ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Θα επιστρέψει το Oruc Reis - Δεν βοηθά την Ελλάδα ο στρατός στα νησιά

Τσαβούσογλου: Θα επιστρέψει το Oruc Reis - Δεν βοηθά την Ελλάδα ο στρατός στα νησιά
AP Photo / Cem Ozdel

Διευκρινίσεις ως προς τους ακριβείς λόγους του ελλιμενισμού του Oruc Reis έδωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους δεν έχουν ολοκληρωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν δίστασε να αφήσει για ακόμη μία φορά σαφείς αιχμές ως προς τη στάση της Αθήνας.

Ο κ. Τσαβούσογλου μετέφερε, συγκεκριμένα, τα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου:

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα, ότι ο ελλιμενισμός του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις για εργασίες συντήρησης δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στην Αττάλεια την Κυριακή και αυτό έγινε προκειμένου να γίνει μια συντήρηση ρουτίνας», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και, επικαλούμενος το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, είπε πως «η συντήρηση του πλοίου μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες».

«Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Από τα λεγόμενα του κ. Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνεται το άρθρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Safak» που δημοσιεύτηκε το πρωί της Τετάρτης, βάσει του οποίου το Oruc Reis αναμένεται να επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο, για να «σαρώσει» την περιοχή σε διαγώνια κατεύθυνση, ήτοι νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά.

Επέμεινε, άλλωστε, ο ίδιος στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ολοκληρώσει της έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι στην Ανατολική Μεσόγειο πλέον ήδη τα σκάφη Yavuz και Barbaros.

«Ο ελληνοκυπριακός τομέας και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και επί χρόνια συνέχισαν τις δραστηριότητές τους δίνοντας άδειες σε διάφορες εταιρείες στις περιοχές τους. Προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία. Είδαμε ότι οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούγονται με κανέναν τρόπο και εμείς ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας με τα δικά μας γεωτρύπανα. Πήραμε αυτά τα μέτρα επειδή αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Ακόμα και τώρα ο πρόεδρος μας το είπε: Καθόμαστε (ενν. στο ίδιο τραπέζι) με όλους εκτός από τον ελληνοκυπριακό τομέα. Όπως είπε εξάλλου και ο πρόεδρος μας στη Μέρκελ, "επιφυλασσόμεθα για τα δικαιώματά μας"», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Και νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας

Βάσει των όσων δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου στο CNN Turk δεν προκύπτει, σε καμία περίπτωση, η οποιαδήποτε ένδειξη «χαλάρωσης» της επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Άγκυρας.

Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η δήλωσή του για τη στάση της Αθήνας:

«Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της συμπεριφορά με αυτές τις δηλώσεις, λέμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε με όλους. Όταν η Ελλάδα αρχίζει να θέτει προϋποθέσεις, έχουμε και εμείς προϋποθέσεις. Έχουμε επίσης θέσεις και αιτήματα προς συζήτηση. Πρέπει να πληροί και τις δικές μας προϋποθέσεις μας η Ελλάδα. Το να διαλέξεις ένα και να πεις ότι συζητάω για αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν το εύρος των συζητήσεων ή δεν θέλουν να βρουν λύση σε άλλα θέματα. Η θέση τους είναι αδύναμη. Είναι ένας μηχανισμός όπου μπορούμε να μιλήσουμε για τον τρόπο επίλυσης προβλημάτων με συμφωνίες ή δεν μπορούν να επιλυθούν με συμφωνίες. Είναι χρήσιμο να τα συζητήσουμε αυτά ως πακέτο, όχι να επιλέξουμε ένα. Καταθέσαμε ειλικρινείς προτάσεις για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων με την Ελλάδα. Δείξαμε καλή πρόθεση, αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχθηκε».

«Δεν περιμένω κυρώσεις»

«Η Τουρκία είναι πραγματικά ένας πολύ σημαντικός παίκτης, τόσο στο να «χαλάει το παιχνίδι» όσο και στο να το "στήνει". Δεν υπάρχει αποκλεισμός. Έχουν γίνει πολλές συναντήσεις στην ΕΕ. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να βγάλει τις αποφάσεις που ήθελε. Η Γαλλία έμεινε μόνη με τους ελληνοκύπριους και την Ελλάδα. Αν πάρουμε την κάθε χώρα ξεχωριστά θα δούμε ότι δεν θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, ειδικά η Γερμανία. Αλλά τελικά, εάν πρέπει να επιλέξουν, επιλέγουν την Ελλάδα ως ενδειξη αλληλεγγύη προς ένα μέλος. Η Ελλάδα μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά, κρατούνν σε ομηρία την ΕΕ, λέγοντας πως "εάν δεν υποστηρίξετε τις αποφάσεις μας, θα ασκήσουμε βέτο στην απόφαση για τη Λευκορωσία". Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο, αλλά εγώ δεν περιμένω απόφαση για επιβολή κυρώσεων».

Απειλές για τα ελληνικά νησιά και αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «μεταφέρει βαρύ οπλισμό στα νησιά».

«Κατ' αρχάς το να λένε ότι δεν οπλίζουμε τα νησια δεν είναι μια ειλικρινής προσέγγιση. Είπαν ότι εξοπλίζουν τα νησιά από το 1974. Δεν υπήρξε με οποιονδήποτε τρόπο καμία επίθεση σε αυτά τα νησιά από την Τουρκία. Εάν γίνει στρατιωτική κίνηση από την πλευρα της Τουρκίας, ο εξοπλισμός τους δεν θα βοηθήσει. Αν λένε ότι «δεν τα εξοπλίσαμε» ενώ όλος ο κόσμος το γνωρίζει, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε. Προσπάθησαν να μας πεισουν ως μεγάλη επιτυχία ότι δώσαμε τα νησιά που βρίσκονται ακριβώς δίπλα μας, αλλά δυστυχώς το βλέπουμε (σ.σ. Αναφέρεται στους κεμαλιστές που επί χρόνια θεωρούν τη Συνθήκη της Λωζάννης ως επιτυχία της νεόκοπης Τουρκίας)», ανέφερε.

«Η Ελλάδα αργότερα είπε ότι ήταν μια μετακίνηση (σ.σ. στρατευμάτων) ρουτίνας ανασχηματισμός. Υπάρχουν βαριά όπλα εκεί. Υπάρχουν όπλα που δεν συνάδουν με τις συμφωνίες. Στην τελική ανάλυση, μερικές φορές λαμβάνουμε τις προφυλάξεις μας με πλοία και αεροπλάνα όταν απαιτείται από τις παραβιάσεις που γίνονται. Μετά την κρίση των Ιμίων, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο status quo και τις παραβιάσεις σε αυτά τα νησιά», συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Σημείωσε δε:

«Θα συνεχίσουμε να το διατηρούμε (σ.σ. το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών) στην επικαιρότητα της διεθνούς κοινότητας. Ένας από τους σκοπούς των συνομιλιών είναι η επίλυση αυτού του προβλήματος».

Για τον ρόλο της Γερμανίας και της Γαλλίας

Ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλυψε στη συνέντευξή του τον ρόλο που διαδραματίζουν η Γερμανία αλλά και η Γαλλία, περιγράφοντας δύο διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους εικόνες.

Όπως είπε, «η Μέρκελ είναι πιο ευσυνείδητη, εποικοδομητική και αντικειμενική, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε δίκιο. Η Μέρκελ έδειχνε πάντα πιο αποφασιστική στάση και στο μεταναστευτικό. Θα μεταφέρει και μετανάστες από τη Μυτιλήνη στη χώρα της. Στην Ευρώπη έχει διαφορετική στάση από τη Γαλλία».

Το πρόβλημα της Γαλλίας είναι να ηγηθεί της Ευρώπης. Υπολογίζει επίσης στο να είναι ηγέτιδα και στη Μέση Ανατολή. Απέτυχε πρώτον στη Συρία, δεύτερον στη Λιβύη. Υποστήριξαν το Χαφτάρ και απέτυχαν στο πεδίο των μαχών. Αποδείχτηκαν ψεύτες στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορούσαν να το αποδείξουν στο ΝΑΤΟ (σ.σ. αναφέρεται στο ναυτικό επεισόδιο Γαλλίας - Τουρκίας ανοικτά της Λιβύης).

Η Γαλλία έχει τη δική της ατζέντα, αλλά βλέπουμε ότι η Γερμανία δεν συμμετέχει σε αυτήν. Όσο δίκιο κι αν έχουμε, αν χρειαστεί να επιλέξουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα διαλέξουν την Ελλάδα. Υπάρχουν αντικειμενικές χώρες και η Γερμανία είναι η πρώτη.