Μιανμάρ: Πρώην στρατιωτικοί ομολογούν σε βίντεο μαζικές δολοφονίες και βιασμούς κατά των Ροχίνγκια
Ανανεώθηκε:
Τις ωμότητες που διέπραξε ο στρατός της Μιανμάρ εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια το 2017 παραδέχονται σε βίντεο δύο πρώην στρατιωτικοί που λιποτάκτησαν και πλέον ενδέχεται να χρειαστεί να καταθέσουν ως μάρτυρες στη διεθνή δικαιοσύνη.
Την ύπαρξη των μαρτυριών αυτών που έχουν καταγραφεί σε βίντεο αποκάλυψαν την Τρίτη η μη κυβερνητική οργάνωση Fortify Rights και η εφημερίδα New York Times. Σε αυτό δύο πρώην στρατιώτες παραδέχονται ότι ο στρατός της Μιανμάρ σκότωσε, βίασε και διέπραξε άλλα εγκλήματα εναντίον των Ροχίνγκια το 2017.
Αναφέρουν μάλιστα τα ονόματα και τους βαθμούς έξι διοικητών, κάποιοι από τους οποίους τους διέταξαν, σύμφωνα με τους ίδιους, να «πυροβολήσουμε εναντίον οποιουδήποτε ακούμε ή βλέπουμε».
Περίπου 750.000 Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τον Αύγουστο του 2017 προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ και των βουδιστικών πολιτοφυλακών. Πλέον ζουν σε τεράστιους αυτοσχέδιους καταυλισμούς προσφύγων στο γειτονικό Μπανγκλαντές.
Οι μαρτυρίες των δύο στρατιωτών έχουν καταγραφεί σε βίντεο, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, από μια πολιτοφυλακή ανταρτών Ροχίνγκια, τον Στρατό του Αρακάν.
Η απάντηση του στρατού
Ο Μίο Ουίν Τουν, 33 ετών, και ο Ζάου Νάινγκ Τουν, 30 ετών, είναι πρώην στρατιώτες, όμως «τους έπιασε αιχμαλώτους» ο στρατός του Αρακάν, αντέδρασε ο στρατηγός Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος του στρατού της Μιανμάρ. «Τους απείλησαν και τους ανάγκασαν να ομολογήσουν», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς από το AFP, εκπρόσωπος του Στρατού του Αρακάν, διαβεβαίωσε ότι οι στρατιώτες «λιποτάκτησαν» και «ομολόγησαν εθελοντικά τα εγκλήματα πολέμου».
Στη συνέχεια έφυγαν στα μέσα Αυγούστου στο Μπανγκλαντές και στη συνέχεια πήγαν στην Ολλανδία, σύμφωνα με την Fortify Rights. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), με έδρα τη Χάγη, έχει ξεκινήσει έρευνα για τις ωμότητες που διέπραξε ο στρατός της Μιανμάρ εναντίον των Ροχίνγκια, με την ΜΚΟ να επιθυμεί να ασκηθούν διώξεις εναντίον των δύο στρατιωτών.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που μέλη του στρατού της Μιανμάρ ομολογούν με λεπτομέρειες τις ωμότητες εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας.
Εκτός από την έρευνα του ΔΠΔ, το Διεθνές Δικαστήριο –το βασικό δικαστικό όργανο του ΟΗΕ- κατηγορεί τη Μιανμάρ για «γενοκτονία» εις βάρος των Ροχίνγκια.