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ο οποίος ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τη Συμμαχία.

Η Bild επισημαίνει: «Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Αναφερόμενη στην ένταση των τελευταίων μηνών η εφημερίδα σημειώνει:

«Κατά διαστήματα υπήρξε σοβαρή κλιμάκωση. Διότι Άγκυρα και Αθήνα θεμελιώνουν τις αξιώσεις τους με την αποστολή πολεμικών πλοίων. Αυτό ενέτεινε την ανησυχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για τον κίνδυνο στρατιωτικού επεισοδίου μεταξύ των δυο πλευρών».

Για το ίδιο θέμα το Spiegel: «Η σύγκρουση για τα ενεργειακά αποθέματα στη Μεσόγειο είχε οδηγήσει τους νατοϊκούς εταίρους Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα στρατιωτικής σύρραξης. Τώρα όμως οι δυο χώρες συμφώνησαν σε ένα σύστημα αποκλιμάκωσης».

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση, «μετά από ένταση πολλών εβδομάδων Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό αποτροπής στρατιωτικών συγκρούσεων. Μεταξύ άλλων δημιουργείται μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή προκειμένου να αποτρέπονται θαλάσσιες και εναέριες συγκρούσεις, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών-μελών στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες».

Αυστηρές προειδοποιήσεις

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία, αλλά παράλληλα έριξαν στο τραπέζι και ορισμένα… δώρα για την Τουρκία -σε περίπτωση, φυσικά, που μειώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ανάμεσα σε αυτά, ήταν οι ενισχυμένες εμπορικές συναλλαγές υπό μια νέα τελωνειακή ένωση αλλά και μεγαλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν, παράλληλα, και εσκεμμένα διφορούμενη γλώσσα, που επιτρέπει στην Άγκυρα να μεταφράσει ένα συγκεκριμένο σημείο ως «παράθυρο» για την χαλάρωση των περιορισμών βίζα για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, όπως γράφει το Politico, ορισμένοι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι μια τέτοια ανάλυση είναι μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη. Και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είναι προετοιμασμένοι για μια αρνητική αντίδραση από πλευράς της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters καταγράφει την προειδοποίηση για κυρώσεις σε περίπτωση «προκλήσεων και πιέσεων» στο πλαίσιο της διαμάχης για τους ενεργειακούς πόρους και τα θαλάσσια σύνορα.

Ακόμη, το ειδησεογραφικό πρακτορείο εκτιμά ότι η «κόκκινη γραμμή» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα μειώσει τους κινδύνους για συγκρούσεις στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης