ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Βαρύς φόρος αίματος, φόβοι για κλιμάκωση, εκκλήσεις για εκεχειρία

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Βαρύς φόρος αίματος, φόβοι για κλιμάκωση, εκκλήσεις για εκεχειρία
Armenian Defense Ministry via AP

Το αίμα ρέει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για τρίτη μέρα.

Μετά την (επαν)έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων την Κυριακή το πρωί, ο φόρος αίματος γίνεται ολοένα πια βαρύς τόσο μεταξύ των ενόπλων όσο και μεταξύ των αμάχων. Η ενεργή ανάμειξη της Τουρκίας στη σύρραξη στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν και η διαχρονική υποστήριξη της Ρωσίας στην Αρμενία εντείνουν τους φόβους για κλιμάκωση κι επέκταση της σύρραξης.

Σύμφωνα με το Associated Press, το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί 84 στρατιώτες. Αρμένιοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο αζέρικος στρατός άνοιξε πυρ στην αρμενική πόλη Vardenis, χτυπώντας ένα λεωφορείο και σκοτώνοντας έναν άμαχο

Οι Αρχές του Αζερμπαϊτζάν έκαναν λόγο για 12 αμάχους νεκρούς και 35 τραυματίες, αλλά δεν αναφέρθηκαν σε στρατιωτικές απώλειες. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τους Αρμένιους ότι βομβάρδισαν την περιοχή Dashksan μέσα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, κάτι που αρνήθηκαν οι Αρμένιοι.

Κατάρριψη αρμενικού αεροσκάφους

Η Ραδιοφωνία της Αρμενίας μετέδωσε ότι «αεροσκάφος τύπου Su-25 της Πολεμικής Αεροπορίας της Αρμενίας καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό F-16 στον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας. Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας απογειώθηκαν σήμερα από το αεροδρόμιο Γκάνα, του Αζερμπαϊτζάν, στις 10:30 π.μ..»

https://twitter.com/Jake_Hanrahan/status/1310152315651977216

Ωστόσο, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν διέψευσε κατηγορηματικά το συμβάν. Διάψευση έβγαλε επίσης και το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Απορρίπτουν την έναρξη συνομιλιών οι δύο πλευρές

Οι αντιμαχόμενες πλευρές απορρίπτουν την έναρξη συνομιλιών για την επίλυση της κρίσης.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ απέρριψε κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τη γειτονική Αρμενία για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλώνοντας ότι οι απαιτήσεις του Γερεβάν είναι «απαράδεκτες» μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Αλίεφ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Αρμενία, δεδομένης της στάσης που τηρούν επί του παρόντος οι ηγέτες της χώρας.

Ο Αζέρος πρόεδρος είπε επίσης ότι η σύμμαχος της χώρας του Τουρκία δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντας «σταθεροποιητικό» τον ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή. «Η Τουρκία είναι αδελφό έθνος και σύμμαχός μας. Μας παρέχει μόνο ηθική υποστήριξη και είμαστε ευγνώμονες στην Άγκυρα για την αλληλεγγύη της» είπε.

Αναφερόμενος στην κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού Su-25, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η Αρμενία, είπε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί μαχητικά αεροσκάφη F-16 πάνω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Ο Αλίεφ είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν μαχητές από τη Συρία στη ζώνη των συγκρούσεων, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, λέγοντας ότι αυτή η πληροφορία είναι “fake news”. «Δεν υπάρχουν Σύροι μαχητές. Δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο», πρόσθεσε.

Αλλά και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, από την πλευρά του απέρριψε την πιθανότητα έναρξης συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο Πασινιάν είπε ότι «το κλίμα δεν είναι το σωστό» για συνομιλίες, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν και διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του αρμενικού λαού.

Εκκλήσεις Πομπέο και Μέρκελ

Στο θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναφέρθηκε και ο Μάικ Πομπέο στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σούδα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε:

«Με τον Υπουργό Εξωτερικών αναφερθήκαμε, επίσης, στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου και οι δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν τις βίαιες ενέργειες και να εργαστούν με τους συμπροέδρους της Ομάδας του Μινσκ για να επιστρέψουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.»

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία προεδρεύουν της Ομάδας του Μινσκ η οποία από το 1992 προσπαθεί να επιλύσει την κρίση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε επειγόντως εκεχειρία και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νίκολ Πασινιάν και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι «ο ΟΑΣΕ, με την Ομάδα του Μινσκ, προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για αυτό» και πρόσθεσε ότι οι γειτονικές χώρες πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης.

Τέλος στις εχθροπραξίες ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε συνομιλία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Οι υπουργοί Εξωτερικών Χάικο Μάας και Mεβλούτ Τσαβούσογλου αντάλλαξαν τηλεφωνικά απόψεις για τη σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Θα πρέπει να μπει τέλος στις εχθροπραξίες, ο στόχος θα πρέπει να είναι μία ειρηνική λύση», αναφέρεται σε ανάρτηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

https://twitter.com/GermanyDiplo/status/1310917544954429440

Στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν

Από την πλευρά του, ο Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι:

«Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.»

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν και να μην κρατάει ίσες αποστάσεις, μιας και η Αρμενία κατέχει παράνομα εδάφη του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πρεσόφ κάλεσε την Τουρκία να κάνει τα πάντα για να κάτσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ένας θύλακας μέσα στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν ο οποίος από το 1994 ελέγχεται πλήρως από την Αρμενία. Ο πόλεμος που προηγήθηκε, κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και οδήγησε σε εκτοπισμό εκατοντάδες χιλιάδες.