ΚΟΣΜΟΣ

Στον μπλόγκερ και ακτιβιστή Ράιφ Μπαντάουι το βραβείο Ζαχάρωφ

Φωτογραφία του Raif Badawi, μαζί με φωτογραφίες άλλων φυλακισμένων στη Σαουδική Αραβία, από διαμαρτυρία στο Μεξικό REUTERS/EDGARD GARRIDO

Στον Ράιφ Μπαντάουι, μπλόγκερ και ακτιβιστή από τη Σαουδική Αραβία, απένειμε σήμερα το Βραβείο Ζαχάρωφ για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την απόφαση της απονομής ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς ο οποίος κάλεσε τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να του δώσει χάρη.

Μιλώντας για τον Ράιφ Μπαντάουι ο κ. Σουλτς είπε χαρακτηριστικά:

"Είναι θαρραλέος και υποδειγματικός άνδρας, που αντιμετωπίζει μια από τις πιο ειδεχθής ποινές που επιβάλλονται στη χώρα αυτή και αντικειμενικά μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς ως ωμά βασανιστήρια.

Καλώ το βασιλιά να απονείμει χάρη στον Ράιφ και να του επιτρέψει να έλθει να παραλάβει το βραβείο του.

Στην περίπτωση του κ. Μπαντάουι, τα θεμελιώδη δικαιώματα όχι απλώς δεν τηρούνται αλλά παραβιάζονται κατάφορα".

"Γι’ αυτό καλώ τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας σήμερα, να του απονείμει χάρη, να τον αφήσει ελεύθερο να επιστρέψει στη σύζυγό του και να έλθει τον Δεκέμβριο στο Στρασβούργο για να παραλάβει το βραβείο του" υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Για τη δράση του ο Ράιφ Μπαντάουι κατηγορήθηκε για αποστασία και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε δεκαετή φυλάκιση, 1.000 ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό ποσό.

Η ιστοσελίδα του, που ονομαζόταν "Ελεύθερο δίκτυο Φιλελευθέρων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας", θεωρήθηκε ως προσβολή για το Ισλάμ.

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι που είχαν επιλεγεί για το Βραβείο ήταν η Δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας "Mesa de la Unidad Democratica", που δημιουργήθηκε το 2008 και ένωσε την αντιπολίτευση έναντι του κόμματος του Ούγκο Τσάβες για τους πολιτικούς κρατούμενους και ο Μπορίς Νέμτσιφ (Boris Nemtsov), Ρώσος επιστήμονας και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ρωσίας που δολοφονήθηκε το Φεβρουάριο του 2015 στη Μόσχα.

Ο Μπαντάουι, στις αρχές του μήνα, είχε επίσης βραβευτεί με το βραβείο PEN Pinter 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης