ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Ερευνητές ανέπτυξαν τεστ έγκαιρης προειδοποίησης για σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού

Ιαπωνία: Ερευνητές ανέπτυξαν τεστ έγκαιρης προειδοποίησης για σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού
AP Photo/Koji Sasahara

Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεστ αίματος το οποίο όπως λένε φαίνεται να λειτουργεί ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σοβαρά περιστατικά του νέου κορωνοϊού και ανέπτυξαν 500 πρωτότυπες μηχανές για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητάς του σε όλη τη χώρα.

Ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο για την Παγκόσμια Υγεία και την Ιατρική δοκίμασαν αρχικά πέντε χημικές ενώσεις στο αίμα 28 ασθενών και βρήκαν πως χαμηλές αναλύσεις του ορού αίματος CCL17 μπορεί να προμηνύουν σοβαρή λοίμωξη από τον κορωνοϊό.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως τεστ στον ορό αίματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν να προσδιοριστεί ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν νοσηλεία, ανέφεραν σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα.

«Αν το CCL17 είναι μικρότερο από 100 πικογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο, τότε τους ζητάμε να νοσηλευθούν, αλλά αν είναι πάνω από 400, οι ασθενείς μπορούν να παραμείνουν σε ξενοδοχείο ή στο σπίτι τους και να υποβάλλονται σε τεστ κάθε τρεις ημέρες», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής ερευνητής, Μασάγια Σουγκιγιάμα.

Περισσότερα δεδομένα χρειάζονται προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της μικρής έρευνας, δήλωσε ο Σουγκιγιάμα, όμως μετά τη δοκιμή στους 28 ασθενείς, η ομάδα εργάστηκε από κοινού με μια ιαπωνική εταιρία για την ανάπτυξη πρωτότυπων μηχανών δοκιμής του ορού.

«Σχεδόν 500 από τις συσκευές χρησιμοποιούνται στη χώρα και παραδίδουν αποτελέσματα μέσα σε περίπου 20 λεπτά», ανέφερε.

Η ομάδα ετοιμάζεται να επιδιώξει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για τη συσκευή στην Ιαπωνία και εξετάζει επιλογές αδειοδότησης και εξαγωγών για αγορές στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Σουγκιγιάμα, που αρνήθηκε να κατονομάσει την εταιρία που κατασκευάζει τη συσκευή.

«Ποιοι θα καταλήξουν ενδεχομένως ή ποιοι θα είναι ασυμπτωματικοί είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί», είπε ο Σουγκιγιάμα.

«Αυτή η μέθοδος θα είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο, και αν τη δοκιμάσουν, αυτός (ο προσδιορισμός) θα είναι πολύ εύκολο να κατανοηθεί».