Φον ντερ Λάιεν: Εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία - Μισέλ: Ζητούμενο η σταθερότητα
Ανανεώθηκε:
Την πλήρη αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασαν οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει στη διάθεσή της μια εργαλειοθήκη».
«Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι» ανέφερε, ενώ παράλληλα υπογράμμισε «την πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο». «Είναι σημαντικό για εμάς να δεσμευτούμε ώστε να προστατευτούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» είπε και σημείωσε ότι «επιθυμούμε περισσότερη προβλεψιμότητα, περισσότερη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, από την πλευρά του, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την γείτονα χώρα: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η αλληλεγγύη με Κύπρο και Ελλάδα είναι μη διαπραγματεύσιμη» υπογράμμισε.
Επιπροσθέτως, ο Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε ότι «όταν ένα μέλος κράτος της ΕΕ δέχεται επίθεση, απειλείται, όταν τα κυριαρχικά του δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά, είναι καθήκον των Ευρωπαίων να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη» και τόνισε: «Θα επαναλάβουμε τη στήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και θα βρούμε έναν τρόπο απαιτητικού διαλόγου με την Τουρκία».
Με τη σειρά του και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε προσερχόμενος στην Σύνοδο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των κυρώσεων.