ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Θέλουμε διάλογο, αλλά κάποιοι υποκινούν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Ερντογάν: Θέλουμε διάλογο, αλλά κάποιοι υποκινούν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο
AP Photo / Turkish Presidency

Την πάγια θέση της Τουρκίας ότι επιθυμεί έναν «ειλικρινή διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά με δίκαιο τρόπο», επανέλαβε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Sabah», ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «υπάρχουν χώρες που υποκινούν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κινούμενες με βάση την λογική “ο νικητής τα παίρνει όλα”».

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πετύχουν τέτοιου είδους μάταιες κινήσεις που έχουν σκοπό τον αποκλεισμό της χώρας μας. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, εμείς πλέον έχουμε έννομα συμφέροντα. Ωστόσο, τόσο η χώρα μας όσο και η “τδβκ” δεν μπορούν να συναινέσουν στην παραβίασης των δικαιωμάτων μας και την αγνόηση των συμφερόντων μας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην περιοχή, οφείλονται στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις που έχουν εγείρει η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά από το 2003», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Όπως υποστήριξε ο Ερντογάν, «η Τουρκία είναι μια χώρα της Ανατολικής Μεσογείου που πρέπει να σηκώσει στους ώμους της όλο το βάρος των αρνητικών εξελίξεων που σοβούν στην περιοχή, κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Κατά τα λοιπά, επέμεινε πως «προτεραιότητα της Τουρκίας παραμείνει η διευθέτηση των διαφορών στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, αλλά με δίκαιο τρόπο».

«Ωστόσο, θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε οποιαδήποτε απαίτηση, παρενόχληση ή επίθεση από την απέναντι πλευρά. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επαναλάβω την έκκλησή μας για την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό, προτείνουμε τη διοργάνωση μιας περιφερειακής διάσκεψης, στην οποία τα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής θα ληφθούν υπ’ όψιν, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων. Ένας από τους λόγους της κρίσης στην περιοχή είναι η έλλειψη μιας ειλικρινούς, ενιαίας, μόνιμης λύσης για το Κυπριακό, στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται κατά διαστήματα από το 1968. Το μοναδικό εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού παραμένει η ασυμβίβαστη, άδικη και στρεβλή προσέγγιση της ελληνικής πλευράς», συνέχισε ο Ερντογάν.

«Αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες, η ελληνική πλευρά στοχεύει στη μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα μέσα στην ίδια τους την πατρίδα, ακόμη και στην πλήρη εξόντωσή τους από το νησί. Εμείς, ως εγγυήτρια χώρα, δεν αφήσαμε ποτέ μόνο του τον Τουρκοκυπριακό λαό σε αυτό το δίκαιο αγώνα του και δεν πρόκειται να τον αφήσουμε ούτε και στο μέλλον. Η λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο μέσω της αποδοχής του γεγονότος ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού. Θα στηρίξουμε οποιαδήποτε λύση που θα εγγυάται μόνιμα την ασφάλεια του Τουρκοκυπριακού λαού καθώς και τα ιστορικά και πολιτικά δικαιώματά του στο νησί», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο Ερντογάν.